Viața satului

Ce impozite au de plătit ţăranii în acest an

Mihai Boicu
2 feb 2014 5693 vizualizări
Agricultura a intrat în al doilea an de impozitare pe bază de norme, care trebuie anunţate pană pe 15 februarie u anul trecut, statul a încasat din Vrancea mai puţin de 3 milioane de lei u la arendă se plăteşte şi contribuţie la Sănătate începand din acest an, care se reţine tot de către arendaş u arenda în natură se converteşte în bani la un preţ de 0,6 lei/kg de produs agricol

Impozitarea agriculturii pe bază de norme de venit a intrat în al doilea an, după un prim an de aplicare în care sumele stranse la buget nu au fost spectaculoase, sub trei milioane de lei. În acest an, sumele pentru care se plăteşte impozit trebuie anunţate de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi pană pe 15 februarie, după ce asupra cuantumului se vor pronunţa şi autorităţile din agricultură. Din informaţiile date publicităţii de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice săptămana trecută, anul trecut s-a strans suma de 2,89 milioane lei, din care 65.234 lei prin intermediul primăriilor. În Vrancea sunt înregistraţi aproape 30.000 de fermieri, dar aceştia sunt impozitaţi doar dacă se depăşesc plafoanele stabilite de lege. Plata impozitului agricol se face în două tranşe egale, prima pană pe 25 octombrie, iar a doua pană pe 15 decembrie. Pană atunci însă trebuie mai întai declarate suprafeţele lucrate. Agricultorii trebuie să completeze formularul 221 şi să-l depună la Finanţe pană pe 25 mai dacă nu se întamplă nimic neprevăzut. Anul trecut, pentru că a fost prima dată cand s-a aplicat această modalitate de impozitare, termenul limită a fost prelungit. În toamna anului trecut, primăriile au fost “cooptate” în strangerea impozitelor, însă sumele stranse prin intermediul autorităţilor locale au fost foarte mici. Primarii s-au declarat nemulţumiţi să facă munca Finanţelor şi, mai mult, prin intermediul Asociaţiei Comunelor, au cerut ca măcar o parte din sumele colectate să rămană în localităţi, pentru dezvoltarea acestora. La această dată, Finanţele au încheiate protocoale cu 39 de primării, ţinand cont că înţelegerile de anul trecut au expirat la finalul anului.

Toată lumea plăteşte sănătate la arendă

Guvernul le-a pregătit persoanelor care şi-au dat pămanturile în arendă o surpriză neplăcută pentru acest an: plata contribuţiei la Sănătate de 5,5%. Un contract de arendă este adus la cunoştinţa autorităţilor fiscale în termen de 15 zile de la încheierea acestuia. Venitul brut din activitatea de arendare se stabileşte pe baza raporturilor juridice/contractuale dintre părţi şi reprezintă totalitea sumelor de bani primite şi/sau echivalentul în bani a bunurilor primite în natură. “În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărari ale consiliilor judeţene. Pentru anul 2014, în judeţul Vrancea, preţul mediu al produselor agricole a fost stabilit la valoarea de 0,60 lei”, a precizat Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP). Persoanele care obţin venituri din arendă datorează impozit pe venit de 16% şi contribuţie la Sănătate de 5,5%. Contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate se datorează indiferent dacă contribuabilul obţine şi alte venituri, cum ar fi din salarii sau pensii, sau acesta este singurul lui venit.

Arendaşii reţin şi plătesc toate obligaţiile

La fel ca şi în anii precedenţi, arendaşii sunt cei care au obligaţia plăţii obligaţiilor către stat, întrucat prin această modalitate cei de la Finanţe sunt siguri că încasează ceva. Baza de calcul pentru plata impozitului se calculează prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Venitul net rămas se impozitează la sursă de către arendaşi la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16%. În cazul contribuţiilor sociale de sănătate, baza de calcul este determinată ca diferenţa între venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare de cinci ori caştigul mediu salarial brut. Valoarea acestuia pentru acest an a fost stabilită la 2.298 lei. Suma care trebuie plătită la sănătate se obţine prin aplicarea cotei de 5,5% la baza de calcul, iar aceasta se reţine de către arendaş la momentul plăţii venitului. Arendaşii au obligaţia să vireze impozitul pe venit şi contribuţia socială de asigurări de sănătate reţinute pană pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. Avand în vedere gradul mare de fărămiţare a terenurilor, unii primari cred că ar fi bine ca şi impozitele pe terenuri să fie plătite tot de arendaşi, pentru a putea colecta mai uşor banii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
prisacaru sandel, acum 3733 zile, 17 ore, 2 minute, 48 secunde
cei cu arenda sa plateasca si din urma,...asa spune legea tov......sechestru pe conturi pentru arendasi!
cornel, acum 3319 zile, 17 ore, 37 minute, 58 secunde
nu e normal ca toate impozitele provenind din teren agricol sa fie platite de cel care cultiva pamantul primit in arenda???? de ce la noi o parte a taxelor le plateste arendasul iar o alta parte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.