Viața satului

Agricultura performantă cu dotări scumpe se ţine

Mihai Boicu
4 dec 2011 5447 vizualizări
în ultimii ani dotările cu tractoare şi utilaje ale fermierilor vrînceni s-au îmbunătăţit foarte mult u un tractor poate costa chiar 200.000 de euro, iar cu utilajele aferente preţul se dublează u piaţa este dominată de tehnică second hand din cauza preţurilor mari u în trecut, statul a subvenţionat preţurile maşinilor şi utilajelor agricole, însă în prezent creditarea pune piedici înnoirii parcului de utilaje din ferme

Viaţa la ţară se poate transforma într-o afacere pentru cei care fac trecerea de la agricultura de subzistenţă la cea performantă. În cazul suprafeţelor arabile este nevoie de investiţii de sute de mii de euro. De exemplu, pentru a lucra 200 de hectare este nevoie de circa 200.000 de euro. Din cauza preţurilor mari şi a accesului dificil la creditare, mulţi vrînceni cumpără utilaje second hand din străinătate. Cu toate acestea, dotările tehnice ale fermierilor au cunoscut un salt considerabil după anul 2000 şi se aşteaptă ca tendinţa să continue.
   
Agricultura a devenit o afacere în ultimii ani şi în multe comune din judeţ suprafeţele de teren sînt lucrate de firme sau persoane fizice care îl iau în arendă. Dar pentru a obţine performanţe este nevoie de utilaje foarte scumpe, a căror achiziţionare poate fi riscantă pentru că recoltele depind de condiţiile meteo. Producţia vegetală şi viţa de vie se situează pe paliere diferite atunci cînd discutăm despre dotările tehnice, deoarece în viticultură s-au achiziţionat foarte multe tractoare la începutul anilor ’90, care mai sînt încă în funcţiune. Pe de altă parte, în cazul terenurilor arabile tractoarele, combinele şi alte utilaje agricole sînt foarte scumpe chiar dacă sînt luate la mîna a doua din străinătate. Astfel, pentru a lucra în condiţii bune o suprafaţă de 200 de hectare de teren este nevoie de un tractor de cel puţin 150 CP, care poate pleca de la 50.000 – 60.000 de euro. Costurile sînt însă mult mai mari, deoarece preţul unui plug este de 10.000 de euro, o semănătoare ajunge la 16.000 de euro, iar un disc chiar la 18.000 de euro, după cum spune Moisii Talea, care deţine firma de distribuţie utilaje agricole Talea SRL. În total, este nevoie de peste 130.000 de euro, la care se adaugă încă un tractor mai mic, de 80 – 100 CP, pentru lucrările uşoare. În situaţia în care fermierul nu deţine un tractor vechi romanesc, care încă mai sînt bune pentru acest gen de lucrări, atunci trebuie să-şi achiziţioneze unul, la un cost aproximativ 40.000 de euro. Toate aceste costuri se pot uşor dubla atunci cînd agricultorii cumpără tractoare de 300 de CP, al căror preţ pleacă de la 100.000 de euro şi poate ajunge şi la 200.000 de euro. Suprafeţele lucrate sînt însă mult mai mari, deoarece doar cu un singur tractor şi utilajele aferente se poate exploata o suprafaţă de 1.000 hectare. Trebuie menţionat că preţurile sînt orientative, deoarece depind în funcţie de producător şi alte caracteristici tehnice.

Dotările performante au venit după 2000

Schimbările importante în tehica agricolă din judeţ s-au produs după anul 2000, iar startul a fost dat de un program guvernamental la vremea respectivă cînd statul subvenţiona o mare pare din preţurile maşinilor şi utilajelor. Primele achiziţii de utilaje de ultimă generaţie din străinătate s-au făcut însă mai devreme, la jumătatea anilor ’90, cînd s-au cumpărat combine deoarece cele existente funcţionau prost şi se stricau chiar în timpul recoltatului. Agricultorii şi-au dat seama că nu pot face agricultură performantă fără a avea dotări corespunzătoare. “Începînd cu 2004 numărul tractoarelor a crescut semnificativ. În momentul în care oamenii şi-au achiziţionat tractoare şi-au luat şi toată gama de utilaje aferente. Industria romanească nu era dimensionată pe ceea ce se cerea, iar oamenii s-au pliat foarte repede pe piaţa externă, mai ales că la utilajele cumpărate din străinătate s-a scos TVA. Această decizie a dărîmat industria noastră autohtonă, iar noi rezistăm foarte greu din acest motiv”, a declarat Moisii Talea. Nevoie de tehnică nouă este încă foarte mare, dar din cauza preţurilor foarte ridicate, mulţi agricultori îşi procură utilaje la mîna a doua din străinătate. Două posibile cauze ale acestui fenomen ar putea fi accesarea mai dificilă a fondurilor europene, dar şi condiţiile restrictive de creditare, mai ales în domeniul agriculturii.

