Viața satului

Griul nu se mai vinde la negru dupa ce s-a scos TVA-ul din pret

Mihai Boicu
7 aug 2011 3360 vizualizări
evazionistii nu mai alearga cu tirurile prin judet dupa cereale dupa ce guvernantii au scos TVA din pretul de la producatori, introducind taxarea inversa u totusi, ca sa pacaleasca in continuare statul, “baietii destepti” s-au transformat in morari u cultivatorii de cereale se vaita ca isi recupereaza cu greu banii pe care ii au de luat la de la stat, prin intermediul Fiscului

Griul din Vrancea se vinde cu acte, dupa ce s-a scos TVA-ul din preturile cerute de producatori. Pina acum evazionistii veneau cu tirurile si cumparau cereale direct de la oameni fara sa plateasca nici un ban statului, provocind pierderi uriase bugetului tarii. Evaziunea din agricultura se ridica la citeva miliarde de euro, potrivit specialistilor. Guvernul a eliminat insa TVA doar la producatori, nu pe tot lantul cerealelor, astfel incit evazionistii au portite pentru a se reorienta pe piata deoarece eludarea taxei de 24% le aduce profituri foarte mari.

Desi despre agricultura se spune ca este cenusareasa economiei, evaziunea in acest domeniu se ridica la cel putin citeva miliarde de euro annual, potrivit specialistilor. In acest an a intervenit insa o noutate: eliminarea TVA la producatorii de cereale, ceea ce face sa nu mai existe motivul pentru care statul este inselat. Fenomenul evaziunii incepea, cel putin pina acum, cu achizitionarea directa a cerealelor, in special a griului, fara acte. Dupa aceea se evita plata taxelor pina la vinzarea finala a produselor. De altfel, acest lucru este usor de verificat daca ne gindim de cite ori primim bon fiscal atunci cind cumparam piine. Preturile pe piata cerealelor s-a format, de multe ori, din procentul de 24% neplatit statului. Cresterea taxei la 24% a crescut fenomenul evaziunii, iar guvernantii au decis sa introduca taxarea inversa, insa doar la producatorii de cereale. “Evaziunea puternica s-a facut la cereale, pentru ca producatorii de faina si piine au tot fost controlati. Pe lantul cerealelor se reduce evaziunea, nu mai stiu daca mai ramine 5%”, este de parere Costica Neata, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Vrancea, care a activat in domeniu si ca om de afaceri. Pe de alta parte, guvernul nu a dus pina la capat eliminarea TVA din lantul cerealelor, asa cum au cerut producatorii din domeniul agriculturii. De altfel, aceasta este si filozofia taxarii inverse, ca TVA sa apara in pret doar la casa de marcat, atunci cind cumparatorul achizitioneaza produsul final de pe raftul magazinului. Nemaifiind aceasta taxa, se crede ca evazionistii nu mai au cum sa fure statul. Cum Guvernul Boc nu a vrut sa mearga pina la capat, se pare ca exista in continuare portite pentru ca bugetul statului sa fie prejudiciat de sume importante de bani. “Pe noi ne deranjeaza ca nu s-a dus filiera pina la capat, lasind posibilitatea sa se faca evaziune cu alte produse decit cu produsul de baza”, spune Contantin Bazon, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Acesta sustine ca unii dintre cei care achizitionau cereale din capatul bucatii s-au repozitionat pe piata ca “morari”, pentrua putea pacali in continuare statul. TVA de 24% reprezinta, practic, un sfert din pretul unui produs si daca taxa nu este platita atunci se poate jongla cu pretul sub nivelul pietei, eliminind concurenta si facind profituri uriase pe spinarea statului.

Frica, cel mai bun paznic al legii

Autoritatile din comunele vrincene spun ca in acest an nu au mai fost cumparatori care sa cumpere griu direct de la localnici. “Oamenii au dat pamintul in arenda si au luat cam 400 kg de griu. Cei care isi muncesc singuri terenurile au, de regula, suprafete mici si il lucreaza pentru animalele din gospodarie. In anii trecuti veneau cumparatori direct cu tir-urile, il duceau la Constanta sau in alta parte, dar acum s-a terminat, nu mai vin”, ne-a declarat Costel Necula, primarul comunei Maicanesti. Sistemul functiona foarte simplu pina acum. Evazionistii veneau cu masinile direct la localnici, achizitionau cantitati mari de griu fara documente, dar platind mai bine, dupa care transportau marfa direct la Constanta, de unde lua drumul exportului. In acest mod, la un singur transport cu mai multe tiruri, sute de tone se comercializau fara documente. Acest lucru era posibil si cu complicitatea autoritatilor statului, deoarece evazionistii nu erau controlati pe drum sau, daca erau interceptati, scapau foarte usor.
 In comuna Paunesti se intimpla acelasi fenomen, insa in acest an localnicii fie si-au pastrat cerealele in propriile depozite, fie le-au dus la depozitele firmelor mari, cum e Comcereal. Intrarea in legalitate, sa spunem asa, nu a avut loc din cauza introducerii taxarii inverse, ci a unui incident petrecut anul trecut. “Cineva din comuna a vindut floarea soarelui unui comerciant din Ploiesti si toata marfa i-a fost confiscata de Garda Financiara. A pierdut tot, 210 milioane lei vechi, pentru ca nu apucase sa-si ia banii. Oamenilor le este frica sa mai vinda fara acte, toti stiu ce s-a intimplat”, ne-a povestit viceprimarul Gheorghita Popa.

“Cei de la Finante vin ca niste supermeni sa controleze”


Introducerea taxarii inverse ridica pentru producatorii agricoli mari din judet o alta mare problema: relatia acestora cu Finantele Publice. Acestia cumpara toate produsele si bunurile necesare activitatii lor cu TVA, dupa care isi vind rezultatele muncii fara taxa, fiind nevoiti sa se adrese statului pentru rambursarea acestor bani. Or, relatia cu Fiscul nu este cea mai buna din acest punct de vedere. “Pina acum preferam sa stau cu TVA neincasat pentru ca la momentul vinzarii griului sa se compenseze. Am facut acest lucru de scirba controlului, deoarece cei de la Finante vin ca niste supermeni sa controleze, parca ar veni la un hot. Nu-ti poti permite sa tii tot personalul la dispozitia lor, sa le dea la mina hirtiile. In fiecare luna am ceva de recuperat, ar trebui sa fim controlati anual”, a aratat Constantin Bazon. De aceeasi parere sint si alti cultivator de cereale din judet. “Am datorii de 5 miliarde lei, din care 1 miliard lei reprezinta TVA. Eu practic creditez statul cu TVA. Pina acum am cerut o singura data TVA, dar am asteptat trei luni. Daca statul s-ar tine de promisiune si ar da banii macar in doua luni, atunci ar fi foarte bine. Dar din ceea ce stiu pina acum nu prea cred”, a spus la rindul sau Viorel Haiducu, primarul din comuna Ciorasti, care lucreaza citeva sute de hectare de teren, direct sau prin intermediul firmelor sale. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.