Viața satului

VIDEO!!!Mii de hectare de teren arabil din Vrancea sunt lăsate parloagă

Aurelian Ivan
8 iul 2012 2960 vizualizări
Mii de hectare de teren arabil din Vrancea sunt lăsate parloagă

 Terenurile arabile sunt abandonate de populaţia îmbătranită care nu mai are bani să le întreţină u 3% din suprafaţa agicolă a Vrancei este “cultivată” cu mărăcini, potrivit statisticilor de la Direcţia Agricolă
În fiecare an importăm grau ca să facem paine. Tot în fiecare an, vedem hectare întregi pe care în loc de grau cresc mărăcini, stuf şi alte buruieni. “Ţi se face părul măciucă cand vezi pămantul parloagă”, spune o femeie din comuna Milcovul. Pentru foarte mulţi bătrani, pămantul este încă sacru. Pentru tineri însă nu are nicio valoare, de aceea mulţi pleacă în străinătate pentru a caştiga mai uşor o paine. Cei care au mai rămas acasă sunt prea bătrani să mai poată lucra pămantul şi recunosc cu durere că nu au nici bani şi nici utilaje să facă lucrul în mod eficient. “Păi ce să fac, nene, cu pensia de CAP de 300 de lei? Numai discuitul mă costă atat. Tinerilor din ziua de azi nu le mai arde de agricultură, îşi caută servicii în alte domenii. Păcat de pămanturile astea”, spune un bătran pe care l-am găsit la marginea tarlalei. Şi uite aşa, mii şi mii de hectare de teren arabil sunt abandonate bălăriilor. În comuna Milcovul am găsit suprafeţe întinse năpădite de stuf şi buruieni care numai paine nu fac. Situaţia din comuna Milcovul nu este singulară, se regăseşte aproape în fiecare localitate din Vrancea. Nu prea găseşti comună în judeţ unde să nu vezi cateva zeci de hectare abandonate. Sunt mulţi oameni care şi-au dat terenurile în arendă, dar au luat “ţeapă”, nu au primit nicio mană de grau. Supăraţi, mulţi bătrani au renunţat la asociaţii, mai ales în zona de sud a judeţului. Şi cum varsta nu le mai permite să muncească terenul, mulţi bătrani au lăsat pămanturile pradă mărăcinilor. Nu toate firmele sunt neserioase, însă nu toţi proprietarii au terenurile compactate iar pămantul lor nu este căutat de către arendaşi.


Statistica în Vrancea: 4.421 de hectare cu buruieni


Au fost vremuri cand am avut şi mai multe hectare de teren arabil nelucrate, spun autorităţile din agricultură. Deşi s-a mai diminuat suprafaţa în ultimii ani, tot e păcat că aceste mii de hectare sunt cu mărăcini, în loc să fie cultivate cu grau, porumb sau cu alte soiuri de plante căutate în ultimii ani, cum ar fi rapiţa, lavanda sau ciriandul. “La nivelul judeţului Vrancea sunt 4.421 de hectare de teren nelucrat, ceea ce reprezintă 3% din suprafaţa judeţului. Motivele abandonului acestor suprafeţe sunt multiple. Populaţia îmbătranită îşi abandonează terenurile agricole. Sunt zone unde nu există firme care să preia în arendă suprafeţele de teren arabil sau există situaţii juridice care împiedică ca acele terenuri să fie folosite”, ne-a declarat Mariana Botea, purtătorul de cuvant al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vrancea. De ani buni se vorbeşte în Romania despre legea care ar trebui să îi sancţioneze pe cei care îşi lasă pămantul nelucrat. Amenzile ar putea fi cuprinse între 200 şi 400 de lei pe hectar. Legea a rămas însă la stadiul de proiect. La nivelul judeţului nostru sunt în jur de 143.000 de hectare de teren agricol. (Aurelian IVAN)
 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.