Viața satului

100.000 de euro pentru asociere şi pentru promovarea în agricultură

Mihai Boicu
18 sep 2016 1911 vizualizări
AFIR a publicat ghidul consultativ pentru submăsurile 16.4 şi 16.4a prin care agricultorii pot lua fonduri pentru asocierea, cooperare şi promovare u sprijinul nerambursabil este de pană la 100.000 de euro şi poate acoperi integral cheltuielile eligibile din sectorul agricol şi pomicol

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a dat publicităţii ghidul consultativ pentru submăsurile 16.4 şi 16.4a ”Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol”. Solicitanţii au la dispoziţie fonduri europene nerambursabile în limita de 100.000 de euro pentru un proiect de cooperare între actorii din sectorul agroalimentar şi pomicol, cu scopul de a comercializa produsele din lanţurile scurte de aprovizionare şi de a facilita utilizarea metodelor inovatoare de comercializare a produselor şi atragerea unor categorii noi de consumatori. Aceasta este a doua sesiune de depunere a proiectelor pentru cele două submăruri, după ce precedenta sesiune s-a încheiat la sfarşitul lunii august. Finanţările se acordă prin intermediul a două sesiuni anuale. ”Obiectivul acestor sub-măsuri este acela de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agoalimentare prin intermediul lanţurilor scurte de aprovizionare. Sub-măsurile nu presupun numai cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianţi alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi alte forme de cazare în mediul rural, ci şi realizarea de parteneriate cu organizaţii neguvernamentale şi autorităţi publice”, se arată în Ghidul de finanţare.

Pentru ce se dau banii

Sprijinul se acordă pentru costuri de cooperare şi investiţii tangibile şi/sau intangibile pentru promovarea unor proiecte comune care implică cel puţin două entităţi care cooperează pentru: crearea/dezvoltarea unui lanţ scurt de aprovizionare/pieţe locale (cu produse alimentare), şi/sau activităţi de promovare referitoare la crearea/dezvoltarea unui lanţ scurt (sau lanţuri scurte) de aprovizionare (cu produse alimentare) şi la piaţa locală deservită de acest lanţ/aceste lanţuri. Solicitanţii sunt parteneriatele constituite în baza unui acord de cooperare din cel puţin un partener din cei menţionaţi în Ghidul de finanţare şi cel puţin un fermier sau un grup de producători/o cooperativă care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol/pomicol, în funcţie de submăsură. Este vorba de fermieri, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale, consilii locale, unităţi şcolare (inclusiv universităţile de profil), unităţile sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică. Parteneriatul poate avea ca membri şi persoane fizice, cu condiţia ca liderul de proiect să fie cel puţin PFA, II, IF. Parteneriatele constituite exclusiv din solicitanţi parteneri sau legaţi definiti conform Legii nr. 346/2014 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt eligibile.  Reprezentantul legal al liderului de parteneriat în relaţia cu AFIR este angajat al acestuia cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată sau pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de derulare a proiectului. Parteneriatelor care pană la finalizarea proiectului îşi schimbă nejustificat structura, respectiv tipul şi numărul de membri, le va fi retrasă integral asistenţa financiară. Totuşi, se acceptă înlocuirea partenerilor, dacă există motive întemeiate, care trebuie justificate corespunzător, respectand toate angajamentele asumate, inclusiv condiţiile de eligilibitate şi selecţie, cu acordul partenerilor prezenţi în parteneriat la momentul solicitării modificării.

Se sprijină înfiinţarea lanţului scurt de aprovizionare

Pentru proiectele legate de lanţurile scurte de aprovizionare, solicitantul va depune un studiu/plan, privitor la conceptul de proiect privind lanţul scurt de aprovizionare. În cadrul studiului/planului de marketing, solicitantul va prezenta modul în care, în cadrul proiectului, va înfiinţa şi dezvolta conceptul de lanţ scurt de aprovizionare şi dacă este cazul, se vor descrie şi activităţile de promovare ale lanţului scurt. Un proiect nu poate conţine doar acţiuni de promovare. Promovarea nu poate fi decat o componentă secundară (mai puţin de 50% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile) a unui proiect prin care se propune înfiinţarea şi dezvoltarea lanţului scurt. Pentru proiectele legate de pieţele locale, solicitantul va prezinta un concept de marketing adaptat la piaţa locală care să cuprindă, dacă este cazul, şi o descriere a activităţilor de promovare propuse. Cheltuielile eligibile de promovare sunt pagina web, broşuri, pliante, bannere, promovare plătită prin social media şi alte reţele de publicitate, radio şi televiziune, chirii, standuri de prezentare, personalizare echipamente, personalizare auto. Este sprijinită promovarea lanţului scurt şi a pieţei locale. Nu sunt eligibile cheltuielile cu promovarea unui număr restrans de produse comercializate prin intermediul lor. Orice material promoţional sau activitate trebuie să crească gradul de informare al potenţialilor clienţi cu privire la existenţa lanţului scurt respectiv pieţei locale şi la beneficiile pe care le pot avea dacă achiziţionează produse pe această cale. Pe lista cheltielilor eligibile mai intră cheltuieli de marketing legate de etichetarea şi ambalarea produsului, creare/achiziţionare marcă înregistrată (cheltuielile legate de achiziţionarea mărcii înregistrate nu pot depăşi 5% din valoarea cheltuielilor eligibile), cheltuieli pentru protejarea mărcii înregistrate (nu mai mult de 5% din valoarea cheltuielilor eligibile), investiţii în construcţii aferente activităţii de producţie şi/comercializare (modernizare, construcţie), echipamente, utilaje necesare implementării proiectului aşa cum rezultă din planul proiectului, inclusiv mijloace de transport adecvate activităţii descrise în proiect.

Fără prag de calitate

Pentru această submăsură pragul minim este de 10 puncte şi reprezintă pragul sub care niciun proiect nu poate beneficia de finanţare nerambursabilă. Pentru realizarea selecţiei proiectelor se analizează dacă valoarea publică, exprimată în euro, a proiectelor eligibile ce întrunesc pragul minim este situată sub sau peste alocarea sesiunii. Cand valoarea publică totală a proiectelor eligibile care au îndeplinit pragul minim se situează sub alocarea sesiunii, AFIR aprobă finanţarea tuturor proiectelor eligibile care au întrunit pragul minim. Cand valoarea publică totală a proiectelor eligibile care au îndeplinit pragul minim se situează peste alocarea sesiunii, AFIR analizează listele proiectelor şi procedează conform instrucţiunilor din ghidul solicitantului privind selecţia proiectelor. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.