Viața satului

Legea vanzării terenurilor agricole a intrat în vigoare. Vezi cum se pot cumpăra!

Mihai Boicu
13 apr 2014 4805 vizualizări
Ministerul Agriculturii a publicat pentru consultare un proiect de ordin privind normele în aceeaşi zi în care legea a intrat în vigoare u autorităţile sunt obligate să organizeze şi să gestioneze un registru judeţean special de evidenţă a ofertelor de vanzare a terenurilor agricole u înstrăinarea terenurilor se face doar cu avizul final al Direcţiei Agricole u în Vrancea, marii fermieri încearcă în ultimii ani să-şi compacteze suprafeţele deţinute

Vinerea trecută, pe 11 aprilie, a intrat în vigoare Legea vanzării terenurilor din extravilanul localităţilor, la o lună după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Chiar dacă legea este în vigoare, modul de aplicare nu este aprobat. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat abia vinerea trecută un proiect de ordin privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 17/2014. Normele explică cum se aplică legea, pentru a nu exista interpretări, mai ales că exercitarea dreptului de preemţiune poate da naştere unor confuzii. La nivel local, Direcţia Agricolă este cea care are atribuţii în verificarea modului în care de vand terenurile. Atribuţiile acesteia constau în înregistrarea şi verificarea dosarelor transmise de către primării, publicarea pe site-ul instituţiei a ofertei de vanzare a terenurilor, organizarea şi gestionarea unui registru judeţean special de evidenţă a ofertelor de vanzare a terenurilor agricole situate în extravilan, pe suport de hartie şi în format electronic, înregistrarea şi verificarea dosarului transmis de către primării, cuprinzand numele şi datele de identificare ale preemtorului ales de către vanzător ca potenţial cumpărător al acestuia, lista preemtorilor, precum şi copiile tuturor proceslor verbale privind derularea fiecărei etape procedurale de selecţie, prin care se consemnează în detaliu activităţile şi acţiunile desfăşurate.

Vanzarea terenurilor e liberă dacă preemtorii nu le cumpără

Direcţiile agricole emit avizul final necesar înstrăinării terenurilor, respectiv avizul negativ, care se semnează de către directorul executiv şi se transmit vanzătorului prin poştă, cu confirmare de primire. Avizele finale/avizele negatie se publică pe site-ul instituţiei în termen de două zile de la emiterea acestora. Direcţia Agricolă organizează şi gestionează baza de date a circulaţiei terenurilor agricole situate în extravilan la nivelul judeţului şi asigură schimbul de informaţii privind circulaţia terenurilor agricole situate în extravilan, pe bază de protocol de colaborare încheiat cu structurile teritoriale ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Ministerul Agriculturii are cam aceleaşi atribuţii, dar la nivel naţional. Normele metodologice prevăd şi modelele de formulare necesare pentru vanzarea terenurilor. Legea 17/2014 prevede că după afişarea ofertei de vanzare îşi pot manifesta de dreptul de preemţiune coproprietarii, arendaşii, vecinii, precum şi statul roman. Procedura se va desfăşura o singură dată, în termen de 10 zile de la împlinirea termenului de 30 de zile. Dacă în termenul de 30 de zile niciunul dintre preemtori nu vrea să cumpere terenul, vanzarea acestuia este liberă. Vanzarea liberă a terenului la un preţ mai mic decat cel cerut în oferta de vanzare sau în condiţii mai avantajoase decat cele arătate în aceasta atrage nulitatea absolută a tranzacţiei. (Mihai BOICU)

CASETA

Proprietarii vor compactarea terenilor

În Vrancea se găsesc din ce în ce mai greu suprafeţe mari de terenuri agricole de cumpărat, întrucat în ultimii ani fermierii au încercat să le adune la un loc pentru a le exploata mai uşor. Situat în “Bărăganul Vrancei”, Măicăneştiul are nu mai puţin de 12.000 hectare de teren arabil. În ultimii 10 ani s-au creat suprafeţe compacte, ceea ce a dus la creşterea valorii acestora. Unii dintre cei care au luat terenuri în arendă au şi devenit în timp proprietari, după ce le-au făcut oferte moştenilorilor. “Într-o zonă bună, un hectar costă 2.000 de euro. Cei care cumpără acum sunt în special cei care au proiecte pe fonduri europene în derulare”, a declarat recent primarul Costel Necula de la Măicăneşti. Şi în podgorii se întalneşte aceeaşi situaţie, întrucat fermierii vor să-şi compacteze terenurile deţinute. Directoarea de la Vincon SA, Luchi Georgescu, a declarat că a încercat să cumpere terenuri plantate cu viţă de vie, însă în podgorii oamenii sunt foarte ataşaţi de pămant, recunoscand că nu a avut succes întotdeauna.  Un hectar de viţă de vie se vinde cu aproximatv 4-5.000 de euro, dar preţul poate creşte dacă via este de soi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
muntianu mircea, acum 3658 zile, 16 ore, 43 minute, 14 secunde
2000 de euro un hectar de pamant?cine a scris acest articol ori este aerian ori este rau intentionat;pretul pt.un hectar d pamant azi trebuie sa plece de la cel putin 20.ooo de euro;si inca un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.