Viața satului

Avem apă pentru irigaţii, avem canale dar nu avem pompe!

Silvia Vrînceanu
16 aug 2015 3781 vizualizări
Preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor susţine că marii fermieri din zona Ciorăşti-Măicăneşti nu îşi pot iriga culturile pentru că ANIF-ul are o pompă prea mică şi ar dura două luni de zile umplerea canalului de irigaţii

Cu toate că seceta face ravagii în agricultură, iar rezervele de apă din sol sunt în scădere, la ora actuală nici un hectar de culturi nu este irigat în judeţul Vrancea, după cum a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor. După cum se ştie, Vrancea s-a confruntat cu o perioadă lungă fără precipitaţii, iar seceta s-a instalat începând din  această primăvară. O situaţie specială este în "Bărăganul Vrancei", cum este numită zona de sud a judeţului, unde fermierii nu pot iriga din pricina infrastructurii deficitare a Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), chiar dacă asociaţiile fermierilor au accesat fonduri europene pentru a-şi pune la punct sistemele de irigaţii. "Avem 5.000 de hectare posibil de irigat în zona Ciorăşti-Măicăneşti, unde s-au obţinut fonduri europene, dar cu toate astea nu se irigă", a spus deputatul liberal. Săpunaru a susţinut că fermierii nu au putut face nici măcar probele la instalaţie întrucât li s-a cerut o sumă mare de bani, în jur de 600 de milioane de lei, pentru a umple canalul cu apă. Motovul: "ANIF nu are decât o pompă proastă, care merge greu şi durează două luni de zile umplerea canalului". Ca atare, decât să aştepte două luni de zile umplerea canalului cu apă, fermierii au preferat să-şi scoată pagubele din alte surse, în special de la cei care le-au dat terenurile în arendă. "Conform legislaţiei în vigoare, umplerea canalelor magistrale este sarcina ANIF-ului", a susţinut Nini Săpunaru.  El a dat exemplul brăilenilor de la Nămoloasa, unde este un canal care pleacă spre Brăila şi unde "se udă în draci", după cum s-a exprimat Săpunaru. 

"Ce să le impozitezi, pierderile!?"

Şeful Comisiei pentru Agricultură susţine că va trimite o adresă autorităţilor centrale cărora le cere "să salveze ce se mai poate salva" şi să umple canalele principale de irigaţii pe cheltuiala Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. "O să solicităm ministrului Daniel Constantin să intervină în regim de maximă urgenţă la ANIF pentru a umple principalele canale de irigaţii din zonele afectate de seceta pedologică ce afectează într-o mare măsură înfiinţarea culturilor din toamna acestui an. Reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire duce mai departe la scăderea substanţială a producţiilor pentru culturile de toamnă, cum ar fi rapiţa, orzul şi chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit cât şi de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări şi a intra în iarnă în condiţii normale. De asemeni, solicit Guvernului României şi Ministerul Finanţelor Publice, instituirea unei scheme compensatorii de sprijin pentru pierderile de venit, reducerea sau chiar anularea impozitelor datorate de agricultorii afectaţi şi operaţionalizarea fondurilor mutuale care să preia riscurile de secetă. Acolo unde nu s-a obţinut venit, din cauza secetei, este clar nu trebuie să se plătească impozit pe suprafeţele agricole. Ce să faci, să le impozitezi pierderile!?”, a declarat în cadrul conferinţei de presă deputatul Săpunaru, în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din cadrul Camerei Deputaţilor.

Fermierii ar putea plăti abonament la ANIF


Deputaţii Scarlat şi Săpunaru sunt colegi în Comisa pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor

La Focşani a fost prezent ieri şi deputatul gălăţean George Scarlat, coleg de comisie cu Nini Săpunaru, care a declarat că judeţul pe care îl reprezintă nu are o bogăţie naturală aşa cum are Vrancea. Acesta i-a felicitat pe fermierii vrânceni care s-au asociat pentru a depăşi împreună obstacolele secetei. "Sunt cinci organizaţii care au reuşit să implementeze pe Măsura 125 („Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”) proiecte cu fonduri europene pe infrastructura secundară, respectiv modernizarea/ retehnologizarea infrastructurii de irigatii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare. Este important ca fermierii să ştie că la Comisia pentru Agricultură avem în dezbatere un proiect de modificare a Legii 138 şi a Ordonanţei 79 prin care Ministerul s-a gândit ca, începând cu 2016, fermierul ar trebui să plătească un abonament pe hectar pentru întreţinerea aducţiunii principale. Nu ştiu care este situaţia din Vrancea, dar la nivel naţional ANIF-ul doreşte să redevină ceea ce a fost odată, cu acele zeci de mii, sute de mii de angajaţi, cu un buget constituit tot pe spinarea fermierilor", a declarat deputatul Scarlat.  După cum a mai declarat parlamentarul, ANIF-ul nu doreşte să dea infrastructura de îmbunătăţiri funciare către federaţiile de profil, astfel încât acestea să se implice pe partea de îmbunătăţire a infrastructurii. Judeţul Vrancea face parte din Unitatea Buzău -Moldova Sud a ANIF, condusă de inginerul Dan Mocanu. Potrivit datelor de pe site-ul instituţiei, unitatea declară că a irigat în regiune, în urma contractărilor, 4.815 hectare, cu 495 mc de apă la hectar, printre cele mai mici din ţară. Cel mai probabil, lipsa de investiţii din irigaţii va duce, pe fondul secetei accentuate, la o creştere de preţ la produsele alimentare începând chiar din această toamnă. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.