Viața satului

Model de contract de consultanţă pentru beneficiarii PNDR

Mihai Boicu
5 apr 2015 1457 vizualizări
Fermierii care vor să obţină fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 au un avantaj în faţa firmelor de consultanţă.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat un model de contract pentru prestări servicii de consultanţă. Demersul AFIR a venit în urma discuţiilor cu beneficiari ai vechiului PNDR, care au solicitat îndrumări cu privire la conţinutul şi clauzele contractelor de consultanţă, precum şi ca urmare a observaţiilor făcute de experţii AFIR în procesul de verificare a proiectelor. "Modelul de contract pe care îl propunem acum beneficiarilor PNDR 2020 are un caracter consultativ care să îi ajute să se poată orienta pentru ca, în contractul final, să fie asigurat un cadrul reciproc avantajos. Primii dezavantajaţi în lipsa unui astfel de model sunt beneficiarii PNDR care nu au experienţă în încheierea unui contract de prestări servicii. Nu impunem un anumit tip de contract, pentru că relaţia dintre beneficiari şi firmele de consultanţă este una privată, în care Agenţia nu are dreptul şi nici pârghiile legale de a se implica, ci doar dorim să oferim un exemplu”, a declarat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.

Consultanţii se pot înscrie pe site-ul AFIR

Modelul de contract a fost publicat pe site-ul AFIR, www. afir. info. Chiar dacă are un caracter orientativ şi de recomandare, acesta este un ghid util pentru cei care au nevoie de firmele de consultanţă pentru a accesa fonduri europene. Modelul propus conţine o serie de drepturi ale beneficiarului, precum şi obligaţii astfel încât să se asigure încheierea contractului în condiţii reciproc avantajoase. Tot cu caracter orientativ şi de recomandare, AFIR pune la dispoziţia potenţialilor beneficiari ai PNDR 2014 – 2020 o listă a firmelor de consultanţă care oferă servicii în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale. “Facem precizarea expresă că aceste firme nu sunt validate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi nici agreate sau ierarhizate. Adăugarea societăţilor de consultanţă în listă se realizează în urma completării unui formular tip prin care AFIR solicită furnizarea unor informaţii minime pe care le afişează spre informare pe pagina oficială", anunţă instituţia. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.