Viața satului

Au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului

Mihai Boicu
29 iul 2016 1826 vizualizări
De asemenea, s-au stabilit atribuţiile structurilor Ministerului Agriculturii care trebuie să aplice legea

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 20 iulie, Hotărarea privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 164/2015 a viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole. ”Prin acest act normativ se armonizează legislaţia naţională cu legislaţia Uniunii Europene în sectorul vitivinicol, în sensul menţinerii stabilităţii cadrului instituţional cu rol şi atribuţii în elaborarea strategiilor în domeniul vitivinicol precum şi asigurarea fluenţei în derularea măsurilor, programelor şi proiectelor de dezvoltare pe termen mediu şi lung în viticultură”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Ministerului îi revine rolul de autoritate competentă privind elaborarea şi aprobarea reglementărilor specifice producţiei, procesării, îmbutelierii şi etichetării produselor vitivinicole în vederea comercializării, în special a vinurilor de calitate, cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.), Indicaţie Geografică (I.G.) şi a vinurilor varietale (cu denumire de soi). De asemenea, prin această hotărare, se stabilesc atribuţiile şi responsabilităţile structurilor MADR implicate în implementarea prevederilor legale, respectiv Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV) şi Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV). ONVPV asigură gestionarea la nivel naţional, Registrul Plantaţiilor Viticole, precum şi Sistemul Informatic Naţional al Viei şi Vinului, instrument de bază pentru punerea în aplicare a măsurilor de sprijin în sectorul vitivinicol, a potenţialului de producţie, D.O.C. şi I.G. şi a menţiunilor tradiţionale pentru produsele vitivinicole. ISCTV asigură supravegherea aplicării legii în realizarea producţiei de struguri, de vinuri şi alte produse vitivinicole şi sunt abilitaţi în executarea controalelor oficiale pentru asigurarea calităţii şi conformităţii produselor. Hotărarea aprobată de Guvern detaliază gestiunea şi controlul pieţei vitivinicole, a reglementării procedurii naţionale în ceea ce priveşte protecţia IG şi DOC, atat la nivelul Uniunii Europene, cat şi la nivel naţional, în concordanţă cu prevederile Legii nr. 164/2015. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.