Viața satului

Biserica brâncovenească din Bordeşti va fi sfinţită la Sfântul Aşteaptă

Mihai Boicu
2 aug 2015 2677 vizualizări
Biserica ridicată în timpul domnitorului Constantin Brânconveanu nu are şanse să fie sfinţită prea curând.Arhiepiscopia a descoperit două “probleme” care trebuie remediate: nu sunt toate icoanele pe catapeteasmă, iar pe unul dintre pereţi a apărut umezeală.Reconstrucţia bisericii a fost terminată în decembrie 2010 şi, iniţial, sfinţirea fusese programată pentru anul trecut, când a fost “Anul Constantin Brînconveanu”

Biserica brâcovenească din comuna Bordeşti are parte de o nouă amânare în ceea ce priveşte sfinţirea. Oficialii Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei au cercetat lăcaşul de cult şi au stabilit că există unele probleme care împiedică în acest moment reintroducerea acestuia în circuitul religios. Lucrările la biserică au fost terminate în decembrie 2010 şi au fost finanţate de Ministerul Culturii, care a prevăzut circa 3 milioane de euro pentru acest lăcaş religios ridicat în timpul domnitorului Constantin Brânconveanu. Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” ar fi trebuit sfinţită anul trecut, atunci când a fost anul “Constantin Brâncoveanu”. După ce toată lumea se aştepta ca pe 3 august 2014 să aibă loc slujba de sfinţire, aceasta a fost amânată din motive care nu se ştiu oficial. O altă speranţă de sfinţire a fost în primăvara acestui an, când s-au împlinit 100 de ani de la declararea bisericii monument istoric.

O nouă amânare pune presiune pe comunitatea locală

Acum însă s-au descoperit unele probleme care amână pe termen nedefinit sfinţirea bisericii. “Trebuie finalizate toate icoanele de pe catapeteasmă, pentru că nu sunt toate pictate. Pe de altă parte, trebuie remediată o problemă, pentru că pe unul din pereţii bisericii a apărut umezeală până la fereastră. Important este ca biserica să fie pusă la punct şi atunci când va fi pregătită va fi sfinţită”, a spus Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Potrivit Arhiepiscopiei, preotul paroh este cel care trebuie să se preocupe de rezolvarea acestui probleme. Din păcate, comunitatea locală este destul de mică şi fără posibilităţi materiale însemnate, care are acum în grijă două biserici. Cu toate acestea, oamenii au făcut eforturi financiare importante pentru ca biserica să fie sfinţită anul trecut, iar acum ar putea un lucru dificil să fie convinşi să ajute din nou.

Biserica a devenit monument istoric în urmă cu un secol

Biserica de la Bordeşti are, se pare, parte de ghinion, după ce în Vrancea sunt sfinţite/resfinţite biserici şi picturi de biserici pe bandă rulantă. Fostul arhiepiscop Epifanie Norocel programase pentru primăvara anului 2013 sfinţirea bisericii brâncoveneşti, însă acesta a decedat în luna ianuarie, iar evenimentul nu a mai avut loc nici în ziua de azi. Mănăstirea Bordeşti a fost ctitorită între anii 1668 – 1699 de căpitanul Mănăilă, dregător al domnitorului Constantin Brâncoveanu, care a fost domn al Ţării Româneşti între 1688 şi 1714.

Pârvu Mutu şi-a făcut aici autoportretul, aflat acum la Muzeul de Artă al României

Lăcaşul de cult a fost pictat de cel mai renumit pictor de biserici al vremii, Pârvu Mutu, care şi-a făcut aici autoportretul, aflat acum la Muzeul de Artă al României. Pentru o perioadă scurtă de timp, mănăstirea a avut un rol important în zonă, fiind închinată ca metoc Episcopiei Buzăului în 1742 şi apoi Mănăstirii Băbeni, la sfârşitul secolului al XVIII-lea. După secularizarea averilor mânăstireşti şi retragerea călugărilor care populau mănăstirea, lăcaşul a devenit biserică de mir a obştii din Bordeşti. În anul  1911, biserica a fost părăsită din cauza degradării produse de cutremure şi alunecări de teren. Pe 10 martie 1915, biserica a fost declarată monument istoric prin decret regal. De atunci, lăcaşul de cult a intrat în uitare şi s-a degradat. În anul 1994, biserica a intrat într-un proces de restaurare, care s-a intensificat după anul 2005, lucrările fiind terminate în decembrie 2010. Lăcaşul de cult poate fi vizitat de doritori şi a fost pregătit pentru sfinţirea preconizată din 2014, care nu a mai avut loc. În luna martie a avut loc un simpozion ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la declararea ca monument istoric, când a avut loc prima slujba religioasă la biserică după mai bine de 100 de ani. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 3181 zile, 7 ore, 32 minute, 13 secunde
Probabil nu a dat banii lui diaconului si nu l-a impresionat pe episcop sa vina la sfintire.
vali crintea, acum 3182 zile, 4 ore, 7 minute, 21 secunde
Mai istorica e suma de 3 milioane euro pentru reabilitare sigur la data construirii se ridicau cel putin 30 de biserici cu echivalentul acestei sume de bani
eu, acum 3182 zile, 14 ore, 50 minute, 2 secunde
Vai, ce nenorocire !!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.