Ultima oră

VIDEO | „Adjudul în 24 de ore”- Patru eleve ale Colegiului Emil Botta concurează la „Tinerii Jurnaliști ai Patrimoniului”

Ziarul de Vrancea
26 ian 2020 5259 vizualizări

Patru eleve ale Colegiului „Emil Botta” din Adjud au realizat un proiect pe care l-au înscris în competiția „Tinerii Jurnaliști ai Patrimoniului”, un concurs care provoacă elevii să exploreze obiective de patrimoniu din zona în care trăiesc.

„Adjudul în 24 de ore” a fost realizat de: Aida Ștefania Ilieș - regizor, scenarist, actor; Bianca Mihaela Grosulescu - actor și scenarist, Emilia Andreea Toma - cameraman; Ana Cristina Alexandru - cameraman, sub îndrumarea profesoarei Elena Vlad​.

Ce a declarat pentru Ziarul de Vrancea Aida Ștefania Ilieș despre proiectul ”Adjudul în 24 de ore”:

”Acest proiect l-am realizat pentru concursul "Tinerii Jurnaliști ai Patrimoniului". Eu împreună cu colegele mele, alături de doamna profesoară Vlad Elena ne-am gândit că un mic oraș ca Adjud poate fi considerat un Patrimoniu cultural. Am vrut să arătăm că acest oraș poate fi văzut și dintr-o perspectivă mai frumoasă, să ne putem mândri că facem parte din orașul Adjud. În urma cercetărilor făcute cu privire la istoria orașului, de pe internet nu am putut să ne informăm așa de bine, așa că am apelat la oamenii din acest oraș. Am fost atentă la fiecare detaliu povestit cu atâta pasiune și bucurie în suflet despre locurile, străzile și monumentele din acest oraș. Acest filmuleț l-am realizat ca fiind văzut din perspectiva unui turist, deoarece am vrut să arătăm emoția sinceră pe care toți cei care doresc să vină în Adjud, ar trebui să o aibă. Ca și locuitor al acestui oraș, am vrut să realizez ceva care să îi facă pe oameni sa vină de plăcere în acest oraș. Căci...pe lângă lucrurile care trebuiesc îmbunătățite, dar din păcate nu se mai îngrijește nimeni de acestea...am vrut să arăt că se poate face ceva frumos și care să rămână în timp. Am vrut să arat că se poate să avem ceva frumos, că se poate să ne lăudăm cu acest oraș, că se poate să ne mândrim de toți cei din acest oraș care au obținut rezultate remarcabile. Pentru că este ușor să spunem că facem ceva, dar în realitate nu se face nimic. Dacă schimbarea nu vine din noi...atunci nu putem vorbi de schimbare în societate. Eu și colegele mele de clasă suntem de la Colegiul Național "Emil Botta", din Adjud, suntem în clasa a XI-a și ne-am propus să facem această schimbare. Când doamna profesoară a venit cu propunerea concursul unde am înscris acest proiect, ne-am gândit la această schimbare și așa am realizat proiectul. Ne-am bucurat foarte mult de impactul pe care l-a avut acest proiect. Pot spune că sunt mândră cel mai mult de acest proiect dintre toate proiectele mele, deoarece am reușit să arăt cum mai poate fi văzut Adjudul.”

Bianca Mihaela Grosulescu o altă tânără implicată în realizare proiectului ”Adjudul în 24 de ore” a adăugat

”În cadrul acestui proiect am incercat sa scoatem la iveală importanța pe care o are promovarea valorilor autentice, atunci când vorbim despre patrimoniul național. Prin micul meu articol, pe care l-am scris din perspectiva unui turist străin, am vrut să surprind ideea ca atunci când vine vorba de vizitarea unui oraș nou, impresia pe care și-o formează vizitatorul se bazează mai ales pe atmosfera și trăirile cu care rămâne din această călătorie. Prin acest mod un mic orășel poate deveni un loc plin de farmec și numai astfel obiectivele turistice și clădirile istorice pot deveni din niște simple clădiri un adevarat patrimoniu național.”

