Ultima oră

(Update) Ultima oră:Misăilă coace taxa pe locuit în Focșani.Un fel de ”fumărit” în vremea ”statului paralel”

Ziarul de Vrancea
20 nov 2017 11327 vizualizări

Primarul Focșaniului nu vrea doar să scoată la gimnastică de înviorare marți, 21.11.2017, începând de la ora 7,30 aleșii Consiliului local al municipiului reședință de județ. Misăilă a pus ochii și gânduri nu tocmai prietenoase și pe portofelele locuitorilor din Focșani. Și asta înccepând chiar cu 1 Ianuarie 2018, când pe români în general îi mai așteaptă și alte surprize, nici ele foarte plăcute. Concret: de la 1 ianuarie 2018, primarul Cristi Misăilă își propune să introducă o nouă taxă ce va trebui plătită în conturile Primăriei. Atât de către persoane fizice cu domiciul în Focșani, cât şi de către firmele cu sediul înregistrat aici, pentru fiecare salariat pe care acestea îl au.

Noul bir ce se vrea instituit se numește  ”taxa de habitat” sau de locuit în Focșani mai pe românește!. Justificarea lui apare într-un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării Consiliului Local Focșani. Astfel, fondurile obţinute prin noua invenție financiară a lui Misăilă vor fi folosite, cică, pentru curăţenia pe drumurile şi locurile publice, pentru întreţinerea sistemului de iluminat public precum şi pentru activitatea de deszăpezire a domeniului public. Lucruri deloc noi. Dar care de acum încolo se vor face cu cheltuielei mult mai mari, prin urmare.Taxa propusă are o valoare de 6 lei pe lună pentru orice persoană fizică. În ceea ce privește persoanele juridice, instituţiile publice, fundaţiile, asociaţiile, întreprinderile familiale, întreprinderile individuale și liberi profesionişti înregistrați.cu domiciliul fiscal în Focșani, acestea vor achita conform noii viziuni 10 lei/lună/salariat. Spre exemplu: un locuitor persoană fizică în Focșani ar urma să plătească 72 de lei pe an pentru taxa de locuit aici. Extinzând calculele pentru o familie formată din patru persoane, indiferent că aceste sunt majore sau minore, ea va plăti la bugetului municipal suma de 288 de lei pe an. Interesant este că impozitul anual pentru un apartament este mai mic decât taxa pe locuit în Focșani plănuită de Misăilă. Una peste alta  de pe urma persoanelor fizice municipalitatea ar urma să încaseze într-un an în jur de 5,5 milioane de lei, dacă socotim că în Focşani trăiesc peste 75.000 de persoane. La valori mult mai însemnate se vor constitui însă încasările de la persoanele juridice. O firmă cu 1.000 de angajaţi cu sediul în Focșani va plăti 120.000 de lei pe an pentru taxa pe locuit .Similar cu celelalte impozite locale în vigoare, noua taxă pe locuit în Focșani  ar trebui să se plătească în două rate egale. Până la 31 martie pentru primul semestru al anului 2018 şi până la 30 septembrie pentru cel de- al doilea semestru al anului. Deși a negat, noul bir pe care primarul Misăilă vrea să-l pună focşănenilor, în realitate un fel de ”fumărit” în vremea ”statului paralel”, pare gândit   să compenseze banii pe care Guvernul Tudose îi ia anul viitor de la administraţiile locale, prin modificările aduse la Codul Fiscal. Nimeni nu pare preocupat de rezultatul unui calcul foarte simplu: în loc să renunţe la parangheliile care înghit milioane de lei din bani publici, primarul Misăilă preferă să scotocească şi mai adânc prin portofelele şi aşa goale ale locuitorilor Focșaniului. Nu trebuie, de asemenea, omis în toată acestă ecuație un alt fapt care spune multe despre concepția celor care conduc acum Focșaniul  În vara acestui an Cristi Misăilă  a  crescut la grila maxim posibilă salariile din primăria pe care o conduce. Beneficiarul celei mai mari creşterI a fost chiar inițiatorul noii taxe pe locuit în Focșani, primarul Cristi Valentin Misăilă. Acesta încasează acum 13.500 de lei/lună ca primar al municipiului pe care vrea ”să-l fericească” cu noua taxă.

