Viața satului

Peste 172 milioane de euro pentru pomicultură, marketing şi procesare produse agricole

Mihai Boicu
22 mai 2016 2162 vizualizări
Trei submăsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) s-au deschis pe 20 mai u fondurile pot fi folosite pentru plantaţii pomicole, procesare, producţie, marketing u în funcţie de solicitant, sprijinul poate depăşi 1 milion de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte, începand din data de 20 mai, cereri pentru finanţarea proiectelor de investiţii în cadrul submăsurilor 4.1a – „Sprijin pentru investiţii în exploataţii pomicole”, 4.2a – „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicol”şi 4.2 – „Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol” din PNDR 2014-2020. Pentru toate aceste submăsuri, sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor este deschisă în intervalul 20 mai 2016, ora 9.00 – 31 octombrie 2016, ora 16.00. Solicitanţii de fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală au în 2016 la dispoziţie peste 172 milioane de euro prin finanţările lansate pe 20 mai. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficială a Agenţiei www.afir.info pentru toate cele trei submăsuri. „Deschiderea acestor sesiuni vine să completeze fondurile disponibile pentru investiţiile în agricultură şi dezvoltare rurală din 2016. În sesiunea din 2015, solicitarea de fonduri pentru cele trei Submăsuri a depăşit 95 milioane euro. Avand în vedere simplificările procedurale implementate de AFIR care facilitează semnificativ implementarea Programului, sunt convins că pe parcursul acestui an vom epuiza toate sumele alocate”, a declarat Eugen Popescu, directorul general AFIR. Ghidul solicitantului poate fi consultat pe site-ul AFIR, www.afir.info,la secţiunea „Investiţii PNDR”.

Exploataţiile pomicole pot primi peste 1 milion de euro

INFORMAţII SUPLIMENTARE
Cei 70,5 milioane euro disponibili în 2016 pentru accesarea Submăsurii 4.1a - Sprijin pentru investiţii în exploataţii pomicole” au ca obiectiv creşterea competitivităţii şi diversificarea producţiei. Un alt obiectiv este creşterea calităţii produselor obţinute şi îmbunătăţirea performanţei exploataţiilor pomicole, dar şi creşterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă şi a comercializării directe a produselor obţinute. Sunt de asemenea sprijinite proiectele care duc la dezvoltarea lanţurilor scurte de aprovizionare. Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1a sunt atat persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale, dar şi Societăţile comerciale sau institutele de cercetare – dezvoltare. În funcţie de dimensiunea exploataţiei şi de obiectivele propuse prin proiect, intensitatea sprijinului este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile şi se poate majora în unele situaţii cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi 90%.
Astfel, sprijinul acordat pentru proiectele de investiţii finanţate prin submăsura 4.1a poate varia între 100 mii euro şi 1,05 milioane euro fonduri europene nerambursabile.

Fonduri pentru generatoare terestre antigrindină

Pe lista investiţiilor eligibile la finanţare sunt reconversia plantaţiilor existente, inclusiv costurile pentru defrişare, materiale de plantare, sisteme de susţinere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecţie pentru grindină inclusiv generatoare terestre antigrindină, îngheţ, caniculă şi ploaie, echipamente de irigaţii la nivelul exploataţiilor.
în cazul proiectelor care propun achiziţia de generatoare terestre antigrindină, solicitantul va prezenta la depunerea Cererii de Finanţare, Acordul de principiu privind includerea generatoarelor terestre antigrindină în Sistemul Naţional de Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor (SNACP), emis de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional de Antigrindină şi Creştere a Precipitaţiilor, iar la ultima Cerere de Plată, Avizul de includere în SNACP.

Fonduri pentru procesare

Pentru procesarea produselor s-a alocat suma de 8,6 milioane euro prin submăsura 4.2a – Procesarea produselor pomicole. Submăsura sprijină financiar investiţiile în unităţile care procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, reţelele locale de colectare, recepţie, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare, producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile în unitatea proprie şi pentru eficienţă energetică precum şi pentru acţiuni de marketing. De asemenea, beneficiari eligibili sunt întreprinderi individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice (societăţi comerciale), inclusiv grupurile de producători. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi forme asociative şi 40% pentru întreprinderi mari. Intensitatea sprijinului se poate majora cu 20 de puncte procentuale, în cazul operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI (Programul European pentru Inovare). În funcţie de tipul beneficiarului şi de activitatea de procesare propusă, sprijinul european nerasmbursabil poate varia între 200 mii euro şi 1,5 milioane euro. ”De exemplu, pentru producerea de băuturi sprijinul este de 200 mii de euro pentru microîntreprinderi şi de 300 mii de euro pentru formele asociative (grupuri de producători şi cooperative). Dacă o microîntreprindere poate obţine 900 mii euro pentru proiecte care acoperă tot lanţul alimentar, o întreprindere mare poate obţine pentru aceeaşi activitate 1,5 milioane euro”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR.

Cei mai mulţi sunt la procesare şi marketing

93,4 milioane euro sunt alocaţi pentru acest an pentru Submăsura 4.2 - “Sprijin pentru investiţii în procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol”. Aceste fonduri sunt destinate investiţiilor care au ca scop înfiinţarea şi/sau modernizarea unităţilor de procesare şi comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse şi procese, aplicarea măsurilor de protecţia mediului, creşterea numărului de locuri de muncă sau promovarea investiţiilor pentru producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile.
Beneficiarii Submăsurii – persoane fizice autorizate, societăţi comerciale, cooperative agricole – pot obţine o rată a sprijinului public nerambursabil de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Astfel, pentru un proiect se pot obţine pană la 2,5 miloane euro Euro/proiect, în funcţie de tipul beneficiarului şi investiţia propusă. Ca şi în cazul proiectelor finanţate prin submăsura 4.2a, intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale, în cazul operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI (Parteneriatul European de Inovare). Printre cheltuielile finanţate prin submăsura 4.2 se numără: construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea clădirilor unităţilor de procesare; achiziţionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime şi/ sau comercializării produselor agro-alimentare în cadrul lanţurilor alimentare integrate; cheltuieli generate de îmbunătăţirea controlului intern al calităţii şi conformarea cu noile standarde impuse de legislaţia europeană pentru procesarea şi comercializarea produselor agro-alimentare. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.