Viața satului

Programul Rabla pentru tractoare e doar pentru cei cu bani

Mihai Boicu
28 aug 2011 7896 vizualizări
Guvernul sponsorizeaza cu 4.000 de euro inlocuirea tractoarelor si masinilor agricole vechi cu altele noi u agricultorii spun insa ca suma e mica, deoarece un tractor bun costa cel putin 30.000 de euro, fara echipamente

In urma cu citeva zile a demarat programul Rabla pentru tractoare si masini agricole autopropulsate, prin care se urmareste stimularea achizitiei de tehnica noua in agricultura. Pina pe data de 5 septembrie are loc sesiunea de inscriere in vederea validarii producatorilor. Dupa aceea, in perioada 12 septembrie – 10 noiembrie, in program se pot inscrie proprietarii de tractoare si masini agricole autopropulsate. Valoarea sumelor alocate pentru acest  an  este de 51,608 milioane lei. Cuantumul primei de casare este de cel mult 17.000 lei, fara a depasi 40% din pretul de achizitie, fara TVA. “Vrancea inca are un deficit de utilaje performante. Vom face in perioada urmatoare o evaluare, sa vedem interesul pentru acest program, insa cred ca vor fi multi producatori agricoli interesati”, a declarat Costica Neata, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Potrivit acestuia, in schimbul unui tractor nou se pot duce mai multe tractoare vechi, cu conditia ca primele de casare ale acestora sa nu depaseasca suma de 17.000 lei. La o prima evaluare, se pare ca programul ii va ajuta in special pe agricultorii care au o putere financiara mare si care isi permit sa achizitioneze tehnica noua, care este foarte scumpa. De exemplu, un tractor nou costa cel putin 20.000 de euro, dar fara mari pretentii. Exista si tractoare al caror pret ajunge la peste 100.000 de euro, fara echipamentele necesare pentru a lucra terenurile agricole.


Tractor mai scump decit un Mercedes


Suma de 17.000 lei, aproximativ 4000 de euro, le este de folos doar celor care isi permit sa achizitioneze tractoare si masini agricole autopropulsate noi. Vasilica Panfil, care lucreza 3.000 de hectare de teren, spune ca ajutorul oferit de Guvern nu este suficient de mare pentru a-i ajuta pe agricultori. “Initiativa este laudabila, dar suma acordata este foarte mica. O combina buna costa peste 150.000 de euro. Un tractor bun de 70 – 80 CP are un pret in jur de 30.000 de euro, fara echipamente. Trebuiau sa dea cel putin 10.000 de euro, pentru ca atunci se mai putea face un leasing pentru achizitia de tractoare. Eu am cinci tractoare vechi U650, dar nu le dau, pentru ca le mai folosesc”, a declarat producatorul agricol. Un tractor de 300 CP are un pret de nu mai putin de 130.000 de euro, iar plugul, semanatoarea, grapa si alte echipamente necesare costa cel putin atit. Astfel, o semanatoare poate ajunge la un pret de 70 – 80.000 de euro. “Daca nu ai 250.000 de euro nu te poti apuca in mod serios de agricultura”, a precizat Vasilica Panfil. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.