Viața satului

  De Rusalii, a patra ediţie a Sărbătorii Satului Viişoara – Păuneşti

Liviu Roman
2 iun 2017 3678 vizualizări

            De patru ani locuitorii satului Viişoara, comuna Păuneşti, sărbătoresc de Rusalii o zi a comunităţii: Ziua Satului. Sărbătoarea a pornit de la dorinţa localnicilor de a reînvia horele tradiţionale de altădată într-o aşezare veche răzăşească. Deşi pornită din iniţiativa unui grup restrâns de tineri, iniţiativa a prins, antrenând oameni de toate vârstele dintr-o aşezare care încearcă să supravieţuiască tranziţiei şi plecării masive a tinerilor în străinătate. Pentru a salva aşezarea, oamenii s-au organizat într-o asociaţie, Obştea Satului Viişoara, care a demarat mai multe acţiuni pentru revitalizarea localităţii.

   Printre iniţiativele de succes a fost organizarea unei Zile a Satului, de Rusalii, eveniment care va avea loc şi anul acesta duminică, 4 iunie 2017, pe terenul de la Căminul Cultural din Viişoara, între orele 14.00-22.00. Spre deosebire de zilele comunelor sau oraşelor, organizate de autorităţi, Ziua Satului Viişoara este organizată integral de o asociaţie, Obştea Satului Viişoara, cu sprijinul autorităţilor locale care au înţeles că, dacă Păuneştiul nu are încă o zi a comunei stabilită, manifestarea de la Viişoara poate aduce un beneficiu de imagine aşezării şi contribuie la strângerea legăturilor între membrii comunităţii. Mai mult, este o oportunitate de promovare a localităţii care deţine locuri şi tradiţii deosebit de frumoase.

   „Sărbătoarea Satului Viişoara este un eveniment pe care dorim să-l transformăm de la unul  de interes local spre unul de interes zonal şi pe care încercăm să-l facem tot mai atractiv în fiecare an. O particularitate a sa este participarea unui număr foarte mare de săteni la dansurile tradiţionale. Pe un teren de iarbă frumos şi îngrijit, cu o formaţie bună cunoscătoare a muzicii populare, a vedea zeci de dansatori în hore, sârbe sau horici nu este un lucru întâlnit frecvent. Pe lângă cei mari, copiii dansează cu mare bucurie şi ei sunt speranţa păstrării tradiţiilor şi a dansului popular. Mai mult, ca să promovăm costumul popular vom organiza o tombolă cu premii pentru toţi participanţii care vor veni cu cămaşă naţională. Tinerilor cu aptitudini sportive, din sat sau din alte localităţi, le-am pregătit o probă de cros pe uliţele satului. Pentru cei care vor veni din afara comunei, în pauzele de dans, vom deschide Muzeul Satului aflat în incinta Şcolii Viişoara, muzeu înfiinţat în 2014 de «Asociaţia Păuneşti – Prezent şi Viitor». Una peste alta, ne-am gândit la toţi cei prezenţi, dar şi la cei care nu mai sunt, bunicii şi străbunicii noştri, care ne-au lăsat moştenire locuri atât de frumoase, întru pomenirea cărora am pregătit tradiţionalele, deja, sarmale cu mămăliguţă, circa 250 de porţii. Mulţumiri tuturor membrilor Obştei Satului Viişoara, donatorilor şi sponsorilor, dar şi autorităţilor locale care au modernizat şi utilat, recent, Căminul Cultural al satului şi au sprijinit şi financiar activitatea. Vă aşteptăm cu drag” comunicat al Obştii Satului Viişoara.

   Pentru a încuraja turismul, organizatorii au anunţat că pun la dispoziţie un spaţiu pentru camping în seara de dinaintea evenimentului. 

 

Citiți  și :

 

Hora satului Viişoara, o iniţiativă ce merită aplaudată şi copiată!;

Revenirea la obiceiurile frumoase. Hora satului la Viişoara-Păuneşti


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.