Viața satului

800 de lei taxe pentru fiecare vagon de vin produs în Vrancea

Mihai Boicu
15 oct 2017 2648 vizualizări

Din acest an, plantațiile care produc struguri pentru vinuri cu denumire controlată, indicație geografică sau varietale sunt taxate cu 20 de lei/hectar/an u producătorii de vinuri vor plăti 8 lei pentru fiecare sută de litri de vin u plantațiile și vinurile sunt verificate de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole, care încasează și banii de la producători

Vrancea este cel mai mare bazin viticol al țării, iar o suprafață importantă de viță de vie a fost înnoită prin programul de reconversie. Reprezentanții podgorenilor au acuzat în acest an sumele foarte mari percepute de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV), dar situația nu s-a schimbat din acest punct de vedere, iar Ministerul Agriculturii a aprobat taxele care erau propuse. Vrancea este afectată în mod special pentru că aici se află cei mai mulți producători de vinuri din țară. O taxă plătită la ONVPV este pentru autorizarea plantațiilor, iar una pentru certificarea vinurilor. Ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale 266 din 31 iulie 2017 a stabilit că ”taxa de autorizare anuală a plantațiilor furnizoare de struguri destinați obținerii vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicație geografică, precum și a plantațiilor din care se obține vinuri varietale, în cuantum de 20 lei/hectare/an”. Cea mai importantă prevedere se referă la producătorii de vinuri, indiferent că este vorba de vinuri denumire de origine controlată, indicație geografică sau varietală. Aceștia trebuie să plătească ONVPV 8 lei pentru fiecare hectolitru de vin produs. ”Taxa pentru atestarea dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată și a indicației geografice pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată și/sau a vinurilor cu indicație geografică, precum și certificarea cantităților de vin varietal, în cuantum de 8 lei/hectolitru”, se arată în ordinul ministrului Agriculturii. Aceasta înseamnă că pentru fiecare vagon de vin produs în conturile ONVPV intră suma de 800 de lei. Suma este mare, pentru că dacă luăm în considerare că la un hectar de vie se produce un vagon de vin atunci costurile cu producția au crescut cu 800 de lei, mai ales că suma este plătită înainte de vânzarea vinului. Producătorii de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată, vinuri cu indicație geografică sau vinuri varietale au obligația de a depune o cerere până la data de 30 iunie a fiecărui an, în vederea luării în evidență pentru autorizarea plantațiilor, la inspectoratelor teritoriale ale ONVPV. Nedepunerea cererii de luare în evidență pentru autorizarea plantațiilor atrage imposibilitatea autorizării plantației pe anul respectiv. Autorizațiile vor fi emise până la data de 1 octombrie a anului în care s-a formulat cererea de luare în evidență pentru autorizarea plantațiilor. Producătorii de vinuri trebuie să depună cerere în vederea autorizării unităților de vinificație până la data de 1 octombrie a fiecărui an, iar eliberarea și/sau validarea prin aplicarea vizei anuale a autorizațiilor de producător de vinuri cu denumire de origine controlată, indicație geografică și/sau varietale se face până la data de 15 noiembrie a anului în care s-a formulat cererea. Nedepunerea acestei cereri atrage imposibilitatea autorizării de vinificație pe anul respectiv.

 

Cum se face verificarea vinurilor

 

Potrivit ordinului ministrului Agriculturii, evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii, în vederea comercializării. Acordarea certificatului de atestare a dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată, a indicației geografice și/sau a soiului pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicație geografică și vinurilor varietale se face conform procedurii specifice cu certificare, emisă de către ONVPV. Pentru vinurile care nu se încadrează în parametrii fizico – chimici și caracteristicile organoleptice corespunzătoare sau au fost supuse unor tratamente și practici oenologice neautorizate, ONVPV poate dispune suspendarea sau anularea certificatului de atestare a dreptului de comercializare și sesizează inspectorii cu atribuții de inspecție de stat pentru controlul tehnic vitivinicol. Dacă vinul nu corespunde cerințelor pentru a fi comercializat ca vin DOC, IG sau varietal, atunci acesta scos din evidențele ONVPV, iar producătorul este notificat în maximum 5 zile. ”Comercializarea vinului menționat la alin. (4) se face prin încadrarea în categoria ”vin” (alb, rose, roșu)”, se precizează la art. 10, alin. (5).

 

Vinurile vor fi etichetate

 

În ceea ce privește certificarea calității vinurilor, se instituie obligativitatea aplicării în sistemul de etichetare a noului însemn de certificare a calității, originii și autenticității vinurilor pe fiecare unitate de produs îmbuteliat care este destinat comercializării, urmând ca însemnele anterioare de certificare a calităților vinurilor, aflate pe stoc, să fie utlizate până la epuizarea acestuia. Însemnele de certificare sunt realizate și gestionate de către ONVPV. Însemnul de certificare va fi de tip hologramă autoadezivă personalizată și va avea forma unui cerc cu diametrul de 20 mm, cu o prelungire de aproximativ 10x20 mm, dimensiuni de 20 x 30 mm, care va conține obligatoriu următoarele elemente: denumirea ”Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole”; textul ”Certifică originea și autenticitatea” scris cu caractere care să permită citirea facilă; sigla ONVPV; seria unică formată din nouă caractere alfanumerice de tipul 2 litere și 7 cifre; codul de bare 2D unic, care generează link-ul de accesare online a paginii de verificare și autentificare avansată; alte elemente de securitate încorporate în însemnul de certificare. După aprobarea ordinului nr.266/2017 al ministrului Agriculturii, ONVPV a adoptat și procedura de lucru în baza acestuia, care poate fi consultată pe site-ul propriu, www.onvpv.ro. (Mihai BOICU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.