Viața satului

APIA lucrează sâmbăta și duminica pentru a primi cereri de subvenții

Mihai Boicu
3 mai 2017 1398 vizualizări
Dacă la numărul de fermieri care au depus cereri procentul a ajuns la 78,41%, la suprafața acoperită abia s-a trecut de jumătate u motivul îl reprezintă fermierii cu suprafețe mari, care nu au venit încă la APIA

ermenul limită de 15 mai pentru primire cererilor pentru subvenții a pus pe jar Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). Conducerea Agenției a luat decizia ca angajații să muncească în fiecare zi de sâmbătă și duminică până pe 15 mai, pentru ca toate cererile să fie primite la timp. Astfel, la APIA Vrancea se va lucra pe 6 și 7 mai, respectiv 13 și 14 mai. ”Vom lucra sâmbăta și duminica, pentru ca toți fermierii să poată depune cererile pentru subvenții în timp util. Facem un apel către primării să elibereze în timp util adeverințele de care fermierii au nevoie pentru a putea veni la noi”, a spus Ionel Partene, directorul APIA Vrancea. Județul se află în acest moment pe locul trei la nivel național în privința cererilor depuse, dar a înregistrat întârzieri din cauza ninsorilor de la finalul lunii aprilie, care a lăsat fără alimentare cu energie electrică centrele locale. Numărul fermierilor de la care APIA estimează că trebuie să primească cereri în acest an în Vrancea este de 22.868. Până miercuri, 3 mai, la APIA Vrancea se primiseră 17931 cereri, reprezentând un procent de 78,41%. Suprafața estimată pentru subvenții este de 157.713,92 hectare. Aici suprafața pentru care s-au solicitat subvenții este mai mică. Cererile depuse până acum însumează 80.742,86 hectare, reprezentând 51,2% din total. Motivul pentru care există această diferență este faptul că marii fermieri, care dețin suprafețe mari, nu s-au grăbit să vină încă la APIA. Aceștia așteaptă să vadă ce suprafețe mai pot lua în arendă și să încheie contracte pentru ele. ”La suprafață stăm mai puțin bine deoarece nu au venit marii fermieri. Din 300 au venit până acum mai puțin de jumătate. Instrumentarea dosarelor la fermierii mari durează mai mult, pentru că numărul parcelelor pe care pe au este mare”, a precizat Ionel Partene, directorul APIA Vrancea. Încercarea APIA de a accelera primirea cererilor vine după ce Ministerul Agriculturii a decis ca în acest an să nu mai acorde nicio prelungire după termenul limită de 15 mai, cu aplicarea de penalități pentru fiecare de zi de întârziere, așa cum s-a procedat în anii precedenți. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.