Viața satului

Ce mai carpesc primarii de la sat în aşteptarea banilor europeni

Mihai Boicu
23 feb 2014 4274 vizualizări
Autorităţile locale se concetrează pe drumuri şi alimentări cu apă în acest an u la Vulturu, primăria face încă un trotuar în comună, dar şi o pistă de biciclete u trotuarul se va construi pe partea cu şcoala, special pentru elevi, pe o lungime de aproape 1,5 km şi va costa circa 150.000 de lei u la Boloteşti, autorităţile contină modernizarea dispensarelor din comună u la Ţifeşti, primarul Gabriel Postolache spune că investiţiile provin din fonduri europene: “Eu nu am stat niciodată cu mana întinsă la Guvern”

Drumurile şi alimentările cu apă sunt pe primul loc între priorităţile primarilor din acest an. Mulţi au apelat la grupurile de acţiune locală pentru a obţine fonduri europene. La Vulturu s-au făcut anul trecut trotuare în două sate, iar în acest an investiţia continuă în alt sat. Primăria mai face şi o pistă de biciclete. Ţifeştiul, deşi cu primar în opoziţie, are investiţii în drumuri locale de nu mai puţin de 1,2 milioane de euro.

Comunele din Vrancea au terminat adoptarea bugetelor pe acest an şi au stabilit ce investiţii au de făcut. Cum bani nu prea sunt, priorităţile constau în repararea de drumuri, alimentări cu apă şi renovarea unor clădiri. Fondurile pe care se bazează primarii provin de la bugetul local sau de la UE, prin intermediul grupurilor de acţiune locală în primul rand. Vulturu iese din linia obişnuită a lucrărilor care se fac în rural, cu două investiţii mai “exotice” pentru Vrancea: trotuar şi pistă de bicletă. Pentru ca locuitorii comunei să circule în siguranţă, în special elevii, autorităţile locale au început încă de anul trecut să construiască trotuare în comună. În 2013, s-au realizat de-a lungul satelor Vulturu şi Boţîrlău trotuare, iar acum investiţiile vor continua în satul Hînguleşti. Trotuarul se va construi pe partea cu şcoala, special pentru elevi, pe o lungime de aproape 1,5 km şi va costa circa 150.000 de lei la bugetul local. “Vom realiza şi o pistă de biclete în satul Boţîrlău. Vrem să construim una şi în Vulturu, dar nu putem din cauza reţelei electrice. Poate vom găsi înţelegere la cei de la Electrica să o mutăm, mai ales că stalpii sunt vechi”, spune primarul din Vulturu, social – democratul Nicuşor Păcuraru. Autorităţile vor mai realiza trei baze sportive pentru copii, în satele Vulturu, Hînguleşti şi Vulturu Becali. “Avem 780 de copii în comună şi nu au unde să se joace. Numai de la Becali microbuzul duce la şcoală 40 de copii”, a precizat primarul din Vulturu. Terenurile vor fi realizate cu fonduri europene în cea mai mare parte. Autorităţile vor finaliza, cel mai probabil în mai, piaţa agroalimentară începută anul trecut, finanţată de la bugetul local, care va costa peste 700.000 lei.

Dispensare şi puţuri de apă

Pentru acest an a fost inclusă pe lista de investiţii clădirea dispensarului din Boloteşti, pentru care a fost prevăzută suma de 135.000 lei. Din aceşti bani vor fi aduse în condiţii corespunzătoare grupurile sanitare, dar vor fi făcute şi alte lucrări la imobil. Aici funcţionează un cabinet stomatologic şi o farmacie. Tot în acest an se vor schimba acoperişurile la căminul cultural şi la grădiniţa din Boloteşti. De asemenea, autorităţile au în plan realizarea unui spaţiu de joacă la grădiniţa Găgeşti. În privinţa drumurilor, în acest an vor fi asfaltaţi doi kilometri de drum comunal, cu fonduri europene obţinute prin intermediul unui grup de acţiune locală. Pe lista investiţiilor se află şi împrejmuirea a 600 hectare de păşune. La Bordeşti vor continua investiţiile începute anul trecut, cum ar fi lucrările de asfaltare la drumul care duce spre Mănăstirea Recea. Primăria vrea să foreze, în acest an, un nou puţ pentru apă, pentru a asigura necesarul de apă pe perioada verii, cand consumul este foarte mare.

Încă 200.000 de euro la Ţifeşti

Dumbrăveniul are la dispoziţie de un buget de 1,35 milioane lei pentru acest an. Potrivit primarului Valentin Tîlvăr, cu banii avuţi la dispoziţie va fi asfaltat un drum, se vor efectua reparaţii la grădiniţa din Dragosloveni. Lucrările la Şcoala Dumbrăveni vor continua dacă promisiunile de fonduri guvernamentale se vor concretiza. Comuna este cuprinsă şi în programul VranceAqua al Consiliului Judeţean pentru canalizare. La Ţifeşti, comună condusă de un primar din opoziţie, democrat – liberalul Gabriel Postolache, investiţiile provin din fonduri europene. “Eu nu am stat niciodată  cu mana întinsă la Guvern. Investiţiile le facem cu fonduri europene, de la bugetul local nu avem posibilităţi. În rest, stăm bine, pentru că nu avem arierate”, a declarat primarul Ţifeştiului. În comună a început anul trecut o investiţie de 1 milion de euro, finanţată din fonduri europene, prin care vor fi asfaltarea a trei drumuri de exploatare. De asemenea, în acest an, prin intermediului Grupului de Acţiune Locală din zona Panciului vor fi asfaltate două uliţe. Bugetul investiţiei este de 200.000 de euro.

Cu ochii pe fonduri europene

Pentru autorităţile locale, 2014 va fi unul complicat, deoarece dacă USL se rupe, primarii liberali vor intra în opoziţie şi se vor confrunta cu dificultăţi financiare. Acest an marchează şi o premieră nedorită, intrarea în insolvenţă a primei primării, cea de la Năruja, unde datoriile au ajuns aproape cat bugetul localităţii. Nici unele de la PSD nu stau foarte bine, cum ar fi la Gugeşti, unde bugetul nu ajunge pentru ultima parte a anului. Primarii spun că vor vana fonduri europene pentru a face investiţii. “În comparaţie cu alte comune, noi putem să spunem că stăm mai bine. Dar trebuie să stăm cu ochii pe fonduri europene, dacă vrem să facem ceva”, a declarat primarul din Vulturu, Nicuşor Păcuraru. “Trebuie să acceptăm situaţia şi să ne descurcăm”, spune la randul său Valentin Tîlvăr, primarul din Dumbrăveni. Pentru anul acesta, pe lista investiţiilor de la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice se află o serie de obiective, dar nu se ştie dacă acestea vor prinde finanţare. (Mihai BOICU)

S-au aprobat normele metodologice la PNDL

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a aprobat, printr-un ordin, Normele metodologice pentru punerea în aplicare a OUG 28/2013, pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală. Obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul PNL trebuie să se încadreze în unul din domeniile construirea/modernizarea/reabilitarea drumurilor publice judeţene, de interes local, comunale, din interiorul localităţilor. De asemenea, pot fi finanţate lucrări pentru realizarea componentelor sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare a apelor uzate. Pentru repartizarea fondurilor pe obiective de investiţii în continuare şi obiective de investiţii noi se folosesc cel puţin unul din următorii indicatori: data semnăriii contractului de furnizare/prestare de servicii/execuţie de lucrări; stadiul fizic al investiţiei; populaţia deservită; procentul de confinanţare de la bugetul local. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.