Viața satului

Marii fermieri nu vin să depună cererile pentru subvenții

Mihai Boicu
8 mai 2017 998 vizualizări
Deși s-au depus peste 85% din cereri pentru subvenții, suprafața vizată a ajuns abia la aproape 62%.Mulți dintre fermierii mari nu au venit încă la APIA, cu toate că ministrul Agriculturii a avertizat că nu va exista nicio prelungire a termenului limită, de 15 mai

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat luni că nu se va acorda nicio prelungire pentru depunerea cererilor de subvenții la Agenția de Plăți și pentru Intervenții în Agricultură (APIA). Dacă în Vrancea situația se prezintă bine în ceea ce privește numărul de subvenții, la suprafața pentru care s-au depus solicitările  lucrurile stau destul de prost cu mai puțin de o săptămână înainte de termenul limită. Până luni dimineață, fermierii din județ depuseseră 19.621 de cereri, reprezentând un procent de 85,8% din total, ceea ce situează Vrancea pe locul trei la nivel național. În schimb, suprafața care face obiectul acestor cereri este mult mai mică, de 97.218,12 hectare, respectiv 61,64% din total. Cauza o reprezintă marii fermieri, care încă mai încheie contracte și care, se pare, speră într-o prelungire a termenului limită. ”Îi așteptăm pe fermierii mari să se prezinte la APIA, pentru că ne va fi dificil să le preluăm cererile din cauza numărului mare de parcele. Dacă suprafețele sunt digitizate este mai simplu, dacă nu, ne va fi foarte greu să le introducem în sistem. Ministru Agriculturii ne-a spus că nu se va acorda nicio prelungire după termenul de 15 mai. În schimb, dacă pe 15 mai, la ora 23.59, sunt fermieri care așteaptă la APIA le vom prelua cererile chiar dacă se ajunge pe 16 mai”, a declarat Ionel Partene, directorul APIA Vrancea. Angajații APIA au lucrat și sâmbătă și duminică, când au preluat câteva sute de cereri. De asemenea, APIA Vrancea a trimis primăriilor lista cu fermierii care nu s-au prezentat până acum pentru ca aceștia să fie atenționați să își ceară subvențiile. ”Facem un apel către fermieri să vină la APIA și să depună cererile pentru subvenții și către primării să elibereze adeverințele de care au nevoie în timp util”, a mai transmis directorul APIA Vrancea. 2017 este primul an în care Ministerul Agriculturii a stabilit că termenul limită este de 15 mai, fără acordarea unei perioade de prelungire cu perceperea unor penalități, așa cum se întâmpla în anii precedenți. Măsura a fost luată pentru a urgenta verificările în teren, dar și pentru ca în toamnă plata subvențiilor să poată începe la timp.  (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.