Viața satului

MănăstireaTrotuşanu a înfiinţat o pădure cu bani europeni

Mihai Boicu
27 mai 2014 8100 vizualizări
Mănăstirea de călugăriţe de la Moviliţa a împădurit 4,13 hectare printr-un proiect de 19.000 de euro accesat prin Măsura 221 - Prima împădurire a terenurilor agricole.In Vrancea se vor vizita încă zece proiecte de succes finalizate cu fonduri europene, în cadrul campaniei EuroAgricultura

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reluat ieri seria de vizite la proiecte de succes în cadrul proiectului de înfiinţare a reţelei EuroAgricultura, prin care se selectează persoane care să multiplice informaţii despre fondurile europene. Un proiect inedit prin măsura accesată, dar şi prin beneficiarul acestuia, a fost cel realizat de călugăriţele şi de preotul de la Mănăstirea Trotuşanu, din comuna Moviliţa. Oamenii Domnului şi-au făcut cruce, s-au aruncat în hăţişul birocratic romanesc şi au reuşit să împădurească peste patru hectare de teren.

Pădurea MănăstiriiTrotuşanu a împlinit un an

Mănăstirea a accesat Măsura 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole, prin care se prevede înfiinţarea plantaţiei forestiere, lucrări de completări şi întreţinerea, menţinerea plantaţiei pentru o perioadă de timp cel puţin egală cu varsta de exploatare din proiect. “Împădurirea s-a făcut pe o suprafaţă de 4,13 hectare, unde aveam o vie degradată şi pe care am defrişat-o. Atunci am auzit de la pelerini că se pot accesa proiecte la OJPDRP. Pe 22 decembrie 2011 am finalizat acest proiect. Am plantat cireşi, stejari, goruni, păducel, în total zece specii de copaci şi arbuşti”, a spus preotul Filaret Urse, arhimandritul MănăstiriiTrotuşanu. Acesta a venit de la munte la Moviliţa în urmă cu cinci ani şi şi-a dorit ca lăcaşul de cult să înfiinţeze o pădure, întrucat ducea dorul copacilor. De altfel, la Mănăstirea Trotuşanu există caţiva stejari, dintre care unii ajung chiar şi la varsta de 400 de ani. Chiar dacă proiectul a fost unul mic, de 19.000 de euro, birocraţia a fost mare, iar fondurile au venit cu întarziere. “Defrişarea locului am făcut-o noi, manual. Arătura s-a făcut cu cheltuiala noastră, iar pregătirea terenului tot pe cheltuiala noastră.”, a spus preotul Filaret Urse. Acesta a precizat însă că dacă va avea ocazia, va mai accesa fonduri europene şi îi sfătuieşte şi pe alţii să facă la fel.

EuroAgricultura prezintă proiecte finalizate


Pensiunea Leonardo a fost ridicată în marginea Boloteştiului , iar clienţii sunt persoane aflate în interes de serviciu

Membrii reţelei EuroAgricultura au mers şi la Pensiunea Leonardo, de la Boloteşti, ce aparţine familiei primarului. Valoarea proiectului implementat de firma Felimir SRL a fost de 1,8milioane lei. “Ne ocupăm personal de afacere, aceasta este principala condiţie ca să funcţioneze. Clienţii pe care îi avem sunt în interes de serviciu, mai puţin turişti. În week-end avem clienţi din ambele categorii. Am ales această locaţie pentru că suntem din Boloteşti.”, a spus administratorul Iulian Sîchin, fiul primarului din localitate. Acesta a atras atenţia că în proiectele cu fonduri europene consultantul trebuie ales cu mare grijă. Campania EuroAgricultura a intrat în etapa a doua a vizitării proiectelor de succes, în care în această săptămană se va merge la zece proiecte din Vrancea care s-au terminat cu bine. “Pană acum am aflat despre măsuri doar la accesare şi atunci cand au probleme. După aceea nu s-a mai spus nimic despre proiecte, cand au ajuns final. Acest proiect îşi propune să o ofere informaţii despre fonduri europene prin prezentarea unor proiecte de succes şi model.”, a declarat Adrian Baciu, coordonatorul local al EuroAgricultura. Persoanele care fac parte din această reţea vor primi informaţii despre fondurile europene, iar rolul lor este de a le spune şi altora ce proiecte pot accesa. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.