Viața satului

Cum se pot lua fonduri europene pentru comasarea terenurilor

Mihai Boicu
10 iul 2016 2591 vizualizări
Micii fermieri vor putea lua fonduri europene pentru comasarea terenurilor pană în anul 2020 prin submăsura 6.5 “Schema pentru micii fermieri” din cadrul PNDR 2014 - 2020 u această măsură are ca scop facilitarea comasării terenurilor şi presupune transferarea definitivă către alt fermier a întregii exploataţii, inclusiv drepturile de plată corespunzătoare u deocamdată, submăsura nu a fost lansată, dar a fost publicat ghidul acesteia

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pentru consultare ghidul submăsurii 6.5 „Schema pentru micii fermieri”. Persoanele interesate vor putea consulta acest ghid şi face propuneri pană pe data de 15 iulie. Beneficiarii acestei submăsuri sunt micii fermierii ale căror exploataţii agricole îndeplinesc condiţiile din cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I şi au aplicat cel puţin un an această schema, conform Titlului V din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013. Submăsura 6.5 are ca obiectiv comasarea terenurilor. Solicitanţii (reprezentanţii legali) eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură trebuie să îndeplinească următoarele condiţii obligatorii: să fie persoane fizice sau juridice romane; să acţioneze în nume propriu; să aibă varsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare; să fi aplicat cel puţin un an Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I; să deţină în proprietate terenul/animalele ce urmează a fi transferate; să se angajeze să transfere definitiv către alt fermier întreaga exploataţie (deţinută în proprietate) şi drepturile de plată corespunzătoare; să nu creeze condiţii pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 60 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, în orice etapă de derulare a proiectului. Contractele de arendă care conferă dreptul de folosinţă asupra terenurilor agricole trebuie să fie încheiate în numele solicitantului şi să fie valabile pentru o perioadă de minim 20 de ani începand cu anul depunerii cererii de finanţare.  

Cine este eligibil la finanţare 

Potrivit informaţiilor din Ghidul de finanţare, vor fi eligibili solicitanţii care au exploataţii vegetale/ mixte  şi care în anul 2015 au beneficiat de Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I. Fermierii care au fost excluşi de la plată în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I în anul precedent celui în care au transferat exploataţia nu sunt eligibili în cadrul acestei submăsuri. Fermierii care s-au retras din schema simplificată pentru micul fermier în anul 2015, nu mai au posibilitatea de a accesa Submăsura 6.5 în anul 2016. La momentul depunerii Cererii de Finanţare pe Submăsura 6.5, solicitanţii trebuie să facă dovada retragerii din Schema simplificată pentru micii fermieri aferentă Pilonului I, prin transmiterea unei notificări către APIA, cel tarziu pană la data prevăzutăîn Anexa A la Formularul de Cerere unică de plată depusă la APIA. Moştenitorii pot accesa Submăsura 6.5, numai în cazul în care exploataţia a fost moştenită de la un fermier care a accesat Schema simplificată pentru micii fermieri din Pilonul I. De asemenea, aceştia trebuie să îndeplinească cerinţele acestei submăsuri şi dacă moştenesc toate drepturile la plată deţinute de fermierul de la care primesc drepturile la plată. Solicitanţii trebuie să deţină documente care să ateste dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole/ terenurilor agricole şi al animalelor (în cazul exploataţiilor mixte) ce urmează a fi transferate către alţi fermieri.Transferul de exploataţie la APIA se poate realiza oricand pană la momentul emiterii în sistemul IACS a deciziei de plată pe numele fermierului care transferă exploataţia agricolă. Înregistrarea transferului de exploataţie în baza de date IACS se realizează în bază formularul “Cerere pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare” (Anexa nr. 26 la Formularul tip de Cerere unică de plată campania 2016) şi documentele care au stat la baza transferului. 

Banii se dau pană în 2020

Sprijinul public nerambursabil se acordă anual, începand cu data transferului şi pană la data de 31 decembrie 2020 şi reprezintă 120% din suma anuală calculată a sprijinului pe care beneficiarul a primit-o în ultimul an în cadrul Schemei simplificate pentru micii fermieri din Pilonul I. Toate criteriile de eligibilitate devin obligatorii pentru menţinerea sprijinului pe toată perioada de valabilitate a Contractului de Finanţare. În cazul nerespectării criteriilor de eligibilitate se va recupera integral valoarea totală a ajutorului financiar nerambursabil plătit şi se va rezilia contractul de finanţare. Submăsura va beneficia de alocarea financiară anuala. Alocarea financiară publică a submăsurii aferentă perioadei de depunere continuă, criteriile de selectie, punctajele de selectie, criteriile de departajare şi pragul minim sunt realizate la initiativa Autorităţii de Management a PNDR, cu consultarea prelabilă a Comitetul de Monitorizare. Pentru fiecare sesiune anuală continuă se publică un anunţ de lansare a licitaţiei în care se vor preciza: alocarea corespunzătoare domeniilor de intervenţie, intervalul de depunere a proiectelor, pragul minim şi pragurile de calitate trimestriale. Punctajul minim pentru această Submăsură este de 5 puncte şi reprezintă pragul sub care nici un proiect nu poate intra la finanţare. (Mihai BOICU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.