Viața satului

Ministerul Agriculturii sprijină financiar asigurarea strugurilor de vin

Mihai Boicu
10 sep 2014 1666 vizualizări
Valoarea sprijinului merge pană la 80% din costul primelor de asigurare u fenomenele climatice pot fi asimilate dezastrelor naturale dacă distrug peste 30% din recolta medie pe trei ani

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a adoptat un nou act normativ privind sprijinirea financiară a producătorilor de struguri de vin care îşi asigură recoltele. Astfel, prin Ordinul 1329/2014 au fost aprobate Normele metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de asigurare a recoltei de struguri pentru vin, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin al Romaniei în sectorul vitivinicol 2014 – 2018. Pentru a solicita acest sprijin financiar, viticultorii trebuie să facă dovada că exploatează o suprafaţă de minimum 0,1 ha, să înscrie suprafaţa în Registrul plantaţiilor viticole şi să încheie cu un asigurator o poliţă de asigurare în care să fie menţionate, cel puţin, cantitatea de struguri de vin asigurată, suprafaţa aferentă, localizarea acesteia şi prima de asigurare. Valoarea sprijinului financiar este de 80% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomene climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale. “Prin fenomen climatic cu efecte adverse care poate fi asimilat unui dezastru natural se înţelege fenomene meteorologice precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta, care distrug peste 30% din producţia medie anuală a unui producător viticol în cei trei ani precedenţi sau o medie pe trei ani bazată pe cei cinci ani precedenţi, cu excepţia celei mai mari şi a celei mai mici valori. De asemenea, se acordă un sprijin de 50% din costul primelor de asigurare pentru a se asigura împotriva pierderilor menţionate anterior şi împotriva altor pierderi cauzate de alte fenomene climatice. Tot jumătate este şi ajutorul financiar pentru a se asigura împotriva pierderilor cauzate de animale, boli ale plantelor sau de infestări cu dăunători. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.