Fermierii afectați de îngheț pot cere reducerea normelor de venit
"Pierderile înregistrate din cauza înghețului din această primăvară se stabilesc de către comisiile locale. În primul rând, acestea stabilesc norma de venit față de ceea ce s-a estimat, iar fermierii afectați vor fi ajutați prin reducerea impozitelor pe norma de venit. Sunt zone cu culturi pomicole și viticole afectate semnificativ în anumite părți ale țării, dar pe areale mici, și nu din cauza zăpezii căzute, ci mai ales din cauza gerului care a urmat, de minus 5 — minus 6 grade în unele zone", a declarat Petre Daea, pentru Agerpres. Ministrul Agriculturii a mai spus că pierderi au fost la pomicultură și viticultură, pe zone restrânse, în timp ce culturile de câmp nu au avut de suferit. Petre Daea a precizat că agricultura este afectată în fiecare an de asemenea fenomene meteo nefavorabile. Afirmațiile ministrului Agriculturii au venit după ce reprezentanții Academiei Agricole de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” au arătat că gerul din luna aprilie a provocat pierderi în agricultură. În domeniul viticulturii, înghețurile târzii au afectat lăstarii principali și implicit producția, diferențiat în funcție de amplasarea plantațiilor viticole și pornirea în vegetație a soiurilor vinifere, au arătat reprezentanții Academiei. Reprezentanții viticultorilor din Vrancea spun că zonele joase de pe valea Milcovului și Putnei au fost cele mai afectate. ”Au fost trei nopți cu temperaturi scăzute, cu temperaturi de minus 1 grad și chiar minus 2 grade. Gerul a afectate viile de pe terasele râurilor Milcovul și Putna. Zonele afectate sunt localitățile Cîmpineanca, Cîrligele și Vîrteșcoiu, plus pe Valea Putnei. Soiurile care dau rod mai târziu nu au fost afectate. În schimb, soiurile mai timpurii, cu ar fi Feteasca albă, Fetească regală, Fetească neagră, Aligote sunt compromise”, ne-a spus Toader Manole, președintele Federației Viticultorii. (M. B.)