Viața satului

Viticultura primeşte 190 de milioane de euro în următorii patru ani

Mihai Boicu
6 apr 2014 2621 vizualizări
UE acordă un sprijin pentru viticultură de 47,7 milioane de euro pe an în perioada 2014 - 2018.Vrancea este cel mai mare bazin viticol al ţării şi a schimbat peste 1.000 de hectare de vie pană acum.Tara noastra vrea să restructureze anual aproape 5.000 de hectare de viţă vie,De asemenea, un ajutor important este prevăzut pentru promovarea vinului

Sprijinul financiar al Uniunii Europene pentru viticultură în următorii patru ani se ridică la 47,7 milioane euro anual, potrivit unui proiect privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea UE privind producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2014 – 2014. Măsurile pentru care se acordă sprijin financiar producătorilor din sectorul vitivinicol sunt: restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole; acţiuni de informare în statele membre, în scopul informării consumatorilor cu privire la consumul moderat de vin şi la sistemele Uniunii referitoare la denumirile de origine şi indicaţiile geografice, precum şi acţiuni de promovare a ţări terţe, în vederea îmbunătăţirii competitivităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau a vinurilor pentru care se indică soiul viţei de vie; asigurarea recoltei de struguri de către producătorii din sectorul vitivinicol; investiţii. Beneficiarii sprijinului financiar sunt producătorii din sectorul vitivinicol, persoane fizice sau juridice şi forme asociative ale acestora. Normele metodologie de acordare a sprijinului financiar acordat producătorilor din sectorul vitivinicol, condiţiile de acordare, cheltuielile eligibile pentru fiecare măsură, modalităţile de verificare şi control, precum şi modelul de contract privind punerea în aplicare a programelor de promovare a vinurilor de aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Programul de sprijin a fost trimis la Comisia Europeană

La începutul lunii trecute, Romania a trimis Comisiei Europene propunerea pentru Programul Naţional de Sprijin al Romaniei pentru Viticultură 2014 – 2018, prin care vor fi repartizate fondurile primite de la UE pentru viticultură. “Aplicarea măsurilor identificate în cadrul noului Program Naţional de Sprijin al Romaniei în sectorul vitivinicol 2014 – 2018 va conduce la o repoziţionare a vinurilor romaneşti pe piaţa internă şi internaţională, de natură să contribuie la un salt calitativ semnificativ în percepţia consumatorilor”, cred oficialii guvernamentali. Noul program de sprijin al viticultorii a fost elaborat pe baza evaluării Programului Naţional Suport 2009 – 2013, care a avut un efectiv pozitiv, întrucat s-a realizat o absorbţie a fondurilor europene de 100%. Prin aplicarea sa, Guvernul speră într-o creştere la cel puţin 30.000 de hectare a suprafeţelor de viţă de vie care să producă struguri de vin cu denumire de origine controlată. Ministerul Agriculturii apreciază că sectorul vitivinicol are o piaţă de 450 de milioane de euro. Vrancea este cel mai mare bazin viticol al ţării, cu aproximativ 25.000 de hectare de viţă de vie, dar şi cu producători de vinuri clasaţi pe primele poziţii la nivel naţional. În ultimii ani au intrat în programul de reconversie peste 1000 de hectare de viţă de vie.

Recoversia se va putea accesa din octombrie

Potrivit APIA, măsura de conversie va putea fi accesată din luna octombrie a acestui an

Promovarea vinurilor va beneficia de un sprijin consistent şi de la bugetul naţional. Măsura de promovare a vinurilor poate beneficia de cofinanţare de la bugetul de stat în cuantum de 30%, care reprezintă, estimativ, pe durata celor patru ani, 5,5 milioane de euro. Dacă pentru acest an suma prevăzută este de 750.000 de euro, în 2015 va creşte la 900.000 euro, în 2016 la 1,2 milioane euro, urmand ca în ultimii doi ani să fie prevăzute 1,5 milioane euro. Reconversia plantaţiilor de viţă de vie va atrage însă cei mai mulţi bani. Potrivit Programului Naţional de Sprijin, Romania îşi propune să restructureze anual o suprafaţă de aproximativ 4.800 hectare de viţă de vie. Din informaţiile date publicităţii de APIA pentru presa centrală, măsura de conversie va putea fi accesată din luna octombrie a acestui an. Sprijinul financiar se acordă pe hectar pentru fiecare măsură eligibilă şi nu depăşeşte 75% din valoarea costurilor pentru realizarea măsurilor din cadrul programelor de restructuare/reconversie. Plata cererilor se face de către PAIA la şapte luni de la data depunerii ultimului document care să dovedească că măsura este eligibilă şi verificată. Plata cererilor care au fost finalizate şi verificate, dar care nu au putut fi plătite în cursul aceluiaşi an, se face din alocarea financiară a anului următor, pană la data de 31 decembrie, în ordinea numărului de înregistrare.


Fermierii tineri vor avea prioritate

Măsurile de restructurare şi reconversie a plantaţiilor viticole nu se aplică pentru parcelele viticole cu soiuri de vin cu varsta de peste 40 de ani, parcelele viticole cu soiuri pentru struguri de masă, parcelele viticole cu hibrizi direct producători interzişi, parcelele viticole care au beneficiat de fonduri provenite din proiecte comunitare pentru înfiinţare, restructurare/reconversie în ultimele zece campanii viticole. Pentru a obţine finanţare, suprafaţa minimă a planului individual trebuie să fie de cel puţin 0,5 hectare, suprafaţa minimă a parcelei viticole este de minimum 0,10 hectare, la fel ca şi cea rezultată după restructurare/reconversie. Soiurile de struguri pentru vin folosite la plantare trebuie să fie superioare din punct de vedere calitativ, iar materialul săditor folosit trebuie să fie din categoria biologică admisă de legislaţia în vitoare pentru înfiinţări de platanţii viticole. Pentru realizarea programelor de restructurare/reconversie este interzisă utilizarea de materiale recuperate, precum şpalieri, tutori sau sarmă. Prioritate la finanţare au fermierii cu varsta pană la 40 de ani, cei care plantează numai soiuri cu denumire de origine controlată şi care fac parte din structuri asociative recunoscute. (M. BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.