 

Atenție focșăneni! Misăilă vă pregătește un nou impozit usturător

Cristi Misăilă dorește să impună focșănenilor o nouă taxă locală, mult peste ceea ce plătesc acum pentru case, terenuri și autovehicule. Noua taxă – pe habitat – a fost ascunsă într-un proiect ce urmează să fie aprobată de Consiliul Local. Dacă hotărea va trece, de la 1 ianuarie, fiecare focșănean, de la nou-născuți și până la cei aflați pe patul de moarte vor fi obligați să plătească câte 6 lei pe lună. De asemenea, fiecare firmă care își desfășoară activitatea în municipiu va avea obligația să contribuie la bugetul local cu câte 10 lei, lunar, pentru fiecare angajat. Birul pe care primarul PSD dorește să-l introducă vine în contextul în care municipalitate risipește banii publici pe paranghelii, salarii nesimțite sau investiții supraevaluate.

Cristi Misăilă intenționează să introducă, de la începutul anului viitor un nou bir, pe care îl numește taxă de habitat, pentru fiecare focșănean, indiferent de vârstă sau de veniturile obținute. Potrivit informațiilor publicate pe website-ul Primăriei, fiecare persoană fizică va plătit câte 6 lei pe lună, adică 72 de lei pe an. Persoanele juridice, respectiv instituțiile publice, ONG-urile, întreprinderile familiale, întreprinderile individuale sau liber profesioniștii vor plăti câte 10 lei pe lună pentru fiecare angajat, adică 100 de lei pe an/salariat. Astfel, o familie medie, formată din doi adulți și doi copii, va plăti anual 288 de lei iar o firmă cu 100 de angajați va trebui să ducă la caseria Municipalității 10.000 de lei anual.

Raportat la numărul total de locuitori din municipiul Focșani (aici intră și cei care sunt plecați în străinătate sau în alte localități dar și-au păstrat domiciliul) Primăria va colecta aproximativ 5,5 milioane de lei anual de la persoane fizice și alte 10 milioane de lei de la persoanele juridice.

Taxa lui Misăilă se va adăuga celorlalte taxe și impozite locale, pentru locuințe, terenuri și autovehicule dublând sau chiar triplându-le valoarea totală. La fel ca și impozitul pentru locuințe și mașini, taxa de habitat ar urma să se plătească în două rate egale, până la 31 martie pentru primul semestru al anului 2018 și până la 30 septembrie pentru al doilea semestru al anului.

Conform justificării de pe site-ul Primăriei, banii obținuți din Taxa lui MIsăilă vor fi folosiți pentru curățenia pe drumurile și locurile publice, pentru întreținerea sistemului de iluminat public precum și pentru activitatea de deszăpezire.

Deși, având în vedere cuantumul foarte ridicat, noul bir ar fi trebuit adusă la cunoștința tuturor focșănenilor și ar fi meritat o dezbatere publică separate. În loc să procedeze astfel, transparent, Misăilă și-a ascuns taxa la finalul unui proiect de hotărâre privind stabilirea valorii impozitelor locale pe anul 2018 care urmează să fie aprobat în Consiliul Local.  

Taxa lui Misăilă va produce efecte negative asupra economiei locale

Dacă persoanele fizice nu prea au multe alternative și vor fi obligate să suporte taxa lui Misăilă, fie că au, fie că n-au de unde, nu la fel stau lucrurile în cazul persoanelor juridice.

În cazul în care va intra în vigoare, taxa lui Misăilă va produce o serie de efecte perverse pe care actuala administrație nu le-a luat în calcul. Eventualii investitori se vor gândi de două ori înainte să investească în Focșani. Iar asta în condițiile în care și așa, orașul nostru se situează pe ultimele locuri în ceea ce privește investițiile.  

Este foarte posibil ca anumiți agenți economici să decidă să-și mute sediul în localitățile învecinate, mai prietenoase din punct de vedere al taxelor locale. Acest lucru va avea drept consecință reducerea veniturilor din taxele și impozite, la bugetul local

De asemenea, n-ar fi exclus să asistăm și la reduceri de personal fapt ce ar duce la creșterea șomajului. Pe de altă parte, este foarte posibil ca angajatorii să pună taxa lui Misăilă, parțial sau total, tot în cârca angajaților care, astfel, își vor vedea veniturile reduse.

