Viața satului

APIA încă nu vrea să le dea banii viticultorilor

Mihai Boicu
14 iun 2015 1987 vizualizări
Deşi este jumătatea lunii iunie, beneficiarii programului de reconversie viticolă încă îşi aşteaptă banii u promisiunile făcute de APIA nu s-au concretizat u viticultorii vor merge azi la Bucureşti pentru a cere APIA să revină la vechile condiţii de decontare a lucrărilor u recent, APIA le-a cerut fermierilor să plătească din buzunarul lor lucrările, iar după aceea să le aprobe fondurile u condiţia blochează programul de reconversie, pentru că viticultorii nu au de unde plăti zeci sau sute mii de euro

Viticultorii vrânceni care şi-au replantat viile sunt disperaţi, pentru că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) refuză să le rezolve acestora situaţia dificilă în care i-a pus. Reamintim faptul că APIA le-a cerut viticultorilor care sunt în programul de reconversie să plătească mai întâi lucrările cu plantatul viţei de vie şi montarea sistemului de suţinere şi apoi să le dea banii, evident, dacă li se aprobă dosarele. Până acum se făcea dovada executării lucrărilor, iar cu banii primiţi de la APIA erau plătiţi executanţii. Puşi printr-o circulară să scoată zeci sau sute mii de euro din bunzare, câţiva dintre viticultorii cu suprafeţe mari de viţă de vie vor merge astăzi la Bucureşti pentru discuta cu conducerea APIA, reprezentantă de Dorel Gheorghe Benu. Adresa trimisă în teritoriu la finalul lunii mai a fost semnată de Stela Tănăse, director Direcţia Măsuri de Piaţă. “Numai în minciuni ne ţin. Mâine (azi – n.r.) mergem la Bucureşti ca să discutăm cu directoarea care a semnat adresa APIA. Ne tot mint, nu ştim ce să facem. Ne-au spus că vineri o să primim un răspuns, dar nu am primit”, ne-a spus Constantin Gîrboiu, deţinătorul Cramei Gîrboiu, care a înfiinţat peste 40 de hectare de viţă de vie. În urmă cu aproape două săptămâni viticultorii au mers la APIA Vrancea, unde li s-a promis găsirea unei soluţii. Acestora urma să li se impună condiţia ca într-un interval de timp de la virarea banilor în conturile de Trezorerie să folosească sumele primite pentru plata lucrărilor. Deşi erau de acord cu această variantă, viticultorii nu au primit niciun răspuns concret. 

“Dacă aveam bani, terminam”

Viticultorii suspectează că în spatele deciziei APIA se află interese ascunse care au interesul ca Vrancea să nu aibă plantaţii noi de viţă de vie  

Adresa APIA a fost emisă pe 29 mai 2015 şi schimbă regulile în timpul desfăşurării programului de reconversie. Programul este, practic, blocat prin această decizie întrucât cei care vor să-şi înnoiască viile nu au bani să plătească înainte peste 16.000 de euro la un hectar. De exemplu, Constantin Gîrbiu a plantat 45 de hectare vie şi ar trebui să primească 600.000 de euro, din care peste 400.000 de euro într-o primă tranşă. Fondurile se alocă în două etape, mai întâi pentru pregătirea terenului şi plantare, apoi pentru sistemul de susţinere. “Avem aproape o lună întârziere. Dacă aveam bani, terminam şi măsura doi până în iulie. Dacă nu ne dau banii, vom fi nevoiţi să facem cerere de amânare cu un an. Furnizorii ne aşteaptă să le dăm banii şi ne cer să-i dăm în judecată pe cei de la APIA”, ne-a mai spus patronul Cramei Gîrboiu. Blocarea programului de reconversie vine în contextul în care 2015 este ultimul an prin care mai pot fi cheltuite fondurile din Programul Naţional de Dezvoltare 2007 – 2013. O amânare ar putea duce la imposibilitatea alocării ulterioare a banilor. 

Marii producători de vin au făcut reconversie fără condiţii 

Viticultorii vrânceni acuză înăsprirea regulilor de accesarea a fondurilor de reconversie după ce marii producători de vin din ţară au terminat de plantat mii de hectare de viţă de vie. Până în anul 2013 se dădeau în total16.000 de euro la un hectar. După aceea, suma alocată a fost de 14.200 euro la hectar, iar ajutorul de 1.600 de euro/hectar pentru primii trei ani a fost tăiat. Tot din 2013 s-a introdus o garanţie de 500 de euro la hectar, cu care, practic, fermierii creditează statul. “Dacă un fermier doreşte să replanteze 5 hectare de vie trebuie să disponibilizeze 2.500 de euro la dispoziţia MADR. Această sumă reprezintă de fapt un credit pe care statul îl impune micului întreprinzător. Cu aceşti bani fermierul şi-ar putea achiziţiona un utilaj pentru ferma sa”, spune Liviu Gheorghe, unul dintre viticultorii afectaţi de decizia APIA, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta susţine că măsurile luate duc la blocarea programului de reconversie pentru micii fermieri. “Arăt că până în anul 2013 marile companii din industria viti – vinicolă au atras masiv fonduri europene prin acest program şi nu le-a impus nimeni constituirea unei garanţii de 500 de euro/ha. De asemenea, au beneficiat de suma integrală de 16.000 euro/ha”, spune Liviu Gheorghe, care deţine suprafeţe de vie în podgoria Coteşti. 

APIA a luat unilateral decizia 

Vitilcultorii atrag atenţia că APIA a modificat condiţiile de finanţare fără a consultat şi cealaltă parte, în condiţiile în care există contracte cu furnizorii şi prestatorii de servicii, în care se stipulează plata acestora la decontarea lucrărilor de reconversie. Acum, APIA vrea ca mai întâi să fie plătiţi furnizorii. “Această nouă condiţie, de efectuare a plăţilor tuturor furnizorilor şi după aceea acceptarea la plată a dosarelor ne pune în imposibilitatea de continuare a “Programului de restructurare şi reconversie” şi, de asemenea, este o intervenţie nelegală a MADR în contracte comerciale civile cu termene de plată deja negociate după decontarea de către APIA a sumelor forfetare din fiecare cerere de plată”, a mai arătat Liviu Gheorghe. Viticultorii spun că reconversia a fost un succes în Vrancea şi nu s-au înregistrat nereguli care să justifice măsura APIA. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Fermierul trist, acum 3231 zile, 2 ore, 24 minute, 28 secunde
Vieru,acest neispravit o sa ingroape de tot micii fermieri,este plin de fite si atit
cetateanul neturmentat, acum 3231 zile, 2 ore, 27 minute, 31 secunde
Ce o mai cauta si Vieru asta pe acolo nimeni nu stie,dupa ce ca este de o incompetenta strigatoare la cer si dupa ce si-a adus toti lingaii in institutie ,acum ce sa mai vorbim,si-a angajat toate citeste integral
danb, acum 3232 zile, 9 ore, 52 minute, 46 secunde
Apropo, PNL-istul asta care si-a angajat TOATE neamurile la APIA, nu se stie sa fi ramas vreunul pe dinafara, nu e in niciun conflict de interese ?!?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.