Ultima Oră | Pesta porcină, confirmată într-o gospodărie din Dumitrești, situată la 200 de metri de pădure
Potrivit reprezentanților Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea, pe 29 aprilie 2019, prezența virusului a fost confirmată la patru porci aflați într-o gospodărie din satul Dumitrești, la aproximativ 200 de metri de pădure, în vecinătatea traseului de circulație al porcilor mistreți.
INFORMARE DE PRESĂ
Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din localitatea Dumitrești, comuna Dumitrești, judeţul Vrancea
În data de 29.04.2019, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la 4 porci dintr-o gospodărie situată in localitatea Dumitrești,comuna Dumitrești, județul Vrancea,situată la aproximativ 200 metri de pădure , in vecinătatea unui lac , pe traseul de circulație al porcilor mistreți.
În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.
Gospodăria din localitatea Dumitrești, comuna Dumitrești județul Vrancea a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.
Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare si dezinfecţie, precum și instalarea filtrelor rutiere.
D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare.
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.
Director Executiv,
Dr. Botezatu Necula
Responsabil Comunicare,
Dr. Rădulescu Adrian
Sursa:vrancea.dsvsa.ro
Reamintim că în anul trecut, în 2018, în Vrancea au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană Primul caz de pestă porcină africană în județul Vrancea a fost confirmat la sfârșitul lunii octombrie 2018 în Lespezi, comuna Homocea(despre acest caz puteți reciti ce s-a scris în Ziarul de Vrancea accesând titlul alăturat:Pesta porcină a ajuns în Vrancea | Primul caz, confirmat oficial astăzi la Homocea;Caz de pestă porcină confirmat intermediar (2 probe din 5), în satul Lespezi-Homocea, județul Vrancea).Cel de-al doilea caz de pestă porcină africană a fost depistat în județul Vrancea la o fermă din Gugești, situată pe câmp, la ieșirea spre Oreavu pe 28 decembrie 2018.Despre ce s-a publicat în Ziarul de Vrancea puteți reciti accesând titlul alăturat:Al doilea focar de pestă porcină, confirmat în Vrancea | Porcii unei ferme din Gugești au fost sacrificați