Ultima oră

Vila fostului șef al polițiștilor din Vrancea, acum șef al IPJ Botoșani, călcată de hoți

Ziarul de Vrancea
14 dec 2018 3222 vizualizări

O situaţie incredibilă, dar ţinută departe de ochii lumii aproape o lună, din cauza secretomaniei care încă mai dăinuie în unele instituţii a avut loc la mijlocul lunii trecute: fostul șef al Poliției Vrancea, acum şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoșani, comisarul şef Viorel Şerbănoiu, a fost călcat de hoţi, care ar fi reuşit să-i fure o sumă de bani şi câteva bijuterii. Cert este că spargerea vine după mai multe furturi în care victime ale infracţiunilor au fost poliţişti. Dincolo de toate, cazul este fără precedent în judeţ şi demonstrează fără niciun fel de dubii unde s-a ajuns cu spargerile de locuinţe.

Comisarul șef Viorel Șerbănoiu a fost  transferat la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani în primăvara anului 2008. El era atunci șef al Poliției Vrancea și a fost trimis să ocupe aceeași poziție la IPJ Botoșani. O perioadă, Șerbănoiu a fost trecut în fotoliul adjunct al aceluiași inspectorat. În 2017, din funcția de adjunct a fost desemnat cu atribuții de inspector șef, iar începând din 17.11.2017, a primit din nou împuternicirea pentru postul de inspector șef al Poliției județului Botoșani, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.

În legătură cu furtul din locuința acestuia, publicăm în continuare articolele referitoare la acest subiect, apărute în cotidianul local Monitorul de Botoșani.  

ŞEFUL POLIŢIEI CĂLCAT DE HOŢI

Situaţie incredibilă petrecută în judeţ, dar ţinută departe de ochii lumii aproape o lună, din cauza secretomaniei care încă mai dăinuie în unele instituţii. La mijlocul lunii trecute, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), comisarul şef Viorel Şerbănoiu, a fost călcat de hoţi, care ar fi reuşit să-i fure o sumă de bani şi câteva bijuterii.

Când a avut loc spargerea şi ce bunuri au fost furate nu se poate spune cu exactitate, întrucât inclusiv şeful IPJ Botoşani a refuzat să discute pe acest subiect, acesta rezumându-se să spună doar câteva cuvinte vizavi de furt – „oameni de curte, oameni de doi lei”. Cât priveşte valoarea prejudiciului, acesta nu a făcut niciun comentariu, subliniind doar că „banii îi am pe card”. Neoficial, se vorbeşte însă de o pagubă de câteva zeci de mii de euro.

Cercetări făcute cu discreţie

Spargerea ar fi avut loc într-o perioadă în care şeful IPJ lipsea de la domiciliu, iar imediat după ce s-a descoperit furtul toate informaţiile au fost confidenţiale, cercetările derulându-se cu o discreţie maximă. De altfel, informaţii despre acest caz au avut doar cei care au participat la cercetări şi un număr restrâns de persoane din jur, astfel că întâmplarea nu a ajuns nici măcar la urechile tuturor angajaţilor din cadrul IPJ.

Potrivit uzanţelor, în orice caz de furt trebuie să existe o plângere din partea victimei, care să fie înregistrată atât la unitatea de poliţie cât şi la unitatea de parchet, astfel încât cercetările efectuate să fie procedurale, pentru ca nu cumva probele adunate să fie lovite de nulitate. Ieri, însă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Botoşani nu era niciun dosar de furt pentru înregistrare la număr unic în care să se efectueze cercetări „in rem” şi în care parte vătămată să fie comisarul şef Viorel Şerbănoiu.

„Nu ştiu să existe un astfel de dosar”, a spus procurorul Andrei Ostafie, purtător de cuvânt în cadrul PJ Botoşani. Însă aceste proceduri pot dura o perioadă destul de mare, şi asta din cauza numărului mare de plângeri înregistrate la sfârşit de an. În schimb, unii procurori ştiau despre caz şi au confirmat faptul că se fac cercetări, însă „de către cei din poliţie”.

Lovitură dată într-un cartier exclusivist

Prin urmare, nimeni nu a putut să spună oficial când a fost furtul, cum a avut loc spargerea locuinţei şi care este prejudiciul. Iar aceste aspecte sunt greu de aflat, în condiţiile în care şeful IPJ Botoşani  locuieşte în cartierul rezidenţial „AlfaLand”, unde accesul este restricţionat. De altfel, acesta este un alt motiv pentru care s-a ţinut secret acest caz, furtul în sine având mai multe implicaţii, cu atât mai mult cu cât surse apropiate anchetei susţin că în perioada în care a avut loc spargerea mai multe locuinţe în zonă ar fi fost „verificate” de hoţi.

