Viața satului

Calamităţile reduc impozitul pe venitul agricol

Mihai Boicu
6 oct 2016 1217 vizualizări
Norma de venit se reduce proporţional cu pierderea suferită, dacă aceasta este peste 30%

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Vrancea le atrage atenţia persoanelor care obţin venituri din agricultură impozitate pe baza norme de venit că beneficiază de reduceri din cauza calamităţilor. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere, beneficiază de reducerea normei de venit, proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă, secetă şi inundaţii, epizootii. Pentru aceasta trebuie îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii. Venitul net se stabileşte pe bază de venit, pierderea afectează peste 30% din suprafeţele agricole destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică a depus formularul 221 ”Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”. ”Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se face, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, de o comisie numită prin ordin al prefectului judeţului. Pentru a solicita reducerea venitului anual, persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică depune la organul fiscal central competent, potrivit legii, formularul "Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe baza de norme de venit" Cererea privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit , se depune pe perioada de prescripţie a dreptului de stabilire a impozitului pe veniturile agricole, aferent anului pentru care s-au înregistrat pierderile”, se precizează într-un comunicat de presă al Finanţelor. La cerere, se anexează procesul verbal sau procesele verbale de constatare şi evaluare a pagubelor întocmite de comisia de evaluare a pagubelor, din care rezultă pierderea înregistrată, pe categorii de produse vegetale/categorii de animale şi pe localităţi. Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, venitul anual se reduce utilizând norma de venit diminuată cu procesul de pierdere înregistrată. (M. BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.