Viața satului

Producătorii de vinuri cer eliminarea taxelor pentru vinurile varietale

Mihai Boicu
19 apr 2017 1987 vizualizări
Vinurile varietale, cum au fost redenumite vinurile de masă, sunt în pericol din cauza unor taxe foarte mari, au acuzat reprezentanții viticultorilor la ședința de miercuri a Comisiei de Dialog Social u printr-un ordin aprobat anul trecut se stabilesc taxe pentru autorizarea plantațiilor și pentru certificarea vinurilor varietale, care cresc foarte mult costurile de producție u scopul ar fi eliminarea din piață a micilor producători de vinuri din Vrancea

Reprezentanții viticultorilor și producătorilor de vinuri din Vrancea au participat miercuri la ședința Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii, pentru a solicita scoaterea sau măcar reducerea taxelor privind vinurile varietale de soi. Acestea sunt vechile vinuri de masă, pentru care s-a introdus o nouă clasificare anul trecut, vinuri varietale amestec și vinuri varietale soi. Prin Ordinul 903/2016 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care s-au aprobat procedurile de control și verificare privind certificarea vinurilor varietale, s-au introdus și o serie de taxe. Taxa de autorizare a plantațiilor de viță de vie destinate soiurilor varietale este de 20 de lei pe hectar pe an. Taxa de certificare a vinurilor varietale este de 12 lei/hectolitru. Toader Manole, președintele Federației Viticultorii, a spus că în Vrancea se produc vinuri varietale de soi, iar instituirea acestor taxe urmărește eliminarea din piață a producătorilor locali. Fondurile obținute prin Ordinul 903/2016 sunt destinate funcționării Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV). Toader Manole a arătat că taxele introduse sunt în afara regulamentelor europene și că sunt foarte mari. 12 lei pe hectolitru înseamnă 1200 de lei la un vagon de vin, ceea ce ridică costurile de producție. ”Noi de la APIA luăm subvenții de 4,1 milioane lei vechi pe hectar. Este neprincipial să ceri unui fermier să plătească o taxă mai mare decât subvenția”, a spus Toader Manole. Acesta a arătat că a propus o reducere a taxei astfel încât să fie suportabilă. ”Cei de la ONVPV spun că nu au bani de salarii, dar salariile lor sunt chiar încurajatoare și ar trebui să facă ceva din aceste salarii. Ei nu fac nimic”, a mai spus Toader Manole. Aplicarea taxelor duce la o creșterea costurilor de producție.. ”Riscul este ca prin aceste taxe prețul vinului românesc să fie mult mai mare decât în UE și să scoată producătorii români din piață”, a concluzionat prefectul Sorin Hornea. Legislația se va schimba, pentru că ONVP a dat publicității un nou proiect de ordin, care prevede în continuare sume mari. Propunerea este de 8 lei/hectolitru pentru certificarea vinurilor varietale, cu 4 lei mai puțin decât în prezent. În schimb, taxa de autorizare pentru platanțiilor de viță se majorează de la 20 de lei la 30 de lei pentru un hectar.

Vrancea ”plătește” și pentru alte județe

Președintele Federației Viticultorii a susținut că producătorii mari din alte județe, cu o influență mare la nivel ministerial, nu au înregistrate suprafețele și nu plătesc aceste taxe, pe producătorii din Vrancea fiind aruncată această responsabilitate. ”Acești oameni produc vinuri DOC și IG și au făcut investiții foarte mari. Oamenii aceștia vin și fac reglementări, dar ei sunt cei care nu au plătit, dar au cotă de piață. În Vrancea sunt înregistrați peste 19.000 de exploatații. În alte județe producătorii nu au suprafețele înregistrate și nu plătesc, iar măgăreața a căzut pe Vrancea”, a spus Toader Manole. Acesta a arătat că pentru a lucra 1 ha de vie este necesară o sumă de cel puțin 10.000 de lei. În aceste condiții, pentru a fi eficient, un producător trebuie să obțină o producție de cel puțin 10 tone la hectar. Specificul județului nostru că suprafețele sunt împărțite la un număr mare de proprietari, în timp ce în alte județe sunt firme mari, care dețin tot lanțul, de la producție la comercializarea vinului. Producătorii de vinuri prezenți la Prefectură au arătat că dacă vinurile varietale nu pot fi vândute, atunci strugurii din județ ”vor rămâne pe câmp” în cea mai mare parte. Ca urmare a discuțiilor, prefectul Sorin Hornea a spus că se va adresa Guvernului pentru a semnala problemele ridicate de viticultorii din Vrancea. Ticu Costanche, directorul Direcției Agricole, a spus că nu poate comenta ordinul, dar a arătat că la ordinul publicat de ONVPV se poate face amendamente. Un obstacol în realizarea acestor propuneri îl constituie faptul că Oficiul Național al Viei și Vinului Produselor Vitivinicole nu a ”dezvăluit” modul în care a stabilit sumele pentru autorizare și certificare. O altă posibilitate este blocarea ordinului în justiție, dacă nu se va ajunge la o înțelegere. (Mihai BOICU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.