Utilajele second hand domină piaţa

În pofida investiţiilor importante făcute în ultmii ani, doar în jur de 30% din tractoare sînt noi, potrivit celor din domeniu. Diferenţa este reprezentată de tractoare vechi şi de cele la mîna a doua, care tind să ocupe cea mai importantă parte din piaţă. Din acest motiv, unii distribuitori se orientează pe asigurarea service-ului utilajelor second hand din străinătate, pentru a putea rezista pe piaţă. “Nu am vrut să ne implicăm în comercializarea de tractoare second hand pentru că trebuie revizuite şi cresc costurile de vînzare. În plus, pot apare şi complicaţii cu clienţii. Am decis să rămînem în continuare pe tractoare şi maşini agricole noi, piese şi consumabile, iar în primăvară vreau să terminăm dotarea atelierului de reparaţii”, a precizat omul de afaceri Moisii Talea, care a accesat şi un program prin fonduri europene pentru realizarea investiţiei. În domeniul viticulturii, piaţa tractoarelor şi utilajelor nu a luat un prea mare avînt din cauza particularităţor acestui sector al agriculturii. Pentru a lucra podgoriile nu este nevoie de tractoare de mare putere, pe care cei mai mulţi viticultori le-au achiziţionat la începutul anilor ’90, de la producători din ţară. Deşi vechi, acestea sînt încă în funcţiune şi, probabil, vor mai fi folosite încă mulţi ani de acum încolo. Pompele pentru stropit au evoluat însă, pentru că acum sînt utilizate cele care consumă cantităţi mici de apă şi se realizează economii la tratamente. În timp ce o pompă cu atomizor foloseste în jur de 200 litri la un hectar, cele vechi au nevoie de o cantitate de cel puţin trei ori mai mare. Preţurile noilor pompe sînt pe măsură, pentru că pleacă de la 2.000 de euro şi ajung la 10.000 de euro. Cu toate acestea, avînd în vedere că preţurile produselor pentru tratamentul viţei de vie au crescut considerabil, tot mai mulţi vrînceni îşi achiziţionează tehnică nouă pentru a creşte eficienţa.

Achiziţiile de tehnică vor continua

Specialiştii se aşteaptă ca în agricultură să se achiziţioneze în continuare tractoare, combine şi utilaje, dar în cea mai mare parte second hand din cauza preţurilor mari. Această tendinţă este anticipată datorită faptului că agricultura este privită acum ca o afacere, iar în ultimii ani s-au obţinut cîştiguri importante, chiar dacă rezultatele au fost fluctuante. Deşi Vrancea nu este un judeţ în care producţia vegetală să predomine, există multe exploataţii cu peste 1.000 de hectare, lider la acest capitol fiind Comcereal SA Vrancea. De asemenea, sînt foarte mulţi cei care au suprafeţe între 200 şi 1000 de hectare. Comunele din sudul judeţului sînt localităţi aproape închise din acest punct de vedere. Cele mai multe dintre suprafeţele agricole sînt lucrate de firme sau persoane fizice în arendă. De exemplu, în Slobozia Ciorăşti sau Măicăneşti doar între 10% şi 20% dintre terenuri mai sînt lucrate de către proprietarii lor. Chiar dacă nu au apărut încă mari proprietari de terenuri, vrîncenii au înţeles că agricultura performantă se poate face doar pe suprafeţe mari. (Mihai BOICU)   

Tehnica necesară pentru a lucra 200 hectare teren

Tractor 150 CP – 60.000 euro
Plug – 10.000 euro
Disc – 18.000 euro
Freză 4 m – 14.000 euro
Semănătoare – 16.000 euro
Semănătoare păioase – 16.000 euro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.