Viața satului

1000 de vile s-au construit în jurul Focşaniului

Mihai Boicu
11 dec 2011 3177 vizualizări
peste o mie de locuinţe noi au apărut în comunele din coasta Focşaniului,în special la Vînători,Goleşti şi Cîmpineanca u cele mai multe aparţin focşănenilor u aceştia nu s-au mutat şi cu domiciliul “la ţară”, astfel că apar în continuare în evidenţele din Focşani

Locuinţa de lîngă Focşani a devenit o modă în lumea bună şi nu numai în ultimii ani, iar în cele trei comune învecinate numărul caselor a crescut cu peste 1000 în ultimii zece ani. Dacă luăm în considerare o investiţie medie de 50.000 de euro în teren şi locuinţă, rezultă că în ultimul deceniu s-au cheltuit 50 de milioane de euro pentru locuinţe în apropierea municipiului reşedinţă de judeţ. Populaţia din comunele Vînători, Goleşti şi Cîmpineanca nu a crescut la fel de mult, potrivit ultimului recensămînt al populaţiei, pentru că focşănenii au decis să rămînă cu domiciliul în oraş.

Recensămîntul populaţiei şi al locuinţelor, efectuat la finalul lunii octombrie, a arătat că populaţia din Focşani a migrat către cele trei localităţi din jurul municipiului. Cu toate acestea, mişcarea nu a fost făcută şi în acte, ci doar în ceea ce priveşte locuinţele. Mai precis, oamenii au rămas cu domiciliul în Focşani, dar şi-au construit sau îşi construiesc case în Vînători, Goleşti sau Cîmpineanca. În prima comună populaţia s-a menţinut la acelaşi număr, în a doua a crescut, iar în a treia a scăzut. În schimb, în toate cele trei localităţi au apărut peste 1.000 de case de la recensămîntul precedent, de acum un deceniu. Dacă luăm în calcul o investiţie medie de 50.000 de euro, rezultă că în ultimul deceniu s-au cheltuit peste 50 de milioane de euro în construcţia de case şi vile în jurul reşedinţei judeţului. Sumele ar putea fi chiar mai mari ţinînd cont că înainte de criză doar terenul putea costa atît ca urmare a boom-ului imobiliar. Cheltuielilor personale li se adaugă un alt gen de investiţii, cele publice. Apariţia unor adevărate cartiere de locuinţe, în special la Vînători, dintre care multe aparţinînd unor V.I.P.-uri locale, a atras şi investiţii importante în utilităţi. Avîntul imobiliar dinainte de criza economică şi potenţialul de dezvoltare au determinat o adevărat goană pentru a pune mîna pe cele mai bune terenuri din vecinătatea Focşaniului. Cazul Staţiunii de Cercetare Pomicola este elocvent prin persoanele care s-au implicat pentru a stăpîni suprafeţele sale.

Vînători, cartierul lumii bune din Focşani

Vînătorul este comuna care a devenit un fel de cartier de lux al Focşaniului, în special în satul Petreşti, deoarece aproape toţi cei din lumea bună a oraşului şi-au făcut case aici: funcţionari publici, angajaţi ai municipalităţii şi ai altor instituţii, magistraţi sau poliţişti. În zece ani, populaţia a rămas cam la acelaşi număr, respectiv 6.200 de locuitori, potrivit primarului Gheorghe Macovei. “Au murit foarte mulţi oameni din comună. Numai anul trecut au fost peste 100, iar în acest an sînt cîteva înmormîntări pe săptămînă. Parcă nu vor apuce 2012. Pe de altă parte, s-au mai întors în localitate dintre cei care au plecat în străinătate”, a declarat primarul comunei. Dacă populaţia a rămas cam la fel, numărul de case a crescut de la 1.952 la 2.600. Cele mai multe dintre acestea aparţin focşănenilor, care au rămas însă cu domiciliul în Focşani, unde au apartamente. “Am crezut că vom avea mai mulţi locuitori, însă am avut o surpriză, cei cu vile au rămas cu buletinul în oraş. La 600 de case, cu cel puţin doi oameni, ar fi trebuit să avem 1.200 de locuitori în plus”, a adăugat primarul din comuna Vînători. Nemulţumirea edilului porneşte de la faptul că mărimea populaţiei este un criteriu pentru repartizarea fondurilor de la bugetul de stat. În continuare este de aşteptat ca numărul caselor să crească, mai ales că anul viitor autorităţile locale ar putea continua concesionarea de loturi de casă.

