Viața satului

Finanţele explică cum se suspendă executarea silită

Mihai Boicu
28 nov 2013 2906 vizualizări
Contribuabilii care se judecă pentru contribuţiile la sănătate trebuie să meargă cu hotărarile judecătoreşti de suspendare a executării silite la Finanţe, pentru a li se lua în considerare

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea precizează că persoanele fizice care au obţinut hotărari judecătoreşti de suspendare a executării silite, pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferentă debitelor anterioare datei de 1 iulie 2012, că acestea produc efecte doar dacă sunt comunicate organului fiscal în a cărei rază îşi are domiciliul fiscal contribuabilul. Reprezentanţii Finanţelor spun că pentru aceste debite instituţia nu este parte în procese, iar hotărarile nu sunt comunicate AJFP. “Suspendarea executării silite se realizează conform Codului de Procedură Fiscală de la data prezentării hotărarii judecătoreşti de suspendare a efectelor deciziilor emise de către Casa de Asigurări de Sănătate. În condiţiile în care aceste hotărari judecătoreşti nu sunt comunicate organului de executar, executarea silită se desfăşoară pană la stingerea integrală a creanţelor fiscale înscrise în titlul executoriu”, spun oficialii AJFP într-un comunicat de presă. De asemenea, aceştia precizează că dacă contribuabiliii datorează mai multe tipuri de impozite reprezentand creanţe fiscale, iar suma plătită nu este suficientă pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanţă fiscală pe care o stabileşte contribuabilul sau care este distribuită de către organul fiscal competent, după caz. Stingerea se efectuează de drept, în următoarea ordine: sumele datorate în contul ratei din luna curentă din graficul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat o eşalonare la plată, toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii, sumele datorate în contul următoarelor rate din grafivul de plată a obligaţiei fiscale pentru care s-a aprobat eşlaonare, obligaţiile cu scandeţe viitoare, la solicitarea contribuabilului. Comunicatul AFJP vine după ce mai multe persoane au reclamat că nu li s-au luat în considerare hotărarile judecătoreşti prezentate la Finanţe, deşi nu mai aveau alte datorii, iar pană acum nu au primit o explicaţie, dar nicio rezolvare a situaţiei. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.