Ultima oră

(Update) Spitalul Județean din Focșani ”campion național” la scăderi salariale,conform ministrului sănătății

Ziarul de Vrancea
9 mai 2018 4844 vizualizări

Spitalul județean din Focșani condus de omul PSD Constantin Mândrilă a fost menționat de ministrul  sănătății Sorina Pintea un fel de ”campion  național” la scăderi salariale în urma aplicării noii legi a salarizării.Într-o declarație dată marți 09.05.2018,pentru adevărul.ro, atât purtătorul de cuvânt al spitalului județean din Focșani,Alina Pelin ,partenera directorului Constantin Mândrilă,cât și liderul sindicatlui Sanitas din județ,Claudiu Grosu  o contrazic,însă, pe Sorina Pintea 

Spitalul Județean Focșani condus de Constantin Mândrilă a fost dat exemplu pentru  aplicarea în mod subiectiv a Regulamentul sporurilor de către minstrul sănătății Sorina Pintea

VIDEO preluat de pe contul de facebook StirileProTV 

Așa cum se știe marți 08.05.2018 sindicaliștii de la Sanitas și cei de la Solidaritatea Sanitară au avut discuții la Guvern cu miniștrii Sănătății și Muncii, precum și cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice. În urma negocierilor purtate s-a semnat un acord iar sindicaliștii au anunțat că au renunțat la greva generală, programată pentru data de 11 mai. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii,a declarat, după închierea negicierilor cu sindicatele menționate,într-o conferință de presă, că, în urma discuţiilor cu managerii de spitale şi cu liderii de sindicat, s-a ajuns la concluzia că Legea salarizării şi Regulamentul sporurilor au fost aplicate uneori în mod subiectiv de către spitalele din subordinea diverșilor ordonatori principali de credite. Ministrul a dat ca exemplu două spitale care au declarat că au avut scăderi salariale față de decembrie 2016,printre acestea primul fiind  Spitalul Județean din Focșani unde, din 1366 de salariați, 1307 au înregistrat scăderi.Celălalt spital dat exemplu de ministrul sănătății a fost de Spitalul Judeţean Arad care, din 1959 de angajaţi, 1820 de salariaţi au avut scăderi. „În urma discuţiilor de astăzi s-a decis modificarea Legii salarizării, dar nu în sensul de a modifica coeficienţii de ierarhizare şi nu în sensul de a modifica procentul de 30% aplicat la anvelopa salarială ca şi regulă generală. De la nivelul guvernamental şi de la nivelul MS se va verifica şi urmări modul de aplicare a Legii salarizării şi Regulamentul de sporuri. De asemenea, în urma discuţiilor de astăzi cu sindicatele am convenit ca proiectul noii legi a sănătăţii să cuprindă foarte clar şi indicatori de performanţă care să facă referire inclusiv la cuantumul cheltuielilor de personal, astfel încât să ne asigurăm că toate spitalele vor asigura pentru pacienţi medicamente, materiale sanitare şi tot ce au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății.

Prezentăm în  continuare punctele Acordului încheiat marți 08.05.2018 între Guvernul României şi organizaţiile sindicale „Sanitas” şi „Solidaritatea Sanitară:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferenţa.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018. Ca urmare a acestui Acord, reprezentanţii organizaţiilor sindicale au consimţit să renunţe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018.

Actualizare știre   09.05.2019: "E foarte important de precizat că la Spitalul Judeţean Focşani nu s-au diminuat salariile faţă de luna februarie. Pentru a evita pierderile salariale Spitalul Judeţean a acordat sume compensatorii din venituri proprii. Suma sporurilor la minim pe spital depăşeşte procentul de 29% impus de către MS. Analizând situaţia salarială pe spital conform pontajelor a rezultat că avem nevoie de un procent de 38% pentru a putea acorda la minim sporurile prevăzute de regulament. În luna martie, pentru a nu exista pierderi salariale,  diferenţa de procent de la 29% la 38% a fost acoperită de către Spitalul Judeţean din venituri proprii",declarat  miercuri 09.05.2018  Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon din Focşani  pentru adevărul.ro 

Conform aceleiași surse unitatea medială nu a ascuns însă faptul că nu mai are însă bani din venituri proprii pentru a susţine salariile şi pentru luna viitoare, astfel că salvarea ar trebui să vină tocmai din măsurile adoptate marţi seara la Guvern, după negocierile cu sindicatele.

De asemenea  liderul SANITAS Vrancea  a precizat tot marți 09.05.2018,pentru adevărul.ro  că singura problemă cu salarizarea s-a înregistrat la spitalul din Dumbrăveni. Acesta aşteaptă teleconferinţa cu liderii de la Bucureşti, pentru a afla mai multe despre negocierile care au dus la oprirea grevei generale programată pentru vineri, 11 mai. "Nu ştiu de unde a luat doamna ministru cifrele acelea. La Spitalul Dumbrăveni au existat probleme, în sensul că infirmierele au pierdut la venituri, asistentele nu au câştigat nimic, medicii au câştigat şi salariaţii TESA la fel, pentru că şi-au introdus spor de 50%" spus Claudiu Grosu,pentru adevărul.ro 


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.