Viața satului

Se pregătesc despăgubiri pentru fermierii afectaţi de secetă

Mihai Boicu
17 aug 2015 2384 vizualizări
Lipsa apei din sol va îngreuna şi însămânţările de toamnă

Agricultorii care au fost afectaţi de secetă ar putea primi despăgubiri pentru pierderile suferite în acest an. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii fermierilor, care i-au cerut să ia măsuri pentru a-i ajuta pe agriculturii ale căror culturi au fost calamitate. “Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafaţa cultivată, vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat sub forma unei scheme de minimis, iar schema de minimis va fi legiferată prin Hotărâre de Guvern în cursul lunii septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară, în funcţie de resursele financiare pe care le va primi Ministerul Agriculturii, să fie şi acordate aceste despăgubiri”, a afirmat Daniel Constantin. Acesta a afirmat că pentru fermierii mari trebuie notificată Comisia Europeană şi, cel mai probabil, despăgubirile vor fi acordate la începutul anului viitor. Culturile de primăvară din judeţul Vrancea, respectiv porumbul şi floarea soarelui, au fost afectate de secetă pe mii de hectare. De asemenea, există şi o suprafaţă importantă de păşune pe care seceta şi-a pus amprenta. Chiar dacă există infrastructura necesară pentru irigaţii în zona Măicăneşti-Ciorăşti, fermierii nu au irigat niciun hectar anul acesta. Conţinutul de apă din cultura neirigată de porumb va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în cea mai mare parte a țării, singura zonă unde rezerva de umiditate va fi în limite satisfăcătoare fiind Transilvania, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 13 - 19 august, publicată de Administrația Națională de Meteorologie. Prognozele arată că seceta s-ar putea prelungi până la toamnă şi va afecta campania de însămânţare. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) menţionează că lucrările agricole în câmp (arături în vederea însămânţărilor de toamnă) se vor desfăşura pe ansamblu cu dificultate, din cauza menţinerii deficitelor de umiditate din sol.  (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ozeqiji, acum 3144 zile, 20 ore, 14 minute, 16 secunde
http://flagyl-online-buy.net/ - Buy Metronidazole <a href="http://priligy-cheapest-price-buy.org/">Generic Priligy</a> http://lasix-buy-online.net/
rizea f, acum 3145 zile, 19 ore, 42 minute, 56 secunde
Se impune o rectificare a articolului in sensul ca zona Maicanesti-Ciorasti nu este irigabila. Comuna Ciorasti nu a avut nici odata si nu are sistem de irigatii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.