Viața satului

Veste bună! Tinerii pot primi 50.000 de euro pentru a deveni şefi de ferme

Mihai Boicu
8 mar 2015 3989 vizualizări
Ministerul Agriculturii vrea să lanseze în această lună primele două submăsuri din noul PNDR, pentru instalarea tinerilor fermieri şi investiţii în ferme u tinerii fermieri pot primi până la 50.000 de euro, sprijinul financiar fiind de 100% u în cazul exploataţiilor agricole, finanţările sunt de până la 50% din proiect, dar procentul creşte dacă se obţine punctaj suplimentar u ghidurile ar trebui să fie finalizate înainte de 25 martie

Primele două măsuri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020 ar trebui lansate pe 25 martie, după cum au anunţat oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Primii bani europeni din noul PNDR vor merge către submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole din cadrul Măsurii 4 “Investiţii în active fizice” şi submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Măsurii 6 “Dezvoltarea exploataţiilor şi a intreprinderilor”. Pentru că până pe 25 martie mai este puţin timp, Ministerul Agriculturii şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiiilor Rurale (AFIR) au publicat ghidurile consultative, pentru ca toţi ce interesaţi să poată face propuneri şi pentru a fi gata în cel mai scurt timp. Aceste ghiduri ar trebui să fie finalizate înainte de 25 martie, pentru ca potenţialii beneficiari să le poată consulta, să ia decizii şi să depună documentaţia necesară pentru accesarea fondurilor. Fondurile pentru submăsura 4.1 se ridică la peste 205 milioane de euro, iar cele pentru submăsura 6.1 sunt de peste 111 milioane de euro.

Banii pentru tineri se dau în două tranşe

Scopul investiţiilor realizate în cadrul submăsurii 6.1-Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este acela de a sprjini stabilitarea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi ai unei exploataţii agricole. Obiectivul este creşterea numărului de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie şi care pot primi până la 50.000 de euro. Tinerii fermieri sunt încurajaţi să devină competitivi, să se asocieze şi să participe la dezvoltarea lanţurilor alimentare integrate. “Finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiţii realizate în cadrul acestei submăsuri este de 100%. Sprijinul financiar nerambursabil va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de primă, în două tranşe. Astfel, prima tranşă este de 75% din valoarea totală a sprijinului, primită la instalare. A doua tranşă reprezintă 25% şi se acordă în maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finanţare”, se arată într-un comunicat de presă al AFIR. Fondurile nerambursabile alocate pentru aceste an de UE şi contribuţia de la bugetul naţional sunt de 111,2 milioane euro. Beneficiarii eligibili pentru a primi finanţare sunt tinerii fermieri (PFA), care se instalează ca şefi unici ai exploataţiei agricole, dar şi persoanele juridice (IMM-uri) în care un tânăr fermier se instalează.

Fonduri mai mari pentru fermele mici

Submăsura 4.1 – Investiţii în exploataţii agricole acordă fonduri în funcţie de dimensiune şi activitatea desfăşurată, de la 30% până la 90% din fondurile necesare pentru afacere. Fermele sunt împărţite în două categorii, cele de până la 500.000 SO (coeficienţi de producţie standard, stabiliţi potrivit reglementărilor europene) şi cele care depăşesc acest prag. În cazul fermelor de până la 500.000 SO rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. Sprijinul nu va depăşi 500.000 de euro în cazul proiectelor care prevăd achiziţii simple, respectiv 100.000 de euro pentru fermele mici. În cazul proiectelor care prevăd construcţii‐  montaj – maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal şi maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic. Pentru proiectele care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate  ‐  maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi 90% în cazul fermelor mici şi medii (cu dimensiunea până la 250.000 SO), respectiv 70% în cazul fermelor având între 250.000 şi 500.000 SO, în următoarele cazuri: investiţii realizate de tineri fermieri, cu vârsta până la 40 de ani, proiecte integrate, operaţiuni spriinite în cadrul PEI, investiţii în agricultura ecologică şi agromediu, investiţii în zone cu costrângeri naturale.

Fermele mari iau 30% sprijin financiar

În cazul fermelor având dimensiunea economică de peste 500.000 SO, rata maximă a sprijinului financiar nu va depăşi 30%. Pragurile sunt următoarele: pentru achiziţii simple – maximum 500.000 euro, în cazul proiectelor care prevăd construcţii montaj finanţarea este de maximum 1 milion de euro pentru sectorul vegetal, respectiv 1,5 milioane euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic. În cazul proiectelor care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate  ‐  maximum 2.000.000 euro. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi 50% în cazul: proiecte integrate; operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI; Investiţii în zone care se confruntă cu constrângeri naturale şi cu alte constrângeri specifice. În cazul cooperativelor şi grupurilor de producători se acordă 50% intensitate sprijin fără a depăşi maximum 2 milioane de euro indiferent de tipul investiţiei. Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăşi 90%, în cazul: investiţiilor colective realizate de formele asociative ale fermierilor (cooperative şi grupuri de producători) şi a proiectelor integrate; operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI; investiţiilor legate de operaţiunile de agromediu şi agricultură ecologică ; Investiţii în zone care se confruntă  cu constrângeri naturale  şi cu alte constrângeri specifice.

La strugurii de masă se iau în calcul lucrările proprii

În cazul plantaţiilor de struguri de masă, pentru întreaga valoare eligibilă  a proiectului se vor respecta plafoanele maxime  şi intensităţile sprijinului oferite prin submăsura 4.1. Contribuţia privată  a beneficiarului poate fi reprezentată nu doar de bani, ci şi de contribuţia în natură sub forma lucrărilor efectuate în regie proprie, care vor fi evaluate, pe baza costurilor standard pentru lucrări furnizate de către Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (ICDVV) Valea Călugărească şi detaliate în secţiunea ”Metodologia de calcul a sumelor şi ratelor de sprijin” şi în anexa ataşată acestei secţiuni cu documentele justificative. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
giuliano, acum 3329 zile, 10 minute, 50 secunde
in Focsani este vreun sediu unde sa ceri documentatie si consiliere pentru inceput in ceea cear dori un intreprinzator sa puna start unei afaceri la tara sau treebuie sa ne deplasam la Ministerul citeste integral
corneliu, acum 3314 zile, 9 ore, 6 minute, 43 secunde
sa fii convins ca daca e vorba de finantare nerambursabila sigur sunt niste rechini pe la Bucuresti care au grija sa iti fure din banii alocati, considerand ca nu ai cine stie ce documentatie si ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.