Viața satului

Suprafața pentru care s-au cerut subvenții la APIA este mai mare decât în 2016

Mihai Boicu
16 mai 2017 1478 vizualizări

Numărul de cereri a scăzut în comparație cu anul trecut, în schimb suprafața a crescut, datorită comasării terenurilor u chiar dacă au fost fermieri care au venit luni seara la APIA, nu au fost probleme cu primirea cererilor u pentru că au lucrat ore suplimentare, angajații APIA vor avea zile de recuperare prin rotație

Fermierii din Vrancea au depus solicitări pentru subvenții la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) pentru o suprafață mai mare decât se estima, ceea ce a întrecut așteptările Agenției, având în vedere că nu s-a mai acordat o perioadă de prelungire. În acest an, Ministerul Agriculturii a stabilit că termenul limită este 15 mai, fără perioada de prelungire de 25 de zile care se acorda în anii precedenți. Angajații APIA au lucrat în ultimele două săptămâni încontinuu pentru a primi cereri, dar  și pentru a se asigura că toți fermierii vor solicita subvenții. Estimarea numărului cererilor și a suprafeței pentru acest an s-a făcut pe baza datelor din 2016. Astfel, din 22.868 de cereri estimate în Vrancea au fost depuse ceva mai puține, 22.579. Scăderea s-a datorat faptului că unii dintre proprietari au murit, iar alții au depus cererile în localitățile de domiciliu, din alte județe. În schimb, suprafața a crescut. Estimarea a fost de 157.713,92 hectare, iar fermierii au solicitat subvenții pentru 158.404,87 hectare. ”Suprafața a crescut datorită comasării terenurilor prin arendarea acestora marilor fermieri din județ. Până pe data de 31 mai, fermierii mai au dreptul să adauge sau să retragă din suprafețe. Din experiența anilor trecuți, această suprafață va mai crește”, a declarat Ionel Partene, directorul APIA Vrancea.

Subvențiile se vor plăti din octombrie

Angajații APIA Vrancea au lucrat fără întrerupere în ultimele săptămâni. Pentru ca toată lumea să se încadreze în termenul limită de 15 mai, au fost trimise în fiecare zi primăriilor liste actualizate cu persoanele care nu s-au prezentat la centrele APIA. În această acțiune, Agenția a avut și sprijinul Direcției Agricole. ”Ne-am organizat foarte bine și chiar dacă au fost fermieri care au venit luni seara, la 20.00 , 21.00, nu se poate spune că a fost coadă. Obiectivul a fost atins și chiar depășit, pentru că probabil nimeni nu se aștepta să așteptăm să depășim suprafața din 2016. A fost un efort foarte mare pe care l-au făcut angajații APIA, care au lucrat în fiecare zi până seara târziu”, a spus Ionel Partene, directorul APIA Vrancea. Pentru că nu mai există perioadă de prelungire, verificarea solicitărilor se poate vara, când se poate verifica în teren corectitudinea informațiilor. Ministrul Agriculturii a anunțat că plata subvențiilor va putea fi făcută chiar din luna octombrie și nu vor mai exista întârzieri. Angajații APIA vor avea în următoarea perioadă zile de recuperare, prin rotație, pentru ca activitatea centrelor locale să se desfășoare normal. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.