Ultima oră

Mai mulți focșăneni nemulțumiți de modul de gestionare a locurilor de parcare din municipiu s-au adunat azi dimineață la sediul Parking SA

Ziarul de Vrancea
2 iul 2020 3325 vizualizări

În această dimineață, mai mulți focșăneni și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care reprezentații firmei autorizate Parking SA gestionează locurile de parcare din zona străzilor Eroilor, Ștefan cel Mare și Bulevardul Unirii.

Este vorba de câteva zeci de focșăneni care s-au adunat joi dimineață, 2 iulie 2020. la sediul SC Parking SA. Cei prezenți erau în majoritate veniți să liciteze pentru locurile de parcare din centrul municipiului Focșani, în zona străzilor Eroilor, Ștefan cel Mare și Bulevardul Unirii. Nemulțumirile exprimate de focșăneni sunt legate de modul de organizare și de tarifele care se practică pentru locurile de parcare.

Concret, focșănenii nemulțumiți au precizat că în opinia lor, SC Parking SA încalcă legea, scoțând la licitație locurile de parcare din zonele respective. Aceasta deoarece zonele au făcut parte din proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, proiect ce a inclus și refacerea infrastructurii stradale. Cum lucrările au fost finalizate în 2017, pe bani europeni, primăria nu ar avea dreptul să închirieze locurile de parcare timp de 5 ani, așa cum prevede documentația inițială a proiectului, pretind focșănenii nemulțumiți.

Tot ei au adăugat însă că directorul SC Parking SA Focșani, Nicușor Statache le-ar fi justificat astăzi legat de nemulțumirile lor că procedura a fost aprobată prin hotărâre de Consiliu Local Focșani și că acestea sunt dispozițiile. 

Cert este, însă, că din ce în ce mai mulți focșăneni sunt nemulțumiți de felul în care sunt gestionate locurile de parcare în ultima perioadă în municipiul reședință a județului Vrancea. Vă prezentăm spre edificare, în continuare, câteva comentarii ale cititorilor ZdV pe acest subiect la un articol recent publicat: Sesizarea cititorului ZdV | Sper ca mesajul meu de disperare să oprească această ticăloasă licitație! 

D.A.-”La ANL în sud sau dat locuri de parcare cum credeți că sau dat pe relații și pe ochi frumoși ,dosarul meu depus din 2018 nu mai exista am depus online și anul asta nu se vede cu toate că am confirmarea cu nr de înregistrare. Parking îmi spune că să dat în ordinea depunerii dosarelor dar marea majoritate a locurilor noi marcate sunt date la persoane care au primit repartiții în 2019 și 2020 e drept?Nu se fac măgarii dacă parchezi pe trotuar iei amenda și încă ceva care are un loc de parcare de ce îl primește pe al doilea sau mai rau sunt locuri care nu au plăcută și tot îmi spun că nu au locuri.”

S.A.-”D.A abia am prins și eu unul....cere depusă in2017 după ce au marcat am sunat in fiecare zi și în cele din urma am ajuns prea târziu mai era unul mai departe....sau dat pe cunoștințe și relații!!”

D,A.-”ȘI  eu am sunat zilnic am și fost de 3 ori în săptămâna în care sau dat locurile și nu știa nimeni nimic”

S.A.-”Da nu stiau nimic și când le-a dat cum le-a dat?

Mi-au spus că au luat-o in ordinea cererilor MINCIUNII GOGONATE eu când am depus cererea mi-au spus că mai este doar una inainte și când au facut aceste locuri mi l-a dat pe ultimul!!”

N.V-”În lege parca scrie ca la un numar de apartamente se aloca 80% din numarul total de apartamente , locuri de parcare ... asa stiu ...”

M.N.” Problema este că se dau spagi și vin alții de la alte blocuri . Șpăgile locatarilor vecini cu parcarea ar trebui să aibă prioritate . Hai sictir .”

E.B.-”Si eu ce sa fac acu luna asta ca vin acasă, în țară la bloc și nu am loc unde sa parchez? S-o urc in copac? Cum draqu au gândit autoritățile?”

