(Update) Salarianții Direcției Județene de Sport și Tineret(DJST) Vrancea și ai Clubului Sportiv Unirea au fost astăzi, 19.07.2018 în grevă japoneză
Salariații Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, și cei ai Clubului Sportiv Unirea Focșani, au intrat astăzi joi 19.07.2018, în grevă japoneză,alături de personalul din unitatile subordonate Ministerului Tineretului si Sportului, din toata tară,membri ai Sindicatului Național Sport si Tineret.Ei se declară nemulțumiți de nivelul de salarizare și de faptul că șefii ministerului nu se implică pentru soluționarea revendicărilor lor.Prezentăm în continuare conținutul integral al Comunicatului de presă referitor la protestul salariaților din sport și tineret de astăzi, joi 19.07.2018, transmis de Sindicatului Național Sport si Tineret.
Personalul din unitatile subordonate Ministerului Tineretului si Sportului, din toata tara, se va afla in greva japoneza in data de 19.07.2018, urmand ca de saptamana viitoare sa aiba loc actiuni de pichetari si strangerea de semnaturi pentru greva generala. In repetate randuri, Sindicatul National Sport si Tineret a adus la cunostinta conducerii ministerului ca problemele de natura salariala sunt grave si ca trebuie gasite solutii in vederea inlaturarii discriminarilor, nemaifiind acceptate amanari si tergiversari.
Tratamentul inegal si discriminatoriu legiferat prin adoptarea Legii-cadru nr. 153/2017 in ceea ce priveste salarizarea personalului din Sport si Tineret au determinat mentinerea celui mai scazut nivel de salarizare dintre toate categoriile de bugetari din Romania. Astfel, reincadrarea personalului si comprimarea a 70% din totalul salariilor la un cuantum de 1.300 lei net (1.100 lei net in cazul salariatilor din federatiile sportive nationale) nediferentiat pe functii, grade , trepte, gradatii, a dus la aparitia unor inechitati intre aceleasi categorii de personal.
Indiferenta si lipsa de respect fata de proprii angajati dar si modul incorect si ilegal de relationare cu organizatia sindicala au alimentat nemultumirile existente si ne obliga sa recurgem la toate formele de protest si anuntam demararea programului de proteste cu - GREVA JAPONEZA - in toate institutiile din Sport si Tineret, pentru data de 19.07.2018. Angajatii vor purta banderole albe pe brat in semn de protest fata de situatia salarizarii din domeniile de activitate si nesolutionarea revendicarilor:
- 70% dintre salarii sunt egalizate la un cuantum de 1.300 de lei net !
- angajatii din sport si tineret nu sunt incadrati diferentiat in functie de studii, functii, raspundere, vechime sau complexitatea muncii lor,
- nu se acorda sporul – gradatia de vechime: sunt platiti la fel si angajatii cu 1 an si cei cu 35 de ani vechime, exista situatii cand noul angajat are salariu mai mare decat unul cu vechime considerabila,
- nu este platita munca in zilelele de sambata si duminica, sarbatorile legale si nici orele suplimentare,
- nu se mai acorda sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul national,
- incepand cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul national le-au scazut veniturile.
- functiile specifice nu sunt incadrate corespunzator ( medic, asistent, kinetoterapeut, psiholog, maseur, sofer, receptioner, cameriste, profesor – antrenor ),
- nu exista nici un fel de sporuri desi ar avea dreptul conform legii, nu se aplica regulamentul de sporuri la nivelul MTS si al unitatilor subordonate,
- sunt probleme in salarizarea si incadrarea angajatilor din federatiile sportive nationale ale caror venituri sunt plafonate la 1.100 de lei net.
SNST reprezinta functionari publici si personal vontractual din aparatul central al Ministerului Tineretului si Sportului, Cluburile Sportive Municipale, Directiile Judetene pentru Sport si Tineret, D irectia Judeteana pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti, Complexurile Sportive Nationale, Complexul Cultural Studentesc Tei, Casele de Cultura ale Studentilor, Cluburile Sportive Universitare si din Federatiile Sportive Nationale.
Sindicatul National Sport si Tineret
Știre actualizată 19.07.2018-ora 15,20:Am primit la redacție și replica Ministerul Tineretului și Sportului
În urma acțiunilor de protest de joi ale SNST, MTS își reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului și a respectării legislațiilor în vigoare, de a ameliora și rezolva problemele de natură salarială ale angajaților.
În ceea ce provește solicitările celor de la SNST, punctual, MTS face următoarele precizări.
1. În legătură cu problemele de încadrare în grila salarială a angajaților, MTS nu poate face reîncadrări la nivelul instituțiilor subordonate, atâta timp cât ele au personalitate juridică distinctă, iar directorii lor au caliatatea de reprezentanți legali și de ordonatori de credite ai acestora, având întreaga responsabilitate cu privire la modul la gestionarea raportului de muncă ale angajaților.
Cu toate acestea, MTS , ca oragn ierarhic superior, în urma sesizărilor sindicatului, a cerut unităților din subordine o situație clară privind salarizarea personalului atât înainte cât și după apariția Legii 153 / 2017, dar analiza modului de aplicare a dispozițiilor legale referioare a reîncadrarea salarială cf legii menționate nu a fost finalzată.
2. În ceea ce privește posibltatea unor măriri de salariu din sistem pe viitor, MTS a inițiat un dialog cu MMJS și MFP în vederea identificării unor soluții legale si bugetare pentru rezolvarea acestei siuații.
3. În legătură cu salariații de la Sălaj, care au câștigat în primă instanță procesul intentat DJST, pentru alinierea salariilor cu cele de la ANAF, MTS este în imposibilitatea juridică de a aplica această măsură la nivel național. MTS nu a fost parte în proces iar respectiva decizie a instanței nu-i este opozabilă.
MTS face eforturi pentru a veni în sprijinul solicitărilor SNST, dar respectând prevederile legale și fără presiune, pentru că procedurile sunt de multe ori de durată și este nevoie de răbdare, calm și înțelepciune din partea ambelor părți.