Pe data de 27 ianuarie se vor termina înscrierile, iar perioada de afișare a rezultatelor este până pe 1 martie. Iar câștigătorii vor fi aleși pe baza creativități, originalității, claritatea mesajului transmis și caracterul vădit personal al acestui proiect.

Iată ce se precizează despre concursul "Tineri Jurnaliști ai Patrimoniului" pe contul de facebook  Institutul Național al Patrimoniului

”Vorbiți adesea cu copiii voștri despre patrimoniu sau obiceiuri tradiționale? Li se predau noțiuni despre patrimoniul cultural la școală? Vă întreabă despre cuvinte "ciudate" precum cele din imagine?

Până pe 27 ianuarie, îi puteți încuraja să se înscrie într-un concurs care ne bucură mult, organizat pentru al doilea an consecutiv de Asociația Culturală Patrimoniu pentru Viitor.

"Tineri Jurnaliști ai Patrimoniului" premiază materiale scrise, audio sau video prin care elevii (clasele VII-XII) explorează obiective de patrimoniu pe lângă care trăiesc, întrebări despre practici străvechi precum coptul pâinii (foto proiect Chicinaș Daiana, Turda) sau toponimii pe lângă care ne-am obișnuit cu toții să trecem cu vederea - ca de exemplu numele cartierului nostru sau al străzii pe care locuim.

Ba chiar unii "tineri jurnaliști ai patrimoniului" reușesc să contureze adevărate campanii de promovare sau de reabilitare a unor obiective de patrimoniu. Așa s-a întâmplat anul trecut, când două eleve din Arad au readus în prim plan printre localnicii orașului asupra Teatrului de Marionete și a valorii sale și a artei marionetei pentru comunitate (materialul, aici: https://bit.ly/35UfEmo). Felicitări!

Chiar dacă se înscriu sau nu în concurs, copiii vor găsi informații valoroase în "Ghidul meu de patrimoniu" (răsfoibil aici: https://bit.ly/3a8e3N7), conceput de Patrimoniu pentru Viitor în parteneriat cu Didactic.ro și Asociaţia Da'DeCe )

Mai multe informații despre concurs, aici: https://bit.ly/30mgx6o

Mult succes și abia așteptăm să-i urmărim pe tinerii jurnaliști ai patrimoniului anului 2020!”

Tânăra adjudeancă justifică într-o postare pe contul să de facebook Aida Ilies ideia participării în concurs:

”ADJUD... ORAȘUL AMINTIRILOR ⚜️

•Călătoria a fost mereu o pasiune pentru mine. Îmi place să descopăr, să cunosc, îmi place să mă simt liberă...dar cel mai mult, îmi place când mă întorc acasă. Adjud... aici m-am născut, am crescut și m-am dezvoltat. Dacă stau bine și mă gândesc...din Adjud a pornit totul. E un oraş mic...dar cu mult potențial... E un loc liniștit, nu prea aglomerat... În special vinerea când este zi "de târg".

• Prin acest proiect am vrut să scoatem în evidență că orașul Adjud nu este un oraș uitat și că în el se ascunde izvorul tradițiilor și obiceiurilor românești.”

 De asemenea pe canalul de yutube Aida Ilies pe care este încărcat clipul VIDEO  ”Adjudul în 24 de ore” se menționează:

”⚜️Patrimoniul național poate fi definit în multe feluri. Ei bine noi am ales să scoatem la iveală prin acest videoclip impresia afectivă pe care acest act de promovare a valorilor și prestigiului național îl are asupra ființei umane, căci prin intermediul acestuia omul ajunge să se identifice atât cu sine cât și cu lumea exterioară.

⚜️Prin evidențierea trecut-prezent cu ajutorul câtorva imagini, am vrut să scoatem în evidență că orașul Adjud nu este un oraș uitat și că în el se ascunde izvorul tradițiilor și obiceiurilor românești.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.