Ultima oră

Măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane

Mihai Boicu
5 iul 2018 1963 vizualizări

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a impus o serie de măsuri de biosecuritate  pentru prevenirea apariției pestei porcine africane pe teritoriul județului.

Aceste norme trebuie respectate de către crescătorii de suine și de către cei care au stâni. Astfel, organizatorii de stână au obligația ca în regim de urgență să nu mai crească porci domestici, deoarece există pericolul să intre în contat cu porcii mistreți. De asemenea, trebuie limitat numărul de câini cu respectarea legislației în vigoare. Porcii trebuie ținuți în interiorul curților, doar în spații îngrădite, fără a fi lăsați liberi în afara acestora și fără posibilitatea de a veni în contact cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. În adăposturile unde cresc porcii nu se intră cu încălțămintea și hainele cu care se umblă pe stradă și recomandat ca la intrarea în adăpost să fie pusă o tăviță cu paie îmbibate într-o soluție slabă de sodă caustică, pentru dezinfecție. Porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare/lături/spălături de la carnea de porc provenită din vânat și nu numai, gătită în familie. Se interzice scoaterea scroafelor/vierilor din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație.  Este interzisă cumpărarea porcilor din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. -  Se interzice folosirea în hrana animalelor a ierbii culese de pe câmp din cauza faptului că aceasta ar fi putut veni în contact cu suine bolnave.  ”Orice modificare în starea de sănătate a porcilor (moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt, temperatură foarte ridicată, roșeață sau învinețirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie, împleticire în mers, etc.) va fi notificată medicului veterinar de liberă practică din localitate ori Direcției sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor din județ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.