Viața satului

Arenda se calculează la preţul de 0,6 lei/kg de grau

Mihai Boicu
17 iun 2014 10268 vizualizări
Impozitul pe venitul net din agricultură şi contribuţiile sociale se plătesc de către arendaşi u venitul net se stabileşte prin scăderea a 25% din venitul brut u pentru arenda în natură, preţul mediu în funcţie de care se stabileşte impozitul este de 0,6 lei/kg grau, indiferent de cultură

Recoltatul cerealelor se apropie de start, ceea ce înseamnă că şi arendaşii trebuie să se pregătească pentru plata obligaţiilor către proprietarii terenurilor, dar şi către Finanţe în numele acestora. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţului mediu stabilit de Consiliul Judeţean. Consilierii judeţeni au decis pe 18 decembrie 2013 că preţul mediu în funcţie de care se stabileşte impozitul pentru anul 2014 este de 0,6 lei/kg de grau, indifirent de culturile înfiinţate. Venitul din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Pentru recunoaşterea deductibilităţii în cota de 25% din venitul brut, arendatorul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative. “Calculul, reţinerea şi virarea impozitului aferent veniturilor din agricultură intră în sarcina arendaşului. Impozitul pe veniturile din arendă se calculează, la fiecare plată a arendei, prin aplicarea cotei de 16% asupra venituliu net “, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Impozitul se reţine şi se virează la bugetul de stat pană la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.

Pentru arendă se plătesc contribuţii la sănătate

Persoanele fizice care care obţin venituri din agricultură datorează şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de 5,5% din baza de calcul, respectiv diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Baza de calcul a contribuţiei pentru asigurări de sănătate nu poate fi mai mică decat un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest  venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia şi nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori caştigul salarial mediu brut. Salariul de bază minim brut pe ţară este acum de 850 lei, iar de la 1 iulie va creşte la 900 de lei. Caştigul salarial mediu brut este de 2.298 lei. Pentru arendator, încadrarea în plafonul maxim se face de către arendaş la momentul plăţii venitului. Arendaşii au obligaţia să completeze şi să depună formularul 11 2 – “Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, în care se declară impozitul pe veniturile din arendă şi contribuţiile individudale de asigurări sociale de sănătate calculate şi reţinute, precum şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate. Fermierii vranceni cultuvă anual în jur de 27.000 de hectare, iar producţia obţinută se încadrează între 3.000 si 3.500 de kg la hectar. Din cauza ploilor, este posibil ca fermierii să nu poată intra în lanuri la recoltat. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.