Viața satului

Ministerul Agriculturii schimbă regulile la reconversie

Mihai Boicu
9 oct 2016 1214 vizualizări
Un proiect de ordin privind schimbarea Normelor metodologice la reconversie a fost publicat pe site-ul ministerului u documentul aduce noutăţi privind plăţile, penalizările, recuperarea garanţiei sau acordarea avansului

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vrea să schimbe Normele metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de restructurare/reconversie, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului Naţional de Sprijin al Romaniei în sectorul vitivinicol 2014 – 2018. Modificările ar urma să fie aduse printr-un ordin, al cărui proiect a fost publicat pe site-ul ministerului pentru consultare. Documentul precizează că sprijinul financiar acordat pentru fiecare măsură eligibilă nu depăşeşte 75% din valoarea costurilor restructurării. În termen de 30 de zile calendaristice de la încasarea sprijinului financiar de la APIA, beneficiarul are obligaţia să depună la centrele judeţene APIA documentele justificative privind efectuarea tuturor plăţilor către furnizori, aferente măsurilor recepţionate. Dacă aceste documente nu sunt depuse atunci APIA va recupera sprijinul financiar acordat. Pentru planurile individuale aprobate şi depuse la APIA la care s-a constituit garanţia de bună execuţie, dar nu s-au început lucrările de execuţie din cadrul măsurilor eligibile care fac obiectul planului individual, la data intrării în vigoare a prezentului ordin, APIA eliberează, la cererea solicitantului, suma constituită ca garanţie de bună execuţie. În cazul în care nerealizarea suprafeţei este mai mare de 20 %, însă de cel mult 50 %, sprijinul se penalizează cu dublul diferenţei nerealizate. Dacă suprafaţa nerealizată depăşeşte 50 %, nu se acordă sprijin. Valoarea avansurilor nu poate depăşi 80 % din valoarea unei măsuri în cadrul programului de restructurare/reconversie.

 

Cum se returnează garanţia

 

Beneficiarii ale căror plăţi în avans sunt mai mici de cinci milioane euro sunt scutiţi de întocmirea notificărilor privind utilizarea avansurilor. În cazul în care solicitantul renunţă la cererea sa cu privire la plata avansului înainte de a se aproba cererea, APIA va elibera 95% din suma constituită ca garanţie. Atunci cand solicitantul renunţă la cererea sa cu privire la plata avansului după aprobarea cererii, APIA va elibera 90% din suma constituită drept garanţie numai după ce solicitantul va rambursa avansul, în cazul în care i-a fost deja virat. Dacă se constată că solicitantul a realizat mai puţin de 50% din suprafaţa menţionată în cererea de sprijin a cărei plată a solicitat-o în avans, atunci APIA va reţine garanţia. În cazul în care solicitantul a realizat cel puţin 50% din suprafaţa menţionată în cererea de sprijin, a cărei plată a primit-o în avans, APIA va elibera garanţia numai după ce va reţine suma care reprezintă dublul suprafeţei nerealizate. În cazul acordării avansului, garanţia se eliberează de către APIA la cererea beneficiarului de avans, numai pe baza declaraţiei de finalizare a măsurii şi a procesului-verbal de recepţie finală cantitativă şi calitativă. Nerealizarea cu pană la 20% a suprafeţei din măsura de sprijin pentru care s-a solicitat avansul nu conduce la penalizarea solicitantului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.