500 de locuitori în plus pentru Goleşti

La Goleşti numărul de locuitori a crescut în zece ani de la aproape 3.600 la 4.100 de suflete, datorită celor care au ales să schimbe aerul de oraş cu cel de ţară. De asemenea, în comună sînt cu 210 case mai multe, adică peste 2.000 la ora actuală. În acest an, din cauza crizei, au fost mai puţini cei care s-au mutat la Goleşti, însă interesul s-a păstrat. “Au rămas cei cu terenuri care au mai mulţi bani şi ţin la preţuri. De asemenea, în acest an s-a construit mai puţin. Primăria a eliberat 40 de autorizaţii de construcţie”, a afirmat viceprimarul Vasilică Bostănaru. Pentru cei care vor să se mute în vecinătatea Focşaniului şi au bani, acum este momentul. Potrivit viceprimarului, preţul unui metru pătrat de teren în centrul localităţii, cu acces la utilităţi, a scăzut de la 40 de euro la 25 de euro. Chiar dacă populaţia comunei s-a mărit, şi aici sînt oameni care au rămas cu domiciliul în Focşani. Ritmul alert de construire din ultimul deceniu se vede şi din suprafaţa de teren intravilan, care s-a mărit cu circa 40 de hectare. Terenurile din Goleşti au fost întotdeauna rîvnite de cei din Focşani din cauza distanţei foarte mici. V.I.P.-urile din municipiu au fost împroprietărite chiar în marginea oraşului înscriindu-se imediat după revoluţie în CAP Goleşti. Astfel, au beneficiat, contra cost, de loturi de teren pentru case. Printre cei împroprietăriţi astfel s-a aflat chiar primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, dar şi alte notabilităţi ale judeţului.

La Cîmpineanca sînt 500 de locuitori în minus

Cîmpineanca este a treia comună situată în continuarea Focşaniului unde în ultimii ani a avut loc o migraţie a locuitorilor din reşedinţa judeţului. Mutarea a avut loc doar în privinţa locuinţelor, deoarece, ca şi la Vînători, domiciliul a rămas în Focşani. “Populaţia a scăzut cu 500 de locuitori, de la 3.850 la 3.350. Sînt mai multe motive: sînt foarte mulţi cei care au plecat în afară, pentru că s-au mutat cu tot cu familii, a scăzut şi natalitatea”, a declarat primarul Ştefan Paraschiv. Pe de altă parte, numărul caselor a crescut de la de la 1.200 la 1.470, datorită focşănenilor care s-au mutat în comună, însă au rămas cu domiciliul în oraş. Unul dintre motive este şi acela că unii dintre cei care lucrează în Focşani ar putea fi afectaţi de schimbarea domicilului şi atunci preferă această variantă de mijloc. Oricum, autorităţile din Cîmpineanca, dar şi din celelalte două comune, se aşteaptă ca încet încet “orăşenii” să se mute la ţară. Condiţiile încep să se apropie de cele din oraş, chiar dacă mai este de lucru la acest capitol. Primarul Ştefan Paraschiv spune că localitatea ar putea avea canalizare anul viitor, iar acum beneficiază de o şcoală la standarde europene. De asemenea, în Goleşti s-a realizat canalizarea pentru o parte din localitate. Concluzia este că foarte mulţi dintre focşăneni ar prefera să aibă spaţiu de locuit şi linişte ca în mediul rural, dar condiţii de trai ca în oraş. Pe măsură ce diferenţele se atenuează ca urmare a investiţiile publice în utilităţi este de aşteptat ca migraţia în comunele din jurul Focşaniului să continue, mai ales că distanţele sînt foarte mici. (Mihai BOICU)

Vînători

Populaţie – 6.200 de locuitori
Locuinţe – 2.600

Goleşti

Populaţie – 4.100 locuintori
Locuinţe – 2.010

Cîmpineanca

Populaţie – 3.350
Locuinţe – 1.470


UE ne dă 40.000 de euro ca să ne mutăm la ţară


Tinerii care doresc să-şi facă o fermă în mediul rural pot profita de noul apel de proiecte finanţate din fonduri europene şi pot depune planul de afaceri pînă la jumătatea lunii ianuarie 2012 în cadrul Măsurii 112 din PNDR. Sînt eligibili cei care au vîrste cuprinse între 18 şi 40 de ani, care pot primi între 12.000 şi 40.000 de euro bani europeni pentru a demara o afacere în agricultură. Fondurile vin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), gestionate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) şi pot fi obţinute de persoanele care îşi depun dosarele pînă pe data de 13 ianuarie 2012.  Pînă în luna iunie 2011, la acest program de încurajare a tinerilor să se mute în mediul rural au aplicat peste 10.600 de tineri care aveau proiecte în valoare totală de peste 220 milioane euro. În urma selecţiei, au primit bani 5.708 persoane. Pentru a avea mai multe şanse aplicanţii trebuie să aibă în regulă actele terenurilor unde îşi vor dezvolta viitoarea fermă. Viaţa la ţară, în aer curat, cu mişcare şi alimente naturale adaugă încă 10 ani speranţei de viaţă, spun medicii citaţi de evz.ro. Incidenţa afecţiunilor respiratorii, obezităţii şi a bolilor asociate (diabet, boli de inimă) e mult mai mică în rîndul oamenilor care trăiesc în mediul rural faţă de cei de la oraş, arată ultimele cercetări medicale. (Z. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.