Ultima oră

Pesta porcină africană atacă județul Vrancea din toate părțile!

Ziarul de Vrancea
23 ian 2020 3366 vizualizări

Conform celor două buletine de presă publicate joi, 23 ianuarie 2020, pe site-ul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, pesta porcină africană a fost confirmată în județul Vrancea atât într-o gospodărie din localitatea Oreavu, comuna Gugești, cât și la porci mistreți de pe raza fondului de vânătoare 28 Fitionești.

Doar luna aceasta, pesta porcină africană a fost confirmată în mai multe localități din Vrancea, iar sute de animale au fost sacrificate: pe 11 ianuarie la Repedea și Tătăranu, pe 15 ianuarie, în localitățile Muncelu (comuna Străoane) și Cândești (comuna Dumbrăveni) și pe 17 ianuarie, la o fermă de pe Șoseaua Vrancei, unde 196​ de porci au fost eutanasiați.

Prezentăm în continuare informările de presă ale DSVSA Vrancea referitoare la cele mai recente cazuri de pestă porcină africană apărute în județul nostru.

Pesta Porcină Africană, confirmată într-o gospodărie din localitatea Oreavu, Comuna Gugești,  județul Vrancea

În data de 22.01.2020, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodărie  având ca efectiv 3 porci, situată în localitatea Oreavu, comuna Gugești, județul Vrancea.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria  din localitatea Oreavu, comuna Gugești, județul Vrancea a fost plasată  sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploatație prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecție.

D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul și înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Mihai Cristinel

Responsabil Comunicare,

Dr. Adrian Rădulescu

Citiți și:Virusul Pestei Porcine Africane depistat la porci mistreți de pe un fond de vânătoare din județul Vrancea

Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată în probele prelevate de la un cadavru de mistreț descoperit pe raza fondului de vânătoare 28 Fitionești, în județul Vrancea.

Suspiciunea, emisă la data de 21.01.2020 în urma rezultatului buletinului de analiză eliberat de către LSVSA Vrancea, a fost confirmată de către IDSA București, în data de 22.01.2020.

Serviciile veterinare au intervenit imediat, zona a fost dezinfectată și carcasa a fost distrusă.

A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Vrancea, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, toți porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație, reducerea efectivului de mistreţi pentru zonele neafectate de PPA, prin vânarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenţie în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Director Executiv,

Dr. Mihai Cristinel

Responsabil comunicare,

Dr. Radulescu Adrian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.