Inechitățile taxei lui Misăilă

Pe de altă parte, există o inechitate între taxă și serviciile pe care le prestează municipalitatea. Marea majoritate a salariaților firmelor din municipiu sunt focșăneni. În cazul lor, taxa va fi percepută de două ori, pe persoană fizică și pe cap de angajat al unei persoane juridice.

În plus, un agent economic va fi taxat cu mai mulți bani, 10 lei/lună, deși beneficiază de aceleași servicii ca și persoanele fizice care sunt taxate cu 6 lei/lună.

Misăilă se asigură că focșănenii nu-și vor recupera banii dacă taxa va fi anulată

Un alt efectul pervers al taxei lui Misăilă stă ascuns în declarația pe propria răspundere pe care fiecare plătitor, persoană fizică sau juridică este obligat să o semneze și să o depună. În aparență semnatarul își asumă pe propria răspundere numărul de persoane care urmează a fi impozitate. Din felul în care a fost formulată, prin această declarație, contribuabilul se angajează pe propria răspundere că va plăti taxa.

Nedepunerea acestei declarații este considerată contravenție și este sancționată cu amendă între 70 și 279 de lei pentru persoanele fizice și amendă contravențională cuprinsă între 280 și 1.186 de lei în cazul persoanelor juridice. Cum nimeni nu-și dorește să fie amendat, declarația va fi depusă probabil de cei mai mulți dintre focșăneni.

Or, dacă după intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2018, taxa va fi atacată și anulată, fie în instanță, fie prin ordin de prefect, atunci cei care au apucat să plătească nu-și vor mai putea recupera banii. Aceasta deoarece s-au angajat pe propria răspundere să o plătească.  Or, vor fi destui focșăneni de bună credință care vor plăti, având în vedere că prima tranșă se achitî până la 31 martie, în condițiile în care un proces de acest fel durează în jur de un an sau poate chiar mai mult.  

Focșănenii obligați să deconteze risipa de bani publici

Noul bir pe care Cristi Misăilă intenționează să-l pună pe spatele focșănenilor vine în contextul în care municipalitatea risipește banii publici cu nonșalanță, pe parangheliile din Piața Unirii, pe salarii nesimțite, pe investiții supraevaluate sau care nu sunt neapărat necesare.  

De exemplu, Misăilă s-a arătat mult mai interesat și s-a zbătut cât a putut de mult să cumpere beculețe de sărbători în valoare de 1,3 milioane de lei la care se adaugă TVA. Pe de altă parte, n-a arătat deloc interes vis-à-vis de mizeria de pe străzi, gropile din asfalt sau față de locurile de joacă, parcurile și spațiile verzi degradate. La propunerea lui Misăilă, Primăria a alocat mai mulți bani pentru paranghelia de Revelion din Piața Unirii decât pentru întreținerea curentă a străzilor.

În vara acestui an Misăilă a majorat la maximum permis de lege salariile funcționarilor din instituția pe care o conduce. El însuși și-a umflat leafa la 13.500 de lei pe lună.

Mai mult, Cristi Misăilă a avut grijă să cadorisească cu locuri de muncă și funcții publice bine plătite colegi de partid, apropiați și rude. Ginerele și fiica iubitei sale au fost aranjați în locuri călduțe ca director la Poliția Locală, respectiv șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicină Școlară. În Parking SRL, firma înființată de Municipalitate ca să se ocupe de parcările din Focșani și-au găsit culcuș călduț, foști primari PSD, fii și fiice ai unor consilieri județeni ai PSD etc.

Or, toate costurile cu majorările salariale nesimțite și lefurile rudelor și apropiaților angajați trebuie acoperite cu de undeva și ce este mai potrivit decât o taxă suplimentară pe spatele focșănenilor.

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Gazeta de Epoca, acum 958 zile, 15 ore, 13 minute, 33 secunde
Asta a fost o taxa instituita de PDL si PSD-ul, la vremea respectiva, s-a luptat din rasputeri in unele judete pentru anularea ei... https://www.youtube.com/watch?v=rdbbF5f3_fg Atunci era o taxa citeste integral
Maia Maia, acum 959 zile, 14 ore, 1 minut, 33 secunde
asa ca, daca mai sunt ceva firme, care au angajati si deci au creat ceva locuri de munca, de ce sa nu le goneasca Misaila ? se pare ca-i nervos pe focsaneni ! ba ne cearta ca facem mizerie, si n-are citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.