Acest lucru poate însemna fie că hoţii au acţionat la întâmplare, fie că ştiau exact că acolo locuiesc persoane care ar putea deţine valori. Şi nu este doar atât. În august 2009, şi primarul municipiului, Cătălin Flutur, care locuieşte tot în Alfa Land şi este naşul de cununie a şefului IPJ, a fost călcat de hoţi, iar autorii nu au fost identificaţi nici până astăzi.

Legi făcute pentru hoţi

Cazul în sine demonstrează la ce s-a ajuns din cauza legilor făcute în favoarea infractorilor. Inclusiv poliţiştii se plângeau de faptul că, în unele cazuri, hoţii prinşi şi dovediţi ajung să scape de dosarele penale dacă victimele îşi retrag plângerile.

În plus, arestarea suspecţilor a devenit o excepţie, nu o regulă, în multe cazuri cercetările derulându-se cu autorii în libertate sau sub control judiciar. Din acest motiv, mulţi infractori recidivează, chiar dacă sunt arestaţi la domiciliu, ori plasaţi sub control judiciar.

Cert este că spargerea vine după mai multe furturi în care victime ale infracţiunilor au fost poliţişti. Astfel, în noaptea de Revelion, 31 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018, un fost şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, pensionat de mai mulţi ani, a fost şi el victima hoţilor. Colonel în rezervă, acesta locuieşte în apropiere de Alfa Land, iar noaptea dintre ani o plănuise să o petreacă alături de rude. Doar că hoţii au avut pontul şi i-au spart locuinţa când se aştepta mai puţin. Doi indivizi ar fi sărit gardul, printr-o zonă mai puţin circulată, după care s-au strecurat în interiorul casei şi ar fi furat bani şi bijuterii în valoare de aproape 90.000 de lei.

Cazul a fost preluat de IPJ, însă autorii nu au fost prinşi nici până acum.

În 2015, printre cei călcaţi de hoţi a fost chiar şeful Poliţiei Municipiului Dorohoi, comisarul şef Marcel Prichici, căruia un hoţ i-a intrat de două ori în curte şi i-a furat inclusiv un televizor plasmă. Individul, Mihai Alexandru I., de 27 de ani, a fost arestat preventiv atunci şi condamnat la închisoare cu executare.

Text preluat de pe site-ul monitorulbt.ro 

IPJ CONFIRMĂ FURTUL DIN LOCUINŢA COMISARULUI ŞEF VIOREL ŞERBĂNOIU

Furtul căruia i-a căzut victimă şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), comisarul şef Viorel Şerbănoiu, a fost confirmat oficial astăzi de reprezentanţii inspectoratului. Într-un punct de vedere oficial remis cotidianului „Monitorul de Botoşani”, reprezentanţii IPJ au arătat că „în cursul lunii noiembrie 2018, persoane necunoscute au pătruns fără drept în locuinţa şefului IPJ Botoşani, comisar şef de poliţie Şerbănoiu Viorel, de unde au sustras mai multe bunuri, valoarea prejudiciului astfel creat fiind de aproximativ 20.000 de lei. În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat”, se menţionează punctul de vedere al IPJ Botoşani. Documentul confirmă informaţiile publicate de cotidianul „Monitorul de Botoşani”, însă vine să arate şi de ce unele aspecte nu au fost mediatizate.

Astfel, potrivit reprezentanţilor IPJ, „urmărirea penală are un caracter nepublic, conform prevederilor legislative în vigoare, fapt ce presupune că actele şi activităţile procesuale desfăşurate în cauză pot fi cunoscute doar la momentul final al cercetării penale, astfel încât să fie create premisele necesare pentru ca activitatea de strângere a probelor să se desfăşoare în condiţii optime, iar persoanele bănuite să nu încerce să obstrucţioneze aflarea adevărului prin distrugerea probelor sau influenţarea martorilor”.

În plus, se menţionează în documentul IPJ, caracterul nepublic al acestei faze a procesului penal este prevăzut de la Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, care arată că „informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare sunt nepublice”. Totodată, invocă reprezentanţii IPJ, „orice persoană, indiferent de calitatea sa, are dreptul la respectarea vieţii private, conform articolului 71 din Noul Cod Civil, iar datele referitoare la persoanele implicate într-un dosar de urmărire penală constituie date cu caracter personal, aşa cum sunt acestea definite de Regulamentul UE 2016/679”.

Dincolo de toate, cazul este fără precedent în judeţ şi demonstrează fără niciun fel de dubii unde s-a ajuns cu spargerile de locuinţe.

Text preluat de pe site-ul monitorulbt.ro ulde a fost publicat pe data de 13 decembrie 2018


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.