Ultima oră

(Update) Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, judeţul Vrancea

Ziarul de Vrancea
13 iul 2019 2092 vizualizări

Știrea inițială 13.07.2019 ora 11:00 aflată prin intermediul contului de facebook Institutia Prefectului judetul Vrancea:Centrul local de combatere a bolilor Vrancea s-a întrunit astăzi, sub conducerea prefectului județului, Ticu Costandache, pentru aprobarea planului de măsuri stabilite pentru suspicionarea evoluției pestei porcine africane în exploatația nonprofesională a lui Iosif Marian și Iosif Ionuț din satul Luncile, comuna Chiojdeni.

Știre actualizată 13.07.2019  ora 11:30:Conform informațiilor redacției Ziarului de Vrancea  suspiciunea de pestă porcină africană a fost  deja confirmată de laboratul DSVSA Vrancea iar acum se așteaptă confirmarea pentru probele trimise la laboratorul central de la București. Reprezentanții DSVSA Vrancea spun că ar fi  vorba despre trei porci aparținând a  doi localnici  din comuna  Chiojdeni. Un porc ar fi fost dezgropat de veterinari după ce murise și i-au fost prelevate probe pentru a fi supuse verificărilor de laborator.Ce de-al doilea porc cu suspiciuni de pestă porcină africană , ar fi fost sacrificat de deținător , iar carnea ar fi fost confiscată și incinerată.Cel de-al treilea porc  ar fi fost de asemenea  sacrificat , însă  conform procedurilor veterinare în vigoare în astfel de situații. Informațiile noastre neoficiale spun că deținătorii porcilor cu suspiciuni de pestă porcină africană din comuna Chiojdeni ar fi fost deja sancționați cu amendă contravențională de către DSVSA Vrancea.Motivul ar fi acela că porcii cu suspiciuni de boală  nu erau crotaliați și înregistrați conform normelor legale existente la ora actuală în domeniu.Din acest motiv este posibil ca localnicii din Chiojdeni menționați  să nu poată primi nici despăgubirile prevăzute de lege pentru porcii dovediți, de probele de laborator autorizat, bolnave de pestă porcină africană

Reamintim că potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, pe 29 aprilie 2019, prezența virusului a fost confirmată la patru porci aflați într-o gospodărie din satul Dumitrești, la aproximativ 200 de metri de pădure, în vecinătatea traseului de circulație al porcilor mistreți.Recitiți articolul  apărut în Ziarul de Vrancea pe acest subiect accesând titlul alăturat Ultima Oră | Pesta porcină, confirmată într-o gospodărie din Dumitrești, situată la 200 de metri de pădure

De asemenea anul trecut, în 2018, în Vrancea au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană Primul caz de pestă porcină africană în județul Vrancea a fost confirmat la sfârșitul lunii octombrie 2018 în Lespezi, comuna Homocea(despre acest caz puteți reciti ce s-a scris în Ziarul de Vrancea accesând titlul alăturat:Pesta porcină a ajuns în Vrancea | Primul caz, confirmat oficial astăzi la Homocea;Caz de pestă porcină confirmat intermediar (2 probe din 5), în satul Lespezi-Homocea, județul Vrancea).Cel de-al doilea caz de pestă porcină africană a fost depistat în județul Vrancea la o fermă din Gugești, situată pe câmp, la ieșirea spre Oreavu pe 28 decembrie 2018.Despre ce s-a publicat în Ziarul de Vrancea puteți reciti accesând titlul alăturat:Al doilea focar de pestă porcină, confirmat în Vrancea | Porcii unei ferme din Gugești au fost sacrificați

Știre actualizată 13.07.2019 17:00 aflată prin intermediul Direcției Sanitar Venerinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea:Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, judeţul Vrancea

 În data de 13.07.2019, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 3 porci dintr-o gospodărie situată in localitatea Luncile , comuna Chiojdeni , județul Vrancea , situată lângă pădure.Porcii din exploatație nu erau crotaliați, drept pentru care, proprietarii acestora au fost sanctionați cu amendă de 1200 lei in conformitate cu prevederile H.G. 984/2005.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria din localitatea Luncile, comuna Chiojdeni, județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere.

D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

Director executiv,

Dr. Calistru Doru Sava


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.