Viața satului

Normele metodologice ale Legii supermarketurilor au intrat în dezbatere publică

Mihai Boicu
18 dec 2016 899 vizualizări
Ministerul Agriculturii a publicat proiectul normelor metodologice la Legea supermarketurilor u aceasta stabileşte exact categoriile de produse pentru care se aplică legea u proiectul prevede un Consiliu de monitorizare a lanţului scurt de aprovizionare

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat un proiect de Hotărare de Guvern foarte important săptămana trecut, cel al Normelor metodologice de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul de scurt de aprovizionare.  Aceste norme stabilesc modul de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3) din Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, aşa numită Lege a supermarketurilor. Legea a fost modificată în acest an, iniţiatorul schimbărilor fiind fostul deputat PNL Nini Săpunaru, care a condus Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor. Legea a produs o mare agitaţia în vara acestui an, din cauza prevederilor ca marii retaileri să aibă 50 % din produse obţinute din lanţul scurt de aprovizionare. Normele metodologice stabilesc producătorii care pot face aprovizionarea prin lanţul scurt, precum şi produsele care fac obiectul legii. Pentru filiera carne, legea se aplică la următoarele specii: porc, pasăre, oaie, capră, vită, peşte. La ouă prevederile sunt pentru toate categoriile. Pentru filiera legume, prevederile legii se aplică pentru: cartof, fasole (boabe), fasole verde, ceapă, usturoi, morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel de rădăcină, varză, castraveţi, pătlăgele roşii, vinete, ardei, salată, verde, ridiche, sfeclă roşie, brocoli, conopidă, gulie, ciuperci, dovlecel verde, verdeţuri şi aromatice, dovleac, mazăre, porumb zaharat şi praz. Categoriile de fructe care fac obiectul legii sunt: mere, pere, prune, piersici, caise, cireşe, vişine, struguri, pepeni, căpşuni, gutui, nuci, afine, mure, cătină, coacăze, zmerură şi alune. La miere legea se aplică pentru toate sortimentele de miere, iar la produsele din lapte pentru toate produsele lactate. De asemenea, pentru filiera de produse de panificaţie se aplică prevederile prezentului act normativ pentru toate tipurile de paine şi produse de panificaţie . ”Furnizorii au obligaţia să promoveze şi/sau să afişeze oferta produselor alimentare provenite din lanţul scurt de aprovizionare, în vederea facilitării achiziţionării de către comercianţii a acestor produse”, se arată în proiectul de hotărare privind normele metodologice. 

Lanţul scurt va fi monitorizat 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) transmite, pană la data de 30 iunie a anului în curs, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lista comercianţilor cu cifra de afaceri de cel puţin două milioane de euro, rezultată din comercializarea produselor alimentare, realizată în anul anterior. Lista se afişează pe site-ul MADR. Reprezentanţii organizaţiilor interprofesionale pentru produse agroalimentare raportează anual, pană la data de 31 octombrie, producţia prognozată pentru anul următor. Prin excepţie, pe o perioadă de doi ani de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, pentru filierele în care nu sunt înfiinţate organizaţii interprofesionale producţia prognozată pentru anul următor se raportează de către reprezentanţii formelor asociatiative ale furnizorilor. Pentru monitorizarea lanţului scurt de aprovizionare se înfiinţează Consiliul pentru monitorizarea lanţului scurt de aprovizionare cu produse alimentare, format din: 3 membri desemnaţi din cadrul MADR;  2 membri desemnaţi din cadrul Ministerului Finanţelor Publice; 1 membru desemnat din cadrul Consiliului Concurenţei; 7 membri desemnaţi de către organizaţiile interprofesionale pentru produsele agroalimentare, 2 membri desemnaţi de către Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din Romania.  Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului se aprobă de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la data publicării Hotărarii de Guvern de aprobare a normelot metodologice. 

Comercianţii fac listă cu ce nu pot lua de la fermieri 

în vederea asigurării necesarului de produse alimentare, comercianţii notifică MADR privind cantităţile de produse alimentare ce nu pot fi achiziţionate de pe lanţul scurt de aprovizionare. Notificarea se transmite la MADR pană cel tarziu la data de 30 aprilie a anului în curs pentru cantităţile necesare asigurării aprovizionării pentru următoarelor 12 luni, respectiv perioadei 01 iunie – 31 mai. Notificarea va fi trimisă Consiliului de monitorizare a lanţului scurt de aprovizionare care are obilgaţia de a analiza şi înainta propuneri către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale în termen de maximum 15 zile calendaristice.

Cel mai mic profit este la fermieri şi micii procesatori

Ministerul Agriculturii spune că fermierii şi micii procesatori au de suferit din cauza dominaţiei reţelelor de retail. ”Dominaţia reţelelor de retail determină importante bariere la intrarea pe aceasta piaţă, în special datorită economiilor rezultate în urma achiziţiilor în vrac/de volume mari. Produsele agroalimentare sunt bunuri de primă necesitate, existand diferenţe mici între comercianţii cu amănuntul şi prin urmare, mulţi factori care afectează puterea de cumpărare în cadrul pieţei produselor agroalimentare, sunt interdependenţi cu cei de pe piaţa retailerilor, cum ar fi loialitatea faţă de brand. Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a fost completată şi modificată în urma semnalelor primite din piaţă, producătorii şi procesatorii din Romania atrăgand atenţia asupra marjei de profit pe piaţa agroalimentară, care privită per ansamblu, se caracterizează prin fluctuaţii mari. Astfel, cea mai mică marjă de profit net, pe lanţul agroalimentar, se înregistrează la fermierii şi micii procesatori, fiind de asemenea necesară asigurarea unei mai bune protecţii împotriva volatilităţii preţurilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Agriculturii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.