Viața satului

Ajutor de minimis pentru achiziţia de berbeci de rasă

Mihai Boicu
4 sep 2016 1812 vizualizări
Statul acordă un ajutor de minimis în valoare de 24 de milioane de lei pentru achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate u sprijinul acordat este de pană la 2500 de lei pentru un animal u valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare

Guvernul a aprobat, la şedinţa din 31 august, o hotărare prin care se instituie o schemă de ajutor de minimis în valoare totală de 24 de milioane de lei pentru eficientizarea activităţii sectorului zootehnic, respectiv pentru achiziţionarea de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate. Beneficiarii pot fi crescătorii de ovine sau caprine care sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, sunt persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii. Beneficiarii trebuie să deţină: minimum 60 capete femele ovine identificate şi înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de berbeci de reproducţie din rase specializate; minimum 60 capete femele caprine identificate şi înregistrate în RNE, pe beneficiar, în vederea achiziţionării de ţapi de reproducţie din rase specializate. Sprijinul acordat este de maximum 2500 lei pentru fiecare berbec, respectiv ţap din rasă specializată. ”Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Derularea sprijinului se realizează prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Pentru a beneficia de sprijin beneficiarii trebuie să se oblige prin angajament scris că menţin în exploataţie berbecii/ţapii de reproducţie din rase specializate achiziţionaţi, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat. De asemenea, aceştia ”se obligă prin angajament scris să înscrie în Registrul Genealogic, produşii femeli obţinuţi din monta naturală cu berbecii/ţapii de reproducţie din rase specializate achiziţionaţi, în cazul raselor pentru care se face reproducţie în rasă pură, conform standardelor de rasă”. Achiziţia de berbeci/ţapi de reproducţie se realizează respectând proporţia de un berbec/un ţap la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar. Numărul maxim de berbeci/ţapi care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Ce rase se pot achiziţiona

Rasele de berbeci de reproducţie care se pot achiziţiona de beneficiari sunt: Suffolk, Charollais, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Rasa de lapte Palas, Lacaune, Friză, Awassi, ţurcană, Cap Negru de Teleorman, ţigaie, Karakul, Blanche du Massif central, Vendeen, Berrichon du Cherr, Charmoise, Rouge de l’Ouest. Rasele de ţapi de reproducţie care se pot achiziţiona de beneficiari sunt: Carpatină, Albă de Banat, Alpină franceză, Saanen, Boer, Murciano – Granadină, Nubiană, Nobilă Germană. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.