Răspundem cetățenilor din Municipiul Focșani


N.S.-”Ca urmare a apariției în presa locală a unui articol semnat de un cetățean care reclamă o "ticăloasă licitație", considerăm că este în interesul opiniei publice să facem câteva precizări:

- în Focșani sunt înregistrate 50.000 de vehicule, în afară de cele câteva mii care tranzitează zilnic orașul, practic de cinci ori mai multe față de numărul parcărilor existente;

- de la înființare, SC Parking Focșani SA a ajuns să gestioneze un număr de aproximativ 10.000 locuri de parcare în Municipiul Focșani;

- au fost înființate mai multe parcări noi, respectiv Parcarea din Cartierul Sud (zona Velo-Park); Parcarea de la Casa de Cultură ”Leopoldina Bălănuță”, Parcarea Electrica, Parcarea de la Vamă și Parcarea Eroilor (în spatele Magazinului Milcov);

- trebuie precizat faptul ca ÎNAINTE de reabilitare, parcarea din spatele Magazinului Milcov avea doar 87 locuri, capacitatea sa fiind astfel mărita cu peste 50%;

- chiar și așa, pentru Parcarea Eroilor din spatele magazinului Milcov sunt înregistrate de la locatarii din zonă nu mai puțin de 180 de cereri pentru cele 138 locuri de parcare.

- urmare a numărului mai mare de solicitări față de numărul de locuri de parcare disponibile, singura variantă LEGALĂ de a atribui aceste locuri este licitația.

- nu este prima situație în care apelăm la această procedură, licitarea locurilor de parcare făcându-se în conformitate cu statutul SC Parking SA Focșani;

- procedura de licitație se regăsește peste tot unde există o societate care administrează locurile de parcare din oraș, exemple fiind: Brașov, Sibiu, Piatra Neamț, Cluj-Napoca sau Oradea;

- Primăria Municipiului Focșani a întocmit documentațiile necesare pentru realizarea unei parcări în zona Electrica, care ar urma să aibă peste 200 de locuri: două nivele subterane și trei supraterane.


Având în vedere aceste aspecte, sperăm că darea în folosință a acestei parcări cu regim mixt rezidențial/cu plată va rezolva cât mai multe dintre problemele actuale, sesizate de-a lungul timpului atât de locatarii din zonă cât și de societățile comerciale aflate în acest perimetru.

Cât despre procedura de licitație aflată în desfășurare, menționăm încă o dată faptul că aceasta este publică, tocmai pentru a nu exista suspiciuni, drept pentru care profităm de ocazie și invităm pe această cale și presa să asiste la desfășurarea licitației de săptămâna viitoare.


Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani”

T.E-”N.S. cine vă crede? Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor, dacă se sesizează cine trebuie va avea mult de muncă , timpul le rezolvă pe toate! Răbdare!”

M.V.-”N.S. cred că cel mai bine este:

1. Se alocă 1(un) loc parcare pentru toate cererile depuse.

2. Dacă sunt propietari cu 2(două) autovehicule atunci se mai alocă încă 1 loc , dar cu TAXĂ DUBLĂ !!!

Și cred că se ca rezolva și problema parcarilor, nu este corect ca "uni" proprietari de autovehicule sa aiba parcare pentru 2-3 autovehicule, și alți deloc !”

E.C.-”Mai nenea Statache nu mai aburi lumea locurile se dau pe pile si pe spagi sa va fie rusine dar poate odata se va termina cu toata smecheria asta daca tot spui ca sunteti corecti de ce eu ca exemplu nu am nici un loc iar vecinul are doua terminati odata cu vrajeala si nu mai aburiti cetatenii acestui oras ati construit voi parcari nu ati distribuit ce era deja construit daca vreti informatii mergeti la dl Balescu si vedeti de ce sunt persoane cu doua locuri si altii ioc si dati un raspuns tot asa in spatiul public ia sa vedem ce vrajeala mai scoateti si inca ceva unei persoane care nu a prins loc i s-a spus sa liciteze dar acea persoana are probleme medicale cum dracu sa liciteze 2000 -3000 mii de lei cind deabia se descurca Rusine”

J.J-” Si eu am avut probleme cu firma Parking . Am fost la ei pt un anumit loc.de parcare, mi-au zis ca acel loc nu e de închiriat ca nu e in linie dreapta și nu se considera parcare. 2 luni mai târziu au apărut plăcuțele vecinilor mei acolo ... sa fim serioși. Conducerea Parking s.a. nu își da interesul DELOC si vor doar banii noștri.”

C.V.-”Parking.S.A cand mai veniti sa mai trasati liniile speciale si amenajare prin indicatoare semnul persoanelor cu handicap?de anii de zile solicit acest lucru,deci e lege si trebuie respectate.Inainte de Parking ,primaria mi a amenajat loc cu indicator si mai aproape de blocul meu acum va cer sa sa veniti sa luati semnul semnul Handicap si mi l mutați la noul loc unde nu am.”

L.A.P.-”Misto! Vine maine Ion Tiriac si da 100 000 de euro si inchiriaza toate locurile. Logica curului! De cand accesul la utilitati publice sa face pe baza de cine are mai multi bani? Exista doua variante legale si de bun simt: ori faci parcare de RESEDINTA pentru locatarii din blocurile vecine parcarii cu pricina ori declari parcarea ca fiind PUBLICA adica pe baza de plata cu ora cu card. Trebuie avut in vedere si interesul persoanelor care locuiesc in jurul acestei noi parcari. Sa nu uitam ca ei, desi locuiesc in zona respectiva si deci vor suporta zgomotul, poluarea si aglomerarea generate de aceasta noua parcare, nu vor beneficia de ea de vreme ce nu li se aloca si lor locuri. Normal ar fi ca fiecarui apartament din zona sa i se acorde un loc de parcare urmand ca ce ramane sa fie alocat unei parcari PUBLICE cu plata cu ora. De ce spun plata cu ora? Deoarece domeniul public si facilitatile obtinute prin exploatarea acestuia apartin tuturor si deci toti trebuie sa aiba acces egal, sau macar premisele unui acces egal, la aceste facilitati publice si nu in functie de posibilitatile financiare ale fiecaruia. Care e logica sa vina unul din alta zona si sa cumpere loc fix la Milcov ca sa tina mereu masina acolo cand sensul si logica unei parcari publice in centru este ca oamenii sa poata lasa masina undva cand vin la magazine, institutii, piata, etc.? Doar pentru ca are mai multi bani ca aia din zina? Sa le faca o parcare a smecherilor undeva unde nu sunt blocuri multe in zona si sa-i lasa sa liciteze pana ii ia dracii. Dar sa o faca din banii lor de acasa nu din bani publici. De exemplu, ca sa fiu mai clar, sa ne imaginam ca accesul la toaleta publica ar fi facut pe baza de licitatie, rezulta ca noi astia mai saraci ne-am caca pe noi la infinit si numai cei cu bani nu ar avea chilotii maro. La fel si la spital. Ajung doi la UPU in acelasi timp, pac licitatie. Esti sarac o mierlesti. Asta cu licitatiile e un sistem de legalizare a spagii. In mintea aia de hoti a celor care conduc Focsaniul a face licitatie e un pas spre legalitate fata de spaga clasica. Vorba aia, au ajuns si smecherii sa-si permita o licitatie, nu mai sunt fomisti ca in anii 90 sa dea spaga si sa primeasca la tarif de resedinta. Legal este sa asiguri accesul liber la investitii din bani publici si pe domeniul public, fara discriminari legate de puterea financiara si fara a defavoriza pe cei care suporta ponoasele investitiei cu pricina. Normal ca ala de sta cu apartamentul langa parcare are priotitate ca doar nu-i dai lui 3 strazi mai incolo si aduci pe unul de la 4 strazi in locul lui. Aia e. A se retine ca nu locuiesc in Focsani, fiind de loc din Popesti. La urma urmei, vindeti dracu apartamentele alea si luati o casa prin comunele de langa Focsani, o renovati la confort de apartament si veti avea loc de parcare garantat in curte. A se retine ca nu am nici case de vanzare ”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.