Viața satului

Daţi năvală! 700 milioane de euro pentru infrastructura rurală

Mihai Boicu
27 sep 2015 2997 vizualizări
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a dat startul finanţărilor pentru infrastructura rurală prin trei sesiuni de finanţare. 552 de milioane de euro sunt pentru apă, drumuri, canalizare, infrastructură educaţională şi socială. Uniunea Europeană dă bani şi pentru obiective culturale şi infrastructură agricolă. Sesiunea de depunere a dosarelor a început pe 24 septembrie şi se va încheia pe 18 decembrie.

Primăriile din Vrancea au posibilitatea ca până în luna decembrie să atragă milioane de euro pentru infrastructura rurală prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020: apă, canalizare, drumuri, drumuri agricole, protejarea patrimoniului cultural. Fondurile puse la dispoziţie se ridică la nu mai puţin de 674 milioane de euro, prin intermediul a trei măsuri. Sesiunea de depunere a dosarelor s-a deschis pe 24 septembrie şi se va încheia pe 18 decembrie. Cei mai mulţi bani sunt destinaţi submăsurii 7.2 – Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică: 552 de milioane de euro. Deja sunt primării din Vrancea care s-au pregătit pentru a accesa această sursă de finanţare, care are marele avantaj că nu necesită cofinanţare din partea lor. Pentru submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural bugetul este de 97 milioane euro. Alte 25 de milioane de euro sunt destinate submăsurii 4.3, componenta agricolă, pentru investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii de acces agricolă. De menţionat că această submăsură are şi o componentă destinată infrastructurii silvice.

Apa şi canalizarea au cele mai mari finanţări

Proiectele de investiţii depuse în cadrul submăsurii 7.2 - Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară pot avea beneficiari publici (comunele şi asociaţiile acestora, conform legislaţiei naţionale în vigoare) şi ONG-uri pentru investiţii în infrastructura educaţională (grădiniţe) şi socială (creşe şi infrastructură tip after-school). Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele depuse de autorităţile publice locale şi ONG-uri care sunt negeneratoare de venit sau în cazul proiectelor pentru apă sau apă uzată. Finanţarea nu va depăşi 1 milion euro/comună, pentru investiţii care vizează un singur tip de sprijin: infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată. Pentru investiţiile care vizează înfiinţarea infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţarea nu va depăsi 2,5 milioane euro/comună, iar pentru extinderea acestei infrastructuri, de ce mult 1,5 milioane euro. Pentru proiectele colective (Asociaţiile de dezvoltare intercomunitare (ADI) din care fac parte exclusiv comune sau proiecte care vizează mai multe comune) valoarea finanţării nu va fi mai mare de 4 milioane euro, fără a depăşi valoarea maximă per comună pentru fiecare tip de sprijin. În cadrul submăsurii 7.2 se acordă sprijin şi pentru proiectele de infrastructură educaţională/ socială, iar valoarea acestora va fi de maxim 500.000 euro. De asemenea, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi de maxim 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de venit aplicate de ONG-uri şi care vizează infrastructura educaţională (grădiniţe) şi socială (creşe şi infrastructura de tip after-school) şi nu va depăşi 100.000 euro. Proiectele cu punctaj egal se vor departaja în funcţie de capacitatea construcţiei aferente infrastructurii educaţionale/sociale pentru care se realizează investiţia.

Şi persoanele fizice pot lua bani pentru obiective culturale

Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile prin intermediul submăsurii 7.6 -Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural sunt comunele, ONG-urile, unităţile de cult şi persoane fizice autorizate sau societăţi comerciale care deţin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică, de clasă B. Valoarea sprijinului public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele de utilitate publică, negeneratoare de venit şi nu va depăşi 500.000 euro. Totodată, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este 80% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele generatoare de venit şi nu va depăşi 200.000 euro. Această submăsură va oferi sprijin financiar pentru protejarea, prin întreţinere, restaurare şi modernizare a obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, aşezăminte monahale, inclusiv a aşezămintelor culturale - cămine culturale.

Cheltuielile de consultanţă pot fi eligibile

Pentru componenta Infrastructura de acces agricolă a submăsurii 4.3, pentru Submăsura 7.2 şi pentru Submăsura 7.6, cheltuielile de consultanţă şi pentru managementul proiectului sunt eligibile dacă respectă condiţiile prevăzute de Regulamentul Uniunii Europene nr. 1305/2013 şi se decontează proporţional cu valoarea fiecărei tranşe de plată aferente proiectului. Excepţie fac cheltuielile de consultanţă pentru întocmirea dosarului cererii de finanţare se pot deconta integral în cadrul primei tranşe de plată. „Prin implementarea tuturor proiectelor de infrastructură, fie de bază sau de acces, dar şi prin proiecte menite să protejeze patrimoniul cultural, se urmăreşte diminuarea tendinţelor de declin social şi economic din mediul rural. În acest sens, obiectivul final este îmbunătăţirea nivelului de trai în zonele rurale şi, în definitiv, stoparea fenomenului depopulării din mediul rural prin reducerea decalajelor rural-urban”, au declarat oficialii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) la lansarea celor trei proiecte. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Gheorghită Mocanu, acum 3131 zile, 4 ore, 36 minute, 46 secunde
Rectific: Poate nu ne vor sancționa organele în drept, că sancțiunile sunt destul de mari și bugetul comunei Broșteni nu poate acoperi așa ceva...
nicu, acum 3131 zile, 6 ore, 2 minute, 5 secunde
Din pacate nu avem oameni capabili sau dispusi pentru munca si investitii!
Gheorghita Mocanu, acum 3131 zile, 6 ore, 52 minute, 34 secunde
Ar fi interesant de aflat si părimăriile care au făcut proiecte si au accesat aceste fonduri. Ca pe fiecare om il intereseaza localitatea sa de resedinta. pe mine m-ar interesa spre exemplu, daca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.