Viața satului

Seceta a uscat 13.000 hectare de culturi, iar numărătoarea continuă

Mihai Boicu
3 aug 2015 4310 vizualizări
Porumbul şi floarea soarelui suferă cel mai mult din cauza lipsei apei. 21 de localităţi au raportat pierderi la cele două culturi u specialiştii spun că dacă nu plouă nici în august, recoltele vor fi compromise

După grindină, seceta îşi pune amprenta asupra producţiei agricole din acest an. Până la ora actuală sunt peste 13.000 de hectare de terenuri afectate, cele mai multe cultivate cu porumb şi floarea soarelui. Potrivit datelor centralizate până acum de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, 6.528 de hectare de porumb au fost afectate în proporţie de 45%. Alte 2.138 de hectare de floarea soarelui sunt uscate între 37% - 40%. De asemenea, 3.960 de hectare de păşuni şi pajişti au fost afectate de secetă, iar în rest suprafeţele sunt mai mici. “Acestea sunt datele centralizate până la ora actuală, dar mai sunt rapoarte operative care vin din judeţ”, ne-a spus Ticu Costandache, directorul Direcţiei pentru Agricultură Vrancea. Până acum, 21 de localităţi au raportat că se confruntă cu fenomenul secetei. Autorităţile iau în considerare doar pagubele de peste 30%, pentru care agricultorii afectaţi primesc o reducere la plata impozitului la norma de venit direct proporţional cu prejudiciul suferit.

Trei luni de secetă

Culturile de primăvară suferă din cauza secetei din ultimele luni şi există pericolul ca recoltele să fie compromise dacă nici în august nu va ploua. “Culturile de primăvară se confruntă cu trei luni de secetă. Chiar şi hibrizii cei mai rezistenţi se usucă până la urmă. Acum este perioada în care boabele de porumb şi de floarea soarelui se formează, dacă nu plouă atunci nu va rămâne nimic”, a spus Postolache Soare, consilier în cadrul Direcţiei Agricole. Porumbul a fost afectat în primăvară şi de dăunătorul denumit “răţuşcă” de agriculturi, dar aici specialiştii Direcţiei Agricole spun că a fost vorba de o greşeală tehnică, pentru că nu s-a folosit sămânţă tratată corespunzător.

Grâul s-a făcut ca anul trecut

În timp ce la porumb şi la floarea soarelui agricultorii se pregătesc de un potenţial dezastru, cum nu s-a mai întâmplat de peste un deceniu, la grâu recoltatul aproape s-a încheiat, rămânând doar suprafeţe mici. Suprafaţa totală însămânţată în toamnă a fost de 27.300 hectare. Producţia medie înregistrată este de 2.750 kg/hectar, la fel ca anul trecut. Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că, în condiţiile actuale, rezultatele sunt bune, pentru că fermierii s-au confruntat cu secetă şi în toamna anului trecut. Din acest motiv, din suprafaţa însămânţată cu rapiţă, de 5.700 de hectare, au mai rămas 5,030. Potrivit statisticilor, 670 de hectare au fost întoarse în primăvară şi însămânţate cu floarea soarelui, deoarece recolta era compromisă. La nivel de judeţ, cele mai mari suprafeţe cultivate de fermieri sunt cu porumb – aproape 60.000 de hectare, grâu şi floarea soarelui – peste 11.000 de hectare. Pierderile sunt importante pentru că mulţi fermieri au luat pe datorie sămânţa, iar după recoltat trebuie să o plătească. (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
anonima, acum 3187 zile, 10 ore, 2 minute, 22 secunde
unde-s irigatiile
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.