Viața satului

Cele 15 măsuri prin care se împart banii noului PNDR

Mihai Boicu
27 iul 2014 1916 vizualizări
Mediul rural are pentru următorii şase la dispoziţie 9,85 miliarde euro u numărul măsurilor de finanţare s-a redus la 15 şi se doreşte accesarea mai rapidă a fondurilor prin reducerea birocraţiei u prin noul PNDR se dau bani pentru agricultura ecologică sau pentru silvicultură

Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) a fost trimis Comisiei Europene în varianta finală, iar acum se aşteaptă aprobarea sa. PNDR are 15 măsuri, care beneficiază de o alocare financiară de 9,85 miliarde euro, din care 8,1 miliarde euro de la UE, iar restul confinanţare naţională. Cheltuirea fondurilor europene pentru mediul rural în perioada 2014 – 2020 se face prin măsuri mai puţine şi proceduri simplificate. Astfel, vor fi proiecte tip, care vor putea fi depuse on – line, pentru a reduce birocraţia. Noul PNDR urmăreşte reducerea timpului de evaluare al dosarelor. De asemenea, se va acorda o mai mare importanţă grupurilor de acţiunilor locale, pentru dezvoltarea mediului rural. În PNDR 2014 – 2020 au fost păstrate măsurile care au avut succes în perioada 2007 – 2013, cum ar fi modernizarea exploataţiilor agricole sau instalarea tinerilor fermieri.

200 de milioane euro pentru agricultura ecologică

Investiţiile în ferme şi în întreprinderi financiare beneficiază de o alocare substanţială de fonduri. Pentru investiţiile în active fizice suma repartizată este de 2,057 miliarde euro, pentru dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor este de 800,36 milioane euro, iar pentru serviciile de bază şi reînnoirea satelor 1,1 miliarde euro. Măsurile pentru mediu şi climă au primit un buget de 2,387 miliarde euro. Delimitarea zonelor care se confruntă cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice a primit o alocare financiară de 1,232 miliarde euro. O noutate este sprijinirea financiară consistentă a agriculturii ecologice, cu 200 de milioane de euro. Măsura agromediu şi climă a primit la randul său 850 de milioane de euro, în timp ce 105 milioane euro au fost prevăzute pentru împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite şi perdele forestire.

Mai mulţi bani pentru informare

Acţiunile de informare şi consultare au primit un buget mai mare prin noul PNDR. Măsurile privind transferul de cunoştinţe şi acţiuni de informare şi serviciile de consiliere au fiecare prevăzută cate o sumă de 50,386 milioane euro. De asemenea, pentru cooperare s-au prevăzut 28,021 milioane euro. Gestionarea riscurilor, prin intermediul unui fond mutual, a primit o alocare financiară de 200 de milioane lei. LEADER a primit un buget de 652,364 milioane euro. “Abordarea LEADER poate adresa prin prisma specificului ei o dezvoltare echilibrată a teritoriilor rurale şi accelararea evoluţiei structurale. Implicarea actorilor locali în dezvoltarea zonelor în care activează, va contribui la realizarea unei dezvoltări dinamice sprijinită de o strategie de dezvoltare locală şi administrată de reprezentanţi ai GAL”, se arată în documentele Ministerului Agriculturii. În această perioadă se dau deja bani prin două măsuri. Este vorba de Măsura 121 Modernizarea exploataţiilor agricole şi Măsura 214 Plăţi pentru bunăstarea animalelor.

Implementarea PNDR depinde şi de proiecte bune

Mediul rural se confruntă cu o populaţie îmbătranită, o economie insuficient dezvoltată, şomaj ridicat, unde programele cu finanţare europeană ar trebui să îmbunătăţească lucrurile. Acest lucru nu depine doar de fondurile alocate, ci şi de gradul de informare într-un spaţiu în care accesul la internet este încă foarte redus. “Implementarea cu succes a PNDR 2014 – 2010 nu va depinde numai de existenţa sprijnului financiar, ci va depinde, de asemenea, şi de existenţa de idei bune pentru proiecte noi care să promoveze dezvoltarea afacerilor rurale şi a comunităţilor rurale. Prin PNDR 2007 – 2013, a fost înfiinţată Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR), care a contribuit la promovarea şi conectarea actorilor locali, însă aceasta a funcţionat pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, PNDR şi-a demonstrat utilitatea, contribuind la dezvoltarea animării şi schimbului de experienţă între actorii rurali implicaţi în dezvoltarea rurală”, se arată în noul PNDR.

Măsurile din PNDR şi fondurile UE prevăzute

M01 – Transfer de cunoştinţe şi acţiuni de informare – 50,386 mil. euro
M02 – Servicii de consiliere – 50,386 mil. euro
M04 – Investiţii în active fizice – 2,057 mld. euro
M06 – Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor – 866,357 mil. euro
M07 – Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale – 1,1 mld. euro
M08 – Investiţii în dezvoltarea zonelor forestiere şi ameliorarea viabilităţii pădurilor – 105,695 mil. euro
M09 – Înfiinţarea grupurilor de producători – 8 mil. euro
M10 – Agro-mediu şi climă – 849,964 mil. euro
M11 – Agricultură ecologică – 200,686 mil. euro
M13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice – 1,13 mld. euro
M14 – Bunăstarea animalelor – 437,014 mil. euro
M15 – Servicii de silvo-mediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor – 100 mil. euro
M16 – Cooperare – 28,021 mil. euro
M17 – Gestionarea riscurilor – 200 mil. euro
M19 – Dezvoltarea locală a LEADER – 652,364 mil. euro (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.