Ultima oră

Rămâne cum am stabilit! Medicii de familie vrânceni au renunţat la protest şi au ales să semneze actele adiţionale

Dana Lepădatu
4 ian 2018 4060 vizualizări

CNAS a reușit iarăși să se impună în fața medicilor de familie. Aceştia au cedat în cursul zilei de joi presiunilor și au semnat actele adiționale care le permit să rămână în contract cu CNAS, cel puțin pentru următoarele trei luni

Protestul medicilor de familie din Vrancea s-a terminat în coadă de pește. Aceștia au demonstrat încă o dată că nu reușesc să găsească o modalitate pentru a se pune de acord și a-și susține cauza. Același lucru se întâmplă de fapt an de an, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate a profitat și în acest an de avantajul pe care îl deține în raport cu furnizorii de servicii de sănătate și le-a forțat încă o dată mâna medicilor. Astfel, joi dimineață, CNAS a postat pe site-ul instituției un comunicat prin care declara că perioada de contractare cu medicii de familie a luat sfârșit. “Perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat. Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate”, se arata în comunicatul CNAS. Până joi dimineață, în Vrancea semnaseră actele adiționale de prelungire pentru următoarele trei luni a constractului cu Casa 120 de medici, în timp ce alți 23 de medici au părut, cel puțin declarativ, că vor continua protestul. Însă, când și-au dat seama că treaba e mai serioasă decât pare, majoritatea a decis să semneze să semneze adiționalele, deși reprezentanți Casei Județene de Asigurări de Sănătate au declarat că acest lucru nu va mai fi posibill aceștia fiind chemați la contractare într-o etapă ulterioară, care va fi anunțată de CNAS. Surse neoficiale ne-au declarat că totuși, o parte din medicii de familie vrânceni au reușit în cursul zilei de joi să semneze adiționalele care le garantează pacinților lor accesul la rețete și consultații gratuite, precum și la trimiteri către medicii specialiști.

La medic specialist fără trimitere de la medicul de familie

CNAS a luat în calcul că vor rămâne medici care nu vor semna cu Casa, astfel că a publicat o listă cuprinzând 59 de afecţiuni care permit prezentarea direct la medicul de specialitate din ambulatoriul de specialitate, printre acestea numărându-se: infarct miocardic şi angină pectorală instabilă, malformaţiile congenitale şi boli genetice, boala cronică de rinichi - faza predializă, insuficienţă cardiacă clasa III - IV, Sindrom Felty, boala Still, sindrom Sjogren, artrită cronică juvenilă, colagenoze majore, aplazia medulară, anemii hemolitice endo şi exo-eritrocitare, trombocitemia hemoragică, histiocitozele, telangiectazia hemoragică ereditară, purpura trombopenică idiopatică, trombocitopatii, purpura trombotică trombocitopenică, Boala von Willebrand, coagulopatiile ereditare, Boala Wilson, malaria, tuberculoza, Boala Addison, diabetul insipid, boli psihice, ADHD, boli psihice la copii, bolnavi cu revascularizaţie percutanată, cu stimulatoare cardiace, cu proteze valvulare, cu bypass coronarian, afecţiuni postoperatorii şi ortopedice până la vindecare, risc obstetrical crescut la gravide, astm bronşic, glaucom, statuspost AVC, ulcer peptic gastroduodenal. Pe listă se mai află boala celiacă la copil, boala cronică inflamatorie intestinală, Sindromul Shwachman, hepatita cronică de etiologie virală B, C şi D şi ciroza hepatică în tratament cu imuno-modulatoare sau analogi nucleotidici/nucleozidici, Boala Hirschprung, bolile nutriţionale la copii, bronşiectazia şi complicaţiile pulmonare supurative, scleroza multiplă, demenţe degenerative, vasculare, mixte, starea posttransplant, insuficienţa renală cronică - faza de dializă, bolile rare, afecţiuni oncologice şi oncohematologice, diabetul zaharat cu sau fără complicaţii, Boala Gaucher, Boala Graves-Basedow şi alte forme de hipertiroidism, Boala Cushing, paraliziile cerebrale infantile, epilepsia, Boala Parkinson, poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, spondilita anchilozantă, psoriazis cronic sever, afecţiuni ale copilului 0 - 1 an, anomalii de mişcare binoculară (strabism, forii) copii 0 - 18 ani. Se pot duce direct la medicul specialist cei care prezintă vicii de refracţie şi tulburări de acomodare copii 0 - 18 ani, afecţiuni ale aparatului lacrimal (1 - 3 ani), infarctul intestinal operat, arteriopatii periferice operate, insuficienţă respiratorie cronică severă. 

75 % dintre medicii de familie au semnat adiționalele la nivel naţional

CNAS menţionează în comunicatul postat pe site-ul instituţiei că, până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate, peste 75% dintre medicii de familie au semnat actele adiţionale. În Vrancea, procentul este mult mai mare. Deși la prânz CJAS Vrancea declarase că 120 de medici au semnat actele adiționale, un procent de circa 85 %, este foarte probabil ca procentul celor care au semnat să fie undeva către 100%.  Asta și pentru că majoritatea medicilor au declarat că nu au neapărat o problemă cu CJAS Vrancea, ci mai degrabă cu decidenții la nivel național. Problema medicilor de familie se va tranșa cu siguranță peste alte trei luni, atunci când aceștia vor fi chemați să semneze contractul cadru, însă, având în vedere că nu mai există încredere între medici, iar aceștia au demonstrat că unitatea nu este punctul lor forte, este greu de crezut că semnarea contractelor va pune probleme Casei. Însă medicii de familie nu sunt de învinovățit decât în parte pentru faptul că aceștia cedează în fiecare an presiunilor CNAS. Aceștia se gândesc în primul rând la pacienții lor, care, în lipsa unui contract al medicului cu Casa nu pot beneficia de servicii gratuite, dar și la posibilitatea ca pacienții celor care nu încheie contrcate cu Casa să migreze către alți medici de familie. Având acestă putere în mână, CNAS reușește în fiecare an să găsească soluții pentru ca medicii să semneze contractele, de multe ori, așa cum acestea sunt impune la nivel național. 

La nivel naţional, protestele continuă

Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Adalgiza Alexiu, a declarat joi, pentru Agerpres, că reprezentanţii SNMF vor continua protestul, afirmând că sunt medici care nu vor semna actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate. "Sunt judeţe care continuă să nu semneze actele adiţionale, iar noi am avut aseară o şedinţă de board şi urmează să ne vedem cu cei care au rămas nesemnaţi din Bucureşti şi Ilfov. Sunt în ţară judeţe care sunt foarte rezistente la semnare, inclusiv la ameninţări. Au fost ameninţări şi şantaj voalat. Bineînţeles că nu este nimic scris pentru că au fost doar la telefon. (...) Ani la rând noi am semnat aceste acte adiţionale. Ne chemau şi la sfârşitul lui ianuarie când se apucau ei să le facă. (...) Pe de altă parte, vine ministrul şi recomandă pacienţilor care sunt la medicii care nu au semnat să se mute la cei care au semnat. Pacienţii aceştia ne-au ales pe noi pe nişte criterii din 1998 încoace. Brusc se mută fiindcă vrea ministrul? Vă daţi seama că dacă într-un judeţ trei sferturi din medici nu semnează la cine te muţi", a spus medicul. Ea a afirmat că protestul va continua din respect faţă de colegii din judeţe care nu semnează actele adiţionale. "Nu putem chiar şi dacă suntem puţini aici nu putem să lăsăm garda jos când în ţară sunt colegi ai noştri cu sutele care nu semnează în continuare. Din respect şi din solidaritate pentru colegii noştri nu putem să facem asta. Câţi suntem, câţi vom rămâne, ăia suntem", a arătat medicul. 

Ştire iniţială

UPDATE! După ce au rămas fără contract cu CNAS, medicii vrânceni au decis semnarea adiţionalelor

Ca urmare a anunţului făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, majoritatea medicilor de familie au decis semnarea actelor adiţionale.   

CNAS anunţă sfârşitul perioadei de contractare pentru medicii de familie. “Ni s-a pus pumnul în gură”, au declarat reprezentanţii medicilor vrânceni, care însă spun că vor continua protestul, pentru că dreptatea e de partea lor, în timp ce CNAS nu se gândeşte la pacienţi.

23 de medici vrânceni au rămas fără contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Potrivit raportărilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, 120 de medici vrânceni au semnat până în această dimineaţă actele adiţionale care prelungesc contractul cu CNAS cu încă trei luni, în timp ce CNAS a anunţat încheierea perioadei de semnare a adiţionalelor. Perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat. Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate”, se arată într-un comunicat al CNAS.

“Este un abuz, o decizie de forţă. Ni s-a pus pumnul în gură. Forţa e de partea lor, dar nu se gândesc la pacienţi. Acesta este un abuz, deoarece în niciun contract al nostru cu Casa nu este menţionat un număr de zile în care să se semneze aceste adiţionale. În anii trecuţi s-au semnat chiar şi la finele lunii ianuarie. Decizia poate fi atacată, în cazul în care Casa nu revine asupra acesteia”, ne-a declarat dr. Alexandru Ghenadi, secretarul general al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea. (Dana LEPĂDATU)

Medicii de familie nemulțumiți de negocierile pentru noul contract-cadru

Medicii de familie din Vrancea se declară nemulțumiți de negocierile pentru noul contract cadru și mai ales de modul în care reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, spun ei, au încercat să le impună și în acest an, contractul din anii anteriori.

Practic, după protestele de luna trecută, medicii de familie au fost primiți la Primul Ministru al României pentru consultări. Au avut loc discuții în prezența ministrului sănătății, al ministrului muncii și al președintelui CNAS. După cum ne-au declarat reprezentanții medicilor de familie, primul ministru a părut a înțelege doleanțele acestora, iar discuțiile au continuat cu reprezentanții CNAS, pentru a se putea ajunge la un acord privind noul contract-cadru. Însă, ”în timp ce ne aflam încă la masa negocierilor, cei de la CNAS au publicat pe site-ul lor contractul -cadru, variantă copy-paste după cel de anul trecut. Acest lucru s-a întâmplat după patru, cinci rude de negocieri, fără știința nostraă și fără ca noi să semnăm măcar un proces verbal din care să reiasă că negocierile au fost încheiate sau că s-ar fi ajuns la vreun acord”, ne-a declarat Alexandru Ghenadi, secretar general al Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea. Medicii de familie spun că printr-o hotărâre de guvern, se intenționează, mai nou, prelungirea prin act adițional a contractelor cadru de anul acesta până în aprilie 2018, dar că, în acest context, medicii de familie spun că au început negocieri pentru a nu semna actul adițional de prelungire.

Mai mult decât atât, PMF Vrancea, prin vocea doctorului Grigore Hanță, a dat publicității au trimis presei un comunicat prin care își exprimă nemulțumirile pentru modul în care sunt tratați medicii de familie.

 Medicina de familie este cenușăreasa sistemului sanitar românesc     

”Când e vorba de acordare de facilități sau de impozite și taxe, este privită ca și privată, când e vorba de obligații devine publică... Contractele sunt impuse, nu se negociază. La fel și prețul plătit de Casa De Asigurări pentru o consultație la medicul de familie, care este mai mic decât un tuns sau o pedichiură.

„Capitația”pacient asigurat/an nu acoperă nici măcar contravaloarea rechizitelor de birou consumate de cabinet la o consultație sau formularele tipizate impuse și vândute de către casa de asigurări cabinetului. Veniturile unui cabinet (care nu sunt venituri ale medicului!) sunt neschimbate de ani buni, nu au ținut pasul nici măcar cu inflația.

Venitul real al medicului de familie este cu mult sub venitul unei asistente medicale din spital!

De câte ori se vorbește de sistemul sanitar, medicii de familie sunt uitați. Au avut loc măriri succesive de salarii la medici și asistente din spitale, în timp ce la cabinetele medicilor de familie au crescut doar obligațiile.

Vă supunem atenției câteva situații critice ce trebuiesc analizate și pentru care trebuiesc găsite soluții reale:

-Vacanța (concediul legal de odihnă) poate fi luat condiționat de găsirea unui înlocuitor. În realitate, cei mai mulți medici de familie nu pot beneficia de acest drept legal, deși în contract este prevăzută și obligativitatea Casei de a găsi un eventual înlocuitor. De cele mai multe ori nu poate fi găsit înlocuitor de niciuna din părți și de aceea, de ani buni, aceste vacanțe practic lipsesc, majoritatea medicilor de familie ajungând la epuizare. Acest lucru este cunoscut, dar ignorat atât de CNAS, cât și de MS. Sistemele informatice le oferă acestora situația exactă a medicilor care au putut totuși să se odihnească câteva zile pe an, găsind înlocuitor.

- In situații extreme, când medicul titular are probleme de sănătate, aceeași impunere aberantă, de a-și găsi înlocuitor, îi împiedică să se trateze (interneze). Lipsa medicului câteva zile îi poate atrage rezilierea de către Casa de Asigurări a contractului, dar și părăsirea lui de către pacienți. Procedura actuală de înlocuire (atunci când se găsește totuși un medic înlocuitor) este dificilă, cu transmitere de documente către înlocuitor. Acest lucru poate fi eliminat prin acordarea accesului pacientului la orice cabinet pe perioada de absență  a medicului său de familie (cu ajutorul sistemului informatic acest lucru e ușor de urmărit, limitat și decontat) prin utilizarea cardului de sănătate și a semnăturii electronice a medicului disponibil, cu interzicerea preluării prin transfer a pacientului, în acea perioadă. Către acest medic ar trebui și plătit tariful pentru consultația efectuată.

- Situația reală a asiguraților este cu totul alta comparativ cu ce apare înregistrat în SIUI.

- Posibilitatea angajatorilor de a înregistra retroactiv schimbările categoriilor de asigurat generează pierderi pentru cabinete;

-Posibilitatea de a omite transmiterea datelor de către alte instituții, angajatori, etc către casele de asigurări;

- posibilitatea erorilor umane la înregistrările la nivelul caselor de asigurări;

- Pierderea calității de asigurat către sfârșitul lunii anulează serviciile și capitația lunii respective;

-Obligativitatea acordării asistenței medicale de urgență către toată populația (asigurată sau nu), fără a se deconta aceste servicii cabinetului medicului de familie; se decontează doar servicii de urgență asigurate pacienților asigurați din listă, în timp ce pentru ceilalți (neasigurați sau neînscriși pe listă proprie)  urgența este obligatorie,  dar fără a fi decontat nimic!

-Serviciile acordate nou născuților în primele luni de viață nu sunt „validate” pe motiv „CNP inexistent”!

-Lunile scurse între închiderea unui contract de muncă și înregistrarea șomajului sau a deciziei de pensionare (perioadă în care persoana figurează ca fiind „neasigurată” în SIUI) produce pierderi ale cabinetului și pacientului prin nevalidarea serviciilor primite - nu primește rețete, consultatii sau investigații „validate” și nici capitația cuvenită cabinetului.

-Lipsa de comunicare de date ale asiguraților OPSNAJ către CNAS scoate periodic asigurații OPSNAJ din categoria asigurați.

- Veniturile mici ale cabinetelor, implicit sumele rămase ca și venituri ale medicului titular conduc la plăți reduse către fondul de pensii. Având în vedere acest lucru, pentru acei medici care vor mai ajunge totuși pensionari, pensia acestora va fi o adevărată bătaie de joc, după o contribuție și o activitate de peste 40 de ani în slujba sănătății în România. Nivelul de pregătire, importanța socială a activității, condițiile de lucru, obligațiile manageriale și plata corectă pentru medicii de familie nu au fost în atentia guvernanților din 1989 și până în prezent.

TOATE aceste situații conduc la scăderea valorilor ce ar trebui decontate către cabinete pentru servicii deja acordate.

La cele de mai sus se adaugă sistemele informatice impuse, ce funcționează cu multe erori și care blochează foarte des activitatea în cabinet. Nesiguranța economică a cabinetelor conduce la o activitate în stress continuu. Asistentele sunt tot mai greu de găsit, în condițiile în care în spitale au oferte de salarii decente, asistentele orientându-se către unitățile spitalicești sau spre străinătate.

In rest, avem de toate! Profesăm într-un STAT EUROPEAN și ne încăpățânăm să nu-l părăsim!”, spun medicii de familie. (ZdV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.