Viața satului

Guvernul dă cu o mană şi ia cu cealaltă Primarii trebuie să suporte cheltuielile persoanelor cu handicap

Mihai Boicu
19 ian 2014 5039 vizualizări
Statul mai dă doar cel mult 75% din salariile asistenţilor persoanelor cu handicap, iar diferenţa trebuie plătită din bugetele localităţilor u deşi nu sunt de acord, primarii s-au conformat dispoziţiilor Guvernului

Vrancea a primit anul trecut peste 6 milioane lei pentru persoanele cu handicap, iar pentru 2014 fondurile au scăzut de trei ori, la 2,2 milioane lei. Guvernul USL a decis să taie din cheltuieli şi asigură doar cel mult 75% din fondurile destinate persoanelor cu handicap. Primăriile trebuie să plătească din bugetele locale diferenţa asistenţilor personali. Sumele pleacă de la cateva sute de milioane lei lei pentru unele comune, iar la altele depăşesc 1 miliard lei vechi. Primarii nu sunt de acord că li s-a impus o nouă obligaţie, dar spun că se vor descurca. În acest an, Guvernul a dat bani aproape de limita de 75% stabilită prin lege, dar sunt temeri că în alţi ani procentul ar putea scădea, iar autorităţile locale să cheltuiască mai mult.

Vasile Vatră spune că la Gugeşti a trecut salariile asistenţilor în indemnizaţiile persoanelor cu handicap, care sunt plătite de stat

Guvernul a schimbat anul trecut regulile de finanţare pentru sistemul de protecţie a copilului şi pentru persoanele cu handicap. OUG 103/2013 stabileşte că, începand din acest an, din bugetul de stat se finanţează cel mult 75% din cheltuieli, diferenţa urmand a fi plătită de la bugetele localităţilor şi consiliilor judeţene. Pentru Vrancea, în acest an, s-au alocat 2,2 milioane lei, cu 4 milioane lei mai puţin decat anul trecut, care s-au împărţit între cele 72 de localităţi din judeţ. Primăriile au primit deja de la Finanţe sumele care le revin în acest an pentru asistenţii persoanelor cu handicap, care se apropie de limita de 75% prevăzută de lege. Pentru unele localităţi este o situaţie dificilă, pentru altele nu se schimbă mare lucru, întrucat au asigurat o parte din fonduri şi în anii precedenţi. Vasile Vatră, primarul Gugeştiului, spune că, acolo unde s-a putut, primarii au “trecut” salariile asistenţilor în indemnizaţiile persoanelor cu handicap, care sunt plătite de stat, reuşind astfel să-şi diminueze cheltuielile. “Anul trecut am avut în jur de 60 de persoane, iar acum sunt vreo 23, aşa încat nu sunt probleme cu plata lor. Am lăsat cu asistent personal doar persoanele care locuiesc în aceeaşi curte. Ceilalţi fac contract doar ca să le meargă vechimea şi este o cheltuială care nu se justifică. O bună parte din colegii mei a făcut această chestie cu indemnizaţiile, pentru că indemnizaţiile sunt plătite de stat”, a declarat primarul din Gugeşti. Comuna a primit 360.000 lei de la bugetul de stat pentru persoanele cu handicap. 

La Vîrteşcoiu s-au dat bani din buget şi pană acum

Primarii din Vrancea nu sunt de acord cu această nouă responsabilitate primită de la Guvern, dar spun că se vor descurca, mai ales că au dat bani şi în anii trecuţi. “Nu am pus an de an bani, chiar şi 40% din sumă. În acest an trebuie să asigurăm o diferenţă de 80.000 lei. La nivel de comună avem 15 persoane cu asistenţi personali şi 17 cu indemnizaţie. Anul trecut nu am dat niciun ban, au venit toţi de la bugetul de stat, dar în 2012 s-au dat chiar şi 2 miliarde lei vechi din bugetul local. Avand certitudinea că se dau 75%, putem să stabilim clar contribuţia noastră de 25%”, a declarat social – democratul Viorel Mîrza, primarul comunei Vîrteşcoiu. Suma repartizată de Finanţe se ridică la 242.000 lei. La Vulturu, fondurile alocate se ridică la 432.000 lei, ceea ce înseamnă că autorităţile locale trebuie să contribuie cu peste 100.000 lei la salariile asistenţilor persoanelor cu handicap. “Nu ne vine uşor, dar unde este lege nu e tocmeală. Noi ne-am calculat un buget pentru 20 de persoane, pentru că mai pot apărea cazuri în timpul anului. Mai avem şi ajutoare sociale de plătit, iar anul trecut am acordat şi cateva ajutoare de urgenţă, pentru că populaţia este îmbătranită şi unele persoane au nevoie de ajutor”, a declarat Nicuşor Păcuraru, primarul celei mai mari comune din Vrancea.

Primarii pariază pe anul electoral

Gheorghe Tătaru, primarul comunei Bordeşti, spune că nu îşi face probleme cu asigurarea fondurilor deoarece 2014 este an electoral. “Ne mai trebuie 29.000 de lei şi sper să acoperim această sumă. Deocamdată, anul acesta nu va fi unul greu, pentru că e an electoral şi nu ne vor lăsa. Cam două luni nu le avem acoperite, dar ne vom descurca. Avem 14 persoane pe care trebuie să le plătim, la fel ca anul trecut. Nu mi se corectă decizia de a pune autorităţile să asigure fonduri pentru persoanele cu handicap, pentru că ei iau decizii la nivel central pentru ceea ce trebuie să facem noi, fără a asigura şi fondurile necesare”, a declarat primarul din Bordeşti, un democrat – liberal care a făcut pasul la PNL pentru a primi fonduri mai multe. La Broşteni sunt 10 persoane pentru care primăria trebuie să asigure fonduri, dar care nu sunt de natură de a perturba activitatea primăriei. “Sunt multe primării la care veniturile sunt foarte mici. Efortul pentru unele primării este substanţial şi se poate ajunge la faliment. Din punctul meu de vedere, este corect ca localităţile să plătească ajutorul social, dar la persoanele cu handicap este o altă situaţie. Fondurile pentru acestea ar trebui finanţate integral de stat, ar trebui să fie un efort naţional, nu lăsat pe spatele primarilor”, a declarat liberalul Ion Alanei. La Năneşti, autorităţile locale mai trebuie să asigure pentru 30.000 – 40.000 lei în completarea fondurilor repartizate de Finanţe. “Dacă aşa stau lucrurile, trebuie să ne conformăm, pentru că nu putem lăsa aceste persoane fără bani. Probabil că la nivel central fondurile sunt mai puţine şi s-a pus pe spatele nostru această obligaţie”, a afirmat primarul social – democrat Neagu Stoica. (Mihai BOICU)

Unde au mers cei mai mulţi bani?

Comuna Coteşti a primit cei mai mulţi bani pentru asistenţii persoanelor cu handicap, potrivit datelor publicate de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. Localitatea condusă de social democratul Ion Dorel Bolovan a primit 520.000 lei, ceea ce înseamnă că de la bugetul local trebuie asigurare peste 170.000 lei. Slobozia Bradului, unde primar este liberalul Valerică Zamfirescu, a primit 508.000 lei. Şi la Dumitreşti sunt fonduri importante repartizate de Finanţe, respectiv 472.000 lei, în timp ce la Păuneşti s-au alocat 425.000 lei. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.