Ultima oră

VIDEO | Precizări importante de ultimă oră legate de evoluția coronavirusului în județ, făcute de prefectul de Vrancea

Ziarul de Vrancea
7 apr 2020 3235 vizualizări

Într-un mesaj video făcut public marți dimineață, 7 aprilie 2020, prefectul județului Vrancea Gheorghiță Berbece a încercat să clarifice o serie de aspecte legate de acțiunile pentru combaterea răspândirii coronavirusului.

Prefectul de Vrancea și-a început mesajul printr-un un apel la unitate. „Nu este momentul luptelor politice. Boala nu iartă pe nimeni și suntem datori să-i apărăm pe toți cetățenii”, a spus Gheorghiță Berbece 

În continuarea mesajului, prefectul de Vrancea a adus în discuție încă o dată problema identificării spațiilor de carantină din județ. Aceasta în contextul în care în următoarele săptămâni vor sosi din străinătate câteva mii de vrânceni. Legat de acest subiect, Gheorghiță Berbece a menționat că este necesară identificarea de către primarii localităților din județ a tuturor spaților de carantină disponibile.

 „În următoarele săptămâni, în Vrancea vor veni mulți dintre cei plecați în străinătate, iar când spun mulți mă refer la câteva mii. Am trimis adese primăriilor, rugându-i să ne ajute să găsim spații de carantină. Reacția a fost aproape zero, chiar dacă unii primari dețin astfel de spații. Carantinarea este cea mai importantă măsură de a opri epidemia”, a subliniat prefectul de Vrancea.

Referindu-se la o serie de întrebări pe care le-a primit în ultimele zile, Gheorghiță Berbece a precizat că până luni seară, 6 aprilie 2020, în județul Vrancea s-au realizat 338 de teste pentru COVID-19, dintre acestea 125 fiind cele făcute în rândul personalului de la Spitalul Militar Focșani. De asemenea, prefectul de Vrancea a mai informat că în unitățile medicale din județ sunt internați 31 de pacienți diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus și 21 de pacienți suspecți de infectare cu noul virus.

În Vrancea, până în acest moment, au fost făcute 338 de teste, dintre care 125 doar la Spitalul Militar Focșani. În spitalele din Vrancea avem un număr de 52 de pacienți internați din care 31 de persoane sunt confirmate pozitiv, celelalte 21 de persoane fiind suspecte”, a menționat în mesajul video Gheorghiță Berbece.

Mesajul intergral al prefectului de Vrancea poate fi vizionat în materialul video de la începutul acestui articol.

Citiți în continuare trascrierea integrală a mesajului prefectului de Vrancea din dimineața zilei de 7 aprilie 2020:

Bună ziua! Vreau să fac câteva clarificări și un nou apel la unitate în fața acestei epidemii, mai ales că în următoarele săptămâni în Vrancea vor veni mulți dintre cei plecați în străinătate, iar când spun mulți, mă refer la câteva mii.

Nu este momentul să stăm pe facebook și să ne numărăm faptele în folosul comunității, mai ales când acestea sunt pe principiul „două la primărie, două la școala de fete”... Pentru că de asta suntem în aceste funcții publice, de asta suntem plătiți: să fim în folosul cetățenilor.

Am trimis adrese primăriilor, rugându-i să ne ajute să găsim spații de carantină. Reacția a fost aproape zero! Chiar dacă unii primari dețin astfel de spații.

Carantinarea este prima și cea mai importantă măsură pentru a opri epidemia, pentru a micșora numărul celor infectați. Nu este momentul luptelor, vă rog să înțelegeți acest lucru. Boala nu iartă pe nimeni și suntem datori să-i apăram pe toți cetățenii.

Guvernul a decis ca administrațiile locale să monteze aparate cu dezinfectant la scările blocurilor, iar unii edili fac analiză morfo-sintactică și fug de răspundere.

Mă bucur că au fost găsite soluții pentru cazarea cadrelor medicale,  atât pentru cele care vor fi detașate, cât și pentru cele care nu vor să-și pună în pericol familiile, impunându-și o autoizolare. Sunt lucruri normale, într-o administrație normală.

În ultima perioadăm mai mulți jurnaliști au adresat unele întrebări și am să încerc să vă răspund.

- O întrebare a fost „câte teste COVID-19 au fost făcute până acum în Vrancea?”

Și vă răspund că în Vrancea în această perioadă sau, mai corect, până în acest moment, au fost făcute 338 de teste, dintre care 125 la Spitalul Militar Focșani.

-Ce materiale sanitare au ajuns în Vrancea de la Ministerul Sănătății?

Ministerul Sănătății răspunde punctual solicitărilor spitalelor, iar aceste date le puteți solicita lor. Eu pot să vă spun despre materialele primite de la Departamentul pentru Situații Speciale de Urgență, materiale destinate tuturor celor care sunt în prima linie în lupta împotriva epidemiei. Avem primiți 90 de litri de dezinfectant, mască FFP2 - 2370 bucăți, mască FFP3 -1250 bucăți, combinezoane  -3210 bucăți, viziere -1525 buc, mănuși - 1000 perechi.

-O altă întrebare: „care UAT (n.r Unitate Administrativ Teritorială) a identificat spații pentru carantină?”

Din păcate, așa cum vă spuneam, doar un singur UAT - este vorba de primăria Panciu - a pus la dispoziție un spațiu pe teritoriul său la care s-au mai adăugat alte 5 UAT-uri ce dețin spații care au fost identificate de către noi și le-am destinat cazării pentru carantină.

-„Câți participanți (n.red pacienți) cu COVID sunt internați în spitalele din Vrancea?” 

Avem un număr de 52 de pacienți internați în spitalele din Vrancea, avem 31 de persoane confirmate pozitiv cu COVID-19 și alți 21 de suspecți. 

- „Dacă și când va ajunge aparatul de testare COVID-19 în Vrancea?”

Vă pot confirma ca în curând o să avem un aparat de testare COVID și o să putem să facem aceste teste cu specialiștii noștri din județ cât de curând posibil, dar detalii și alte aspecte vă las să le primiți de la Direcția de Sănătate Publică în curând. 

„De ce nu este confirmat decesul angajatei de la Spitalul Militar Focșani?”

Angajații Spitalului Militar Focșani se supun regulilor militare. Comunicarea persoanelor confirmate cu COVID-19 sau a celor decedați se face de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin intermediul Grupului de Comunicare Strategică. Posibil că este o comunicare cu un anumit grad de întârziere între INSP și MApN. 

- „Câte locuri de carantină sunt certe în acest moment?”

Până în acest moment, avem 9 centre de carantină pe raza județului Vrancea, la care se vor adăuga, probabil chiar de mâine, alte 2 spații care împreună însumează 37 de camere.Fac specificația numărului de camere deoarece ocuparea unui spațiu se face în funcție de ancheta specialiștilor de la Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare caz în parte. De exemplu, o familie cu un copil poate ocupa o cameră cu 2 paturi, fiind 3 persoane, dar aceeași cameră poate fi ocupată și doar de o singura persoană.

- „Se va lua decizia în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență privind obligația de purtare a măștii în spațiul public?”

Purtarea mijloacelor de protecție a nasului și a gurii în spatiile publice de către toți cetățenii din județ este o măsură foarte bună. Ea va fi luată în discuție la prima ședință a Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Ținând cont, totuși, de criza măștilor medicale, nu va fi obligatoriu ca aceste mijloace de protecție să fie de acest tip sau de un standard anume. Se pot folosi eșarfe, măști din pânză sau orice alte tipuri de protecție care să acopere nasul și gura. Aceste mijloace sunt menite să protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să aibă simptomatologie. Voi propune pentru început ca organele de control să dea avertismente în acest caz, dar accesul în magazine va fi interzis fără masca de protecție.

Citiți și vizionați și:VIDEO + FOTO | Aparatul de testare pentru COVID-19 și accesoriile necesare punerii sale în funcțiune au ajuns la DSP Vrancea

VIDEO | Ce spune prefectul Berbece după ce aparatul de testare COVID-19 a ajuns